Under natten vid 02:45 gick Simons cockpitbild på Nextjet Saab 340 upp på toppen av mest visade bilderna på Airliners.net för de senaste 24 timmarna. Bilden som finns med i ett av våra senaste inlägg är tagen under inflygning till Bromma och kom upp på Airliners tidigt i morse och är nu som sagt i top 24! Bilden på Airliners
/Ostersund Photography
27 March 2010
23 March 2010
Ostersund Photography når milstolpe på Airliners.net
Idag firar vi på Ostersund Photography hela 1000 inlagda bilder på Airliners.net, Bild #1000 blev på en norsk business jet med registreringen LN-SSS som landade på Frösön den 14:e Mars 2010.
Bilden kan ses via den här länken:
Som kuriosa kan nämnas att den första bilden vi fick in laddades in i databasen den 11:e April 2006 alltså nästan exakt 4 år sedan!
Just nu ser vi fram emot att leverera 1000 bilder till, till våra läsare och Airliners.net!
/Ostersund Photography
Bilden kan ses via den här länken:
Som kuriosa kan nämnas att den första bilden vi fick in laddades in i databasen den 11:e April 2006 alltså nästan exakt 4 år sedan!
Just nu ser vi fram emot att leverera 1000 bilder till, till våra läsare och Airliners.net!
/Ostersund Photography
16 March 2010
Nextjet till Bromma i cockpit samt några dagar på Arlanda
Som ni kanske tidigare vet så håller jag på att utbilda mig till pilot och det var nu dags för att göra den medicinska undersökningen för att kunna gå trafikflygarutbildning. Den första undersökningen man gör måste göras i Stockholm eller Lund som har de enda sjukhusen som får utföra denna typ av undersökningar. När man väl har blivit godkänd så kan man göra sin årliga undersökning hos en vanlig flygläkare.
Undersökningen skulle jag göra på fredagen den 12e mars så åkte ner till Stockholm på torsdagen och stannade sedan över helgen för en del fotografering på Arlanda samt en runda på stan tillsammans med Amanda.
Strax innan uppstart från Östersund.
Torsdagen började ute på Frösön strax före klockan tolv då jag kliver ombord på Nextjet Saab 340 i form av SE-LEP som är målad i Svenska skidlandslagets färger där jag möter upp med dagens piloter Patrik och Fredrik. När jag slår mig ner i cockpit så har dem gjort klart de mesta förberedelserna för flygningen och vi är ganska snabbt igång och kom iväg strax innan tidtabell.
Strax efter motorstart och Fredrik läser efter start checklistan.
Vi fick klart att taxa ut till bana 30 och då det inte är någon mer trafik i området för tillfället så fick vi klart att starta direkt när vi kom ut till banan. Det är Patrik som ska flyga ner till Bromma idag så han börjar dra upp gasen och vi är på väg.
Strax innan vi ställde upp bana 30.
Efter start blir det en vänstersväng ner mot AROS som är en punkt över Västerås och vi får klart att stiga till flygnivå 170, eller 17,000 fot. Vi var ganska lätta så när vi närmade oss flygnivå 170 så bestämmer sig Patrik för att vi kan stiga en bit till och frågar Sweden Control om vi kan få flygnivå 250 vilket heller inte var några problem.
Under stigning mot Bromma med solen rakt i ögonen.
Väl uppe på höjd passade besättningen på att äta lite lunch och vi fick även lite tid att prata innan det var att dags att börja sjunka mot Bromma.
Det var bana 30 som var aktiv på Bromma så efter att vi följt vår inflygningsväg från AROS så blev vi vektorerade till en ILS-inflygning bana 30.
Patrik tar fram farterna för våran rådande vikt inför landningen.
Vi kom in via en vänstersväng över Stockholmstad och fortsatte sedan in över centrum på vägen ner mot bana 30. Väl på inflygningen så tog Patrik över spakarna och flög sista biten manuellt ner till banan.
Sekunderna innan sättning på Bromma.
Väl på marken så fick vi klart in till parkering 7 där det är dags för mig att tacka för flygningen och kliva av för att spendera ett par dagar i vår huvudstad.
Amanda klev av lite tidigare än mig så jag mötte upp henne i terminalen där hon just hämtat upp bagaget. Efter att vi fått med oss allt så begav vi oss ut till parkeringen där Jonas Bodell väntade på oss och efter en lunch inne i Solna centrum så begav vi oss ut till Arlanda för att fotografera dagens höjdpunkt i form av Air China 777 från Peking.
Väl ute på Arlanda var inte vädret helt på vår sida med lite passerande moln och bana 26 för landning, men vi tog våra väskor och begav oss upp till lastpallarna i väntan på Air China i alla fall. Under tiden så passerade lite av dem vanliga ankomsterna men får även syn på en Austrian Fokker 100 i specialmålning så det var också lite intressant.
Efter cirka en timme ute vid pallarna så ropade äntligen Air China flygning 911 från Peking upp tornet och vi kunde se 777an som svängde in på finalen till bana 26 en bra bit ut. Ganska samtidigt så spricker solen fram och lyckas hålla sig framme tills att maskinen landat så det tackar vi för!
Efter landningen så stod vi kvar och tog en del fler ankomster innan vi åter begav oss hem till Jonas för en trevlig middag.
En lite ovanlig gäst som flög för Skyways.
Det har nu blivit fredag och det är dags för den medicinska undersökningen så med nervösa steg går jag in till flyg- och dykmedicinskt Centrum i Sabbatsberg. Undersökningen som jag genomgick under dagen bestod av:
- Hörseltest
- Blod och urinprov
- Lungkapacitetstest
- Vilo-EKG
- Koll av ögon, öron, mun samt balans.
- Helkroppskoll, t.ex. reaktionsförmåga, blodtryck, koll av hjärta och lungljud etc.
- Synkontroll
Det var ganska mycket väntan mellan testerna och det hela tog närmare sex timmar innan allt var klart, stort tack till min kära Amanda som väntade på mig hela dagen!
När testerna var avklarade och godkända så begav vi oss till hotellet nere på Vasagatan där vi spenderade fredag och lördag med lite turer inne i stan och en och annan bio. När det blev söndag igen så mötte vi upp med Jonas igen ute i Solna för att lite senare på dagen åter åka ut på Arlanda för lite bilder. Inte allt för mycket intressant trafik idag och återigen bana 26 i användning men Thomas Cook A330-200 från Phuket och Air China 777 från Peking vid 16-tiden gjorde det värt att åka ut i alla fall. Väl ute ser vi att Air China är försenade fram till 22:30 och Thomas Cook väljer att landa bana 01 höger i stället på grund av vinden så blev inte att fotografera någon av dem.
En trevlig nyhet som jag inte fotograferat tidigare med winglets.
Vi valde dock att stå kvar ett tag och lite senare så dök Stefan Sjögren upp så blev att diskutera en hel del flygfoto, Stefan hade dock inget större intresse i maskinerna vi tänkt fotografera utan mer Koral Blue som skulle ha ankommit 0930 men som nu var försenade till 1620. Det intressanta är att dem oftast inte flyger med egna maskiner till Arlanda vilket betyder att det kan vara olika bolag varje gång. Han hade rätt men var dock Nouvelair Tunisie så var ändå inte så intressant. I och med det så gav vi upp för dagen och drog oss in mot centrum i stället för en trevlig middag med kinamat.
Under måndagen var det dags att åka hem mot Östersund igen och flygningen från Bromma avgick 0900. Vi var ute på Bromma i god tid och ganska tidigt var dem klara för boarding och vi fick kliva på redan 0840.
Ute på plattan står samma maskin som tog oss ner till Bromma några dagar tidigare, alltså SE-LEP med samma kapten som tidigare också, alltså Patrik. Dock så var det en annan styrman i form av Stefan som normalt är stationerad på Arlanda, men under vintern går de flesta linjerna med ATP från Arlanda så Stefan får då flyga lite andra linjer under tiden och idag då turen till Östersund och Trondheim.
Stefan gör lite noteringar i driftfärplanen innan start.
Som vanligt är de snabba igång på Nextjet och redan 0850 var vi klara för start och Stefan ropade upp Bromma för klarering till Östersund. Det var bana 30 som användes för start och landning så när vi startat upp så begav vi oss ut mot banan.
Kontroll av alla rodren innan start från Bromma.
Det var Patrik som flög upp till Östersund så när checklistorna var klara och vi ställt upp bana 30 så varvade han upp motorerna och ganska snabbt är vi i luften.
Patrik strax innan vi lyfter från Bromma.
På Bromma så finns det en begränsning som säger att man inte får stiga högre än 3000 fot efter start för att inte komma upp i samma luft som in och utflygningar från Arlanda men normalt får man ganska snabbt stiga vidare. Dock så fick vi stanna kvar på 3000 fot och det var riktigt trevligt att ligga över Stockholm i lugn luft på 3000 fot. Vi fick sen ganska snabbt klart att stiga vidare och vi fick även klart att gå direkt mot OSLAV som är en inpasseringspunkt till Östersund.
På flygnivå 200 på väg mot Östersund.
Väl uppe på flygnivå 200 så går flygningen lugnt mot Östersund och vi blir nu bjudna på frukost ombord vilket uppskattas väl får man säga. Efter cirka 45 minuter uppe på höjd så började vi sjunka mot Östersund och ropade lite senare upp tornet där Conny idag jobbade.
Patrik går igenom inflygningen strax efter att vi börjat sjunka.
Vi fick klart in visuellt till bana 30 och fältet kunde vi se väldigt tidigt då det var klart väder och just att Frösön är en ö så är det lätt att se.
Lång final till bana 30.
Efter en vänstersväng in så kommer vi in på finalen och vi får klart landa, efter avslutade checklistor så tar Patrik över manuellt och flyger själv sista biten in över stan ner mot bana 30.
Sekunderna innan dagens flygning är avslutad.
Undersökningen skulle jag göra på fredagen den 12e mars så åkte ner till Stockholm på torsdagen och stannade sedan över helgen för en del fotografering på Arlanda samt en runda på stan tillsammans med Amanda.
Strax innan uppstart från Östersund.
Torsdagen började ute på Frösön strax före klockan tolv då jag kliver ombord på Nextjet Saab 340 i form av SE-LEP som är målad i Svenska skidlandslagets färger där jag möter upp med dagens piloter Patrik och Fredrik. När jag slår mig ner i cockpit så har dem gjort klart de mesta förberedelserna för flygningen och vi är ganska snabbt igång och kom iväg strax innan tidtabell.
Strax efter motorstart och Fredrik läser efter start checklistan.
Vi fick klart att taxa ut till bana 30 och då det inte är någon mer trafik i området för tillfället så fick vi klart att starta direkt när vi kom ut till banan. Det är Patrik som ska flyga ner till Bromma idag så han börjar dra upp gasen och vi är på väg.
Strax innan vi ställde upp bana 30.
Efter start blir det en vänstersväng ner mot AROS som är en punkt över Västerås och vi får klart att stiga till flygnivå 170, eller 17,000 fot. Vi var ganska lätta så när vi närmade oss flygnivå 170 så bestämmer sig Patrik för att vi kan stiga en bit till och frågar Sweden Control om vi kan få flygnivå 250 vilket heller inte var några problem.
Under stigning mot Bromma med solen rakt i ögonen.
Väl uppe på höjd passade besättningen på att äta lite lunch och vi fick även lite tid att prata innan det var att dags att börja sjunka mot Bromma.
Det var bana 30 som var aktiv på Bromma så efter att vi följt vår inflygningsväg från AROS så blev vi vektorerade till en ILS-inflygning bana 30.
Patrik tar fram farterna för våran rådande vikt inför landningen.
Vi kom in via en vänstersväng över Stockholmstad och fortsatte sedan in över centrum på vägen ner mot bana 30. Väl på inflygningen så tog Patrik över spakarna och flög sista biten manuellt ner till banan.
Sekunderna innan sättning på Bromma.
Väl på marken så fick vi klart in till parkering 7 där det är dags för mig att tacka för flygningen och kliva av för att spendera ett par dagar i vår huvudstad.
Amanda klev av lite tidigare än mig så jag mötte upp henne i terminalen där hon just hämtat upp bagaget. Efter att vi fått med oss allt så begav vi oss ut till parkeringen där Jonas Bodell väntade på oss och efter en lunch inne i Solna centrum så begav vi oss ut till Arlanda för att fotografera dagens höjdpunkt i form av Air China 777 från Peking.
Väl ute på Arlanda var inte vädret helt på vår sida med lite passerande moln och bana 26 för landning, men vi tog våra väskor och begav oss upp till lastpallarna i väntan på Air China i alla fall. Under tiden så passerade lite av dem vanliga ankomsterna men får även syn på en Austrian Fokker 100 i specialmålning så det var också lite intressant.
Efter cirka en timme ute vid pallarna så ropade äntligen Air China flygning 911 från Peking upp tornet och vi kunde se 777an som svängde in på finalen till bana 26 en bra bit ut. Ganska samtidigt så spricker solen fram och lyckas hålla sig framme tills att maskinen landat så det tackar vi för!
Efter landningen så stod vi kvar och tog en del fler ankomster innan vi åter begav oss hem till Jonas för en trevlig middag.
En lite ovanlig gäst som flög för Skyways.
Det har nu blivit fredag och det är dags för den medicinska undersökningen så med nervösa steg går jag in till flyg- och dykmedicinskt Centrum i Sabbatsberg. Undersökningen som jag genomgick under dagen bestod av:
- Hörseltest
- Blod och urinprov
- Lungkapacitetstest
- Vilo-EKG
- Koll av ögon, öron, mun samt balans.
- Helkroppskoll, t.ex. reaktionsförmåga, blodtryck, koll av hjärta och lungljud etc.
- Synkontroll
Det var ganska mycket väntan mellan testerna och det hela tog närmare sex timmar innan allt var klart, stort tack till min kära Amanda som väntade på mig hela dagen!
När testerna var avklarade och godkända så begav vi oss till hotellet nere på Vasagatan där vi spenderade fredag och lördag med lite turer inne i stan och en och annan bio. När det blev söndag igen så mötte vi upp med Jonas igen ute i Solna för att lite senare på dagen åter åka ut på Arlanda för lite bilder. Inte allt för mycket intressant trafik idag och återigen bana 26 i användning men Thomas Cook A330-200 från Phuket och Air China 777 från Peking vid 16-tiden gjorde det värt att åka ut i alla fall. Väl ute ser vi att Air China är försenade fram till 22:30 och Thomas Cook väljer att landa bana 01 höger i stället på grund av vinden så blev inte att fotografera någon av dem.
En trevlig nyhet som jag inte fotograferat tidigare med winglets.
Vi valde dock att stå kvar ett tag och lite senare så dök Stefan Sjögren upp så blev att diskutera en hel del flygfoto, Stefan hade dock inget större intresse i maskinerna vi tänkt fotografera utan mer Koral Blue som skulle ha ankommit 0930 men som nu var försenade till 1620. Det intressanta är att dem oftast inte flyger med egna maskiner till Arlanda vilket betyder att det kan vara olika bolag varje gång. Han hade rätt men var dock Nouvelair Tunisie så var ändå inte så intressant. I och med det så gav vi upp för dagen och drog oss in mot centrum i stället för en trevlig middag med kinamat.
Under måndagen var det dags att åka hem mot Östersund igen och flygningen från Bromma avgick 0900. Vi var ute på Bromma i god tid och ganska tidigt var dem klara för boarding och vi fick kliva på redan 0840.
Ute på plattan står samma maskin som tog oss ner till Bromma några dagar tidigare, alltså SE-LEP med samma kapten som tidigare också, alltså Patrik. Dock så var det en annan styrman i form av Stefan som normalt är stationerad på Arlanda, men under vintern går de flesta linjerna med ATP från Arlanda så Stefan får då flyga lite andra linjer under tiden och idag då turen till Östersund och Trondheim.
Stefan gör lite noteringar i driftfärplanen innan start.
Som vanligt är de snabba igång på Nextjet och redan 0850 var vi klara för start och Stefan ropade upp Bromma för klarering till Östersund. Det var bana 30 som användes för start och landning så när vi startat upp så begav vi oss ut mot banan.
Kontroll av alla rodren innan start från Bromma.
Det var Patrik som flög upp till Östersund så när checklistorna var klara och vi ställt upp bana 30 så varvade han upp motorerna och ganska snabbt är vi i luften.
Patrik strax innan vi lyfter från Bromma.
På Bromma så finns det en begränsning som säger att man inte får stiga högre än 3000 fot efter start för att inte komma upp i samma luft som in och utflygningar från Arlanda men normalt får man ganska snabbt stiga vidare. Dock så fick vi stanna kvar på 3000 fot och det var riktigt trevligt att ligga över Stockholm i lugn luft på 3000 fot. Vi fick sen ganska snabbt klart att stiga vidare och vi fick även klart att gå direkt mot OSLAV som är en inpasseringspunkt till Östersund.
På flygnivå 200 på väg mot Östersund.
Väl uppe på flygnivå 200 så går flygningen lugnt mot Östersund och vi blir nu bjudna på frukost ombord vilket uppskattas väl får man säga. Efter cirka 45 minuter uppe på höjd så började vi sjunka mot Östersund och ropade lite senare upp tornet där Conny idag jobbade.
Patrik går igenom inflygningen strax efter att vi börjat sjunka.
Vi fick klart in visuellt till bana 30 och fältet kunde vi se väldigt tidigt då det var klart väder och just att Frösön är en ö så är det lätt att se.
Lång final till bana 30.
Efter en vänstersväng in så kommer vi in på finalen och vi får klart landa, efter avslutade checklistor så tar Patrik över manuellt och flyger själv sista biten in över stan ner mot bana 30.
Sekunderna innan dagens flygning är avslutad.
Efter en mjuk landning så taxar vi in till plattan där vi bli mötta av markpersonalen som vinkar in oss till vår plats.
Patrik och Stefan avslutade dagens arbetspass här efter att dem kvällen innan flög över till Trondheim och spenderade natten där och flög sedan tidigt på morgonen över till Östersund och sen ner till Bromma där jag klev på, så en ganska tidig morgon för besättningen på den här linjen. Det var nu dags för mig att avsluta resan här och tacka för mig efter en mycket trevlig helg och flygning med Nextjet. Alltid lika trevligt bemötande ombord på Nextjet så kan inget annat än att rekommendera dem för deras bra service, bra priser samt att dem håller tiderna mycket bra om inte dem går tidigare än tidtabell.
Patrik och Stefan avslutade dagens arbetspass här efter att dem kvällen innan flög över till Trondheim och spenderade natten där och flög sedan tidigt på morgonen över till Östersund och sen ner till Bromma där jag klev på, så en ganska tidig morgon för besättningen på den här linjen. Det var nu dags för mig att avsluta resan här och tacka för mig efter en mycket trevlig helg och flygning med Nextjet. Alltid lika trevligt bemötande ombord på Nextjet så kan inget annat än att rekommendera dem för deras bra service, bra priser samt att dem håller tiderna mycket bra om inte dem går tidigare än tidtabell.
//Simon Brygg - Ostersund Photography
Blue Line Fokker 100 till Östersund
Förra söndagen skulle Malmö Aviation i vanlig ordning ankomma från Göteborg på morgonen för att sedan gå vidare mot Amsterdam. Vi åkte då ut för att fotografera ankomsten men väl ute på flyget fick vi veta att flighten var sen. Efter att vi pratat med flygledningen så fick vi veta att maskinen nu var planerad att ankomma strax innan klockan 13. Flygningen ska egentligen ankomma 0825 så ganska rejäl försening och detta pågrund av att det var nu Blue Line som skulle flyga för Malmö Aviation. Blue Line som är ett bolag från Frankrike var då tvungna att första flyga upp en maskin till Göteborg innan de kunde gå vidare mot Östersund.
Vi vet inte i skrivande stund vad som hänt med Malmö Aviations egna maskin men vi kan tänka oss att det varit tekniska problem eller att maskinen behövdes för något annat och man fick hyra in Blue Line i sista sekunden.
Denna ovanliga besökare saktar ner efter landning bana 30.
Efter en ganska lång väntan så ropade de tillslut upp på radion och fick klart in till Östersund. Det var bana 30 i användning så dom fick klart in via en VOR-inflygning till banan. Ganska precis klockan 13 så landade denna ovanliga gäst ute på Frösön i from av en Fokker 100 med registrering F-GNLG.
Då var dem återigen på väg mot Amsterdam med ett par timmars försening bakom sig.
Efter cirka 50 minuter var de åter klara för avgång och ropade upp tornet och fick det senaste vädret. Fortfarande var det bana 30 i användning så dom fick klart att taxa ut via taxibana Foxtrot. Ganska exakt en timme efter landning så fick de klart starta, dock några timmar senare än planerat. Vi får också hoppas att det fanns tillräckligt med öl i restaurangen i terminalen för att lugna holländarna som fick vänta ett par extra timmar på flyget hem.
/Ostersund Photography
Vi vet inte i skrivande stund vad som hänt med Malmö Aviations egna maskin men vi kan tänka oss att det varit tekniska problem eller att maskinen behövdes för något annat och man fick hyra in Blue Line i sista sekunden.
Denna ovanliga besökare saktar ner efter landning bana 30.
Efter en ganska lång väntan så ropade de tillslut upp på radion och fick klart in till Östersund. Det var bana 30 i användning så dom fick klart in via en VOR-inflygning till banan. Ganska precis klockan 13 så landade denna ovanliga gäst ute på Frösön i from av en Fokker 100 med registrering F-GNLG.
Då var dem återigen på väg mot Amsterdam med ett par timmars försening bakom sig.
Efter cirka 50 minuter var de åter klara för avgång och ropade upp tornet och fick det senaste vädret. Fortfarande var det bana 30 i användning så dom fick klart att taxa ut via taxibana Foxtrot. Ganska exakt en timme efter landning så fick de klart starta, dock några timmar senare än planerat. Vi får också hoppas att det fanns tillräckligt med öl i restaurangen i terminalen för att lugna holländarna som fick vänta ett par extra timmar på flyget hem.
/Ostersund Photography
09 March 2010
Åre Östersund Airport ökar mest
I dagens ÖP (Östersunds Posten) står att läsa om ökningen av trafik på LFV:s flygplatser runt om i Sverige. I artikeln finns en tabell över ökningarna och minskningarna under senaste året och Åre Östersund Airport hamnar i toppen för femte månaden i rad. Ökningen i trafik är till största del på grund av att Nextjet och Östersundflyg påbörjat sina flygningar under det gångna året, samt de charterflygningar vi sett nu under vintersäsongen. Antalet passagerare har dock inte ökat lika markant, utan ser ut att vara fördelade rätt jämnt på de flygbolag vi nu har här.
Urklipp från artikeln:
"Att ökningen av antalet landningar är betydligt större, än ökningen av antalet passagerare, innebär också att flygplanen i snitt tar färre passagerare.
– Det är en utmaning för flygplatsen eftersom vi ju måste göra samma jobb ändå, säger flygplatschefen Susanne Norman."
Hela artikeln finns att läsa på ÖP:s hemsida
/Ostersund Photography
08 March 2010
Besök av Metropolitansimulatorn på Hässlö
En av kurserna jag läser på MdH just nu är Avionik I, som handlar om instrumentering och navigering. Senaste veckorna har vi läst om olika radiofyrar, tröghetsnavigering, hur instrumenten är uppbyggda osv. För att få lite praktisk tillämpning på det hela istället för att endast känna till hur det funkar teoretiskt har vi idag haft en "laboration" ute på Hässlö där vi gjorde en kortare navigering runt Västeråsområdet i Metropolitan- och DC-10-simulatorerna.
Min grupp blev tilldelad Metropolitansimmen, inte mig emot då jag har testflugit deras DC-10-sim tidigare, så det var trevligt att testa denna också.
Först blev det allmän rundvandring på museet medan andra grupper flög klart, här är en lite annorlunda Viggen, skänkt till KTH av Saab för att ingenjörerna där ska få lite att titta på och förundras över, nu räknas den visst som föråldrad, och är placerad här istället.
Sen var det dags för själva flygningen; jag började i vänstersitsen och första delen av flygningen var att följa bana 19 mot RD och efter en högersväng flyga mot LE (outer marker rwy 19), efter att vi passerat ARS på radial 90 var min del då över, inte direkt det svåraste man gjort i en sim ;D, sen blev det paus och stolsbyte då andra parten skulle ta landningen. Jag hann iaf testa kontrollerna lite, och själva styrningen var jämförbar med DC-10an, dock var gasreglaget bättre anpassat och kändes stummare. En fin detalj är de analoga motorinstrumenten som svarar riktigt bra, även denna simulator är bra uppbyggd och bör testas om man har vägarna förbi!
Vi är påväg mot nordväst om fältet och här ser man lite av overheadpanelen och själva duken.
Vi gör lite korrigeringar till inflygningen, bana 19
...och här ser man lite mer av overheadpanelen med tillhörande NAV-panel.
Och då ligger vi på finalen, långt borta till vänster kan man skymta VST/ESOW (banan ser ut att ligga lite väl till vänster, det är för att vyn är placerad till fördel för den som flyger vänstersits, något som känns lite udda vid landningen)
Gaspådraget justeras..
..och så var vi nere och klara.
Då återstod bara att titta runt lite på de övriga planen i hangaren, frågan är om det inte blir Drakensimulatorn nästa gång..
/Peter Eriksson - Ostersund Photography
Min grupp blev tilldelad Metropolitansimmen, inte mig emot då jag har testflugit deras DC-10-sim tidigare, så det var trevligt att testa denna också.
Först blev det allmän rundvandring på museet medan andra grupper flög klart, här är en lite annorlunda Viggen, skänkt till KTH av Saab för att ingenjörerna där ska få lite att titta på och förundras över, nu räknas den visst som föråldrad, och är placerad här istället.
Sen var det dags för själva flygningen; jag började i vänstersitsen och första delen av flygningen var att följa bana 19 mot RD och efter en högersväng flyga mot LE (outer marker rwy 19), efter att vi passerat ARS på radial 90 var min del då över, inte direkt det svåraste man gjort i en sim ;D, sen blev det paus och stolsbyte då andra parten skulle ta landningen. Jag hann iaf testa kontrollerna lite, och själva styrningen var jämförbar med DC-10an, dock var gasreglaget bättre anpassat och kändes stummare. En fin detalj är de analoga motorinstrumenten som svarar riktigt bra, även denna simulator är bra uppbyggd och bör testas om man har vägarna förbi!
Vi är påväg mot nordväst om fältet och här ser man lite av overheadpanelen och själva duken.
Vi gör lite korrigeringar till inflygningen, bana 19
...och här ser man lite mer av overheadpanelen med tillhörande NAV-panel.
Och då ligger vi på finalen, långt borta till vänster kan man skymta VST/ESOW (banan ser ut att ligga lite väl till vänster, det är för att vyn är placerad till fördel för den som flyger vänstersits, något som känns lite udda vid landningen)
Gaspådraget justeras..
..och så var vi nere och klara.
Då återstod bara att titta runt lite på de övriga planen i hangaren, frågan är om det inte blir Drakensimulatorn nästa gång..
/Peter Eriksson - Ostersund Photography
Subscribe to:
Posts (Atom)