Follow osdphoto on Twitter

29 October 2009

Besök av DC-10-simulatorn på Hässlö

Tjenare!
Som jag har tjatat på om tidigare är jag i Västerås och håller ställningarna nu, men när man måste lägga mer tid på skolan så får man tyvärr offra på annat, och nu har det blivit flygaktiviteterna som har lidit.
Därför tog igår jag och grannen en tur ut till Västerås Flygmuseum på Hässlö och spakade lite med deras McDonnell Douglas DC-10-simulator.


Simulatorn var färdigbyggd till RollOut-dagarna i slutet av maj 2009 och förutom autopilot och radioenhet fungerar det mesta. I dag gjorde vi mest lite studsar på Hong Kong och Kai Tak, så nåt behov för A/P hade man ändå inte.
De flesta reglagen kändes naturliga, och trots att instrumenten är på datorskärmar ser det passande ut.


Idolbild på kaptenen.
Overhead panel med lite annunciator lights upplysta.
(Tyvärr togs det inga bra actionbilder under själva flygningarna)

Har du vägarna förbi Västerås kan jag rekommendera att testa simulatorn (efter jul ska dessutom autopiloten vara färdigbyggd och inkopplad).
De har även en fin Metropolitan- och Drakensimulator som jag dessvärre inte hade tid att kolla denna gång.

----------
Förresten, flygingenjör på MdH, vad gör man då för roligt kanske du undrar.
Nu första året är det mycket matte, fysik och elektronik, men vi har också hunnit haft lite grundläggande flygteknik, och senare blir det mer inriktning mot rena flygämnen som avionik, aerodynamik, drift- och underhållsteknik etc.
Tyvärr har det under de senaste åren blivit allt färre som söker till programmet p.g.a. att få verkar veta om utbildningen ens finns, så sprid ordet!
http://www.mdh.se/utbildning/program/20092-44804


Jag har inte hittat några (bra) bilder från själva utbildningen att visa upp, men här är ett exempel på vad man kan stöta på ute i hangarerna på Hässlö, en lagom gammal Hkp 2 (Aérospatiale Alouette II), som blicken såklart fastnade på. (Någon kanske vet mer om just detta exemplar?)

/Peter Eriksson - Ostersund Photography

1 comment:

  1. Hade Arne Frölander varit kvar som föreläsare hade du garanterat kunnat få veta allt du ville, och lite till, om den där el-vispen :P

    Kul reportage. Har inte fått möjlighet att prova 10an ännu, men det kommer :)

    ReplyDelete