Follow osdphoto on Twitter

01 March 2010

City Airline på kvällsbesök i Östersund.

Det har återigen blivit söndag och klockan var ställd på 06:30 för vad som var planerat en heldag ute på flyget, men det första vi ser när vi tittar ut är dimma och snöfall. Inte mycket att göra på så vi valde att avvakta och höras lite längre fram, men timmarna gick och dimman höll sig stadigt över Frösön. Det var planerat att vi skulle åka ut till flyget vid åtta och fota Malmö Aviation som kommer upp från Göteborg, Atlantic Airways från Köpenhamn samt BMI från London men när alla maskinerna lämnat Östersund igen så låg dimman kvar och några bilder blev det inte.

Vi tänkte att vi kan inte gå en hel söndag igen utan några bilder så vi började titta på möjligheterna och 19:05 skulle City Airlines komma upp från Göteborg följt av Malmö Aviation från Amsterdam vid 20:10 som var ett par timmar sena. Vi åkte ut en halvtimme innan City Airlines skulle komma och allt vi kunde göra nu var att hoppas att den ställde sig bra till på plattan för annars skulle vi ändå inte kunna få några bilder. När vi kom så rullade kvällens maskin, SE-DZB in på plattan och till våran förvåning så fick dom också en plats rakt framför oss vid långtidsparkeringen där vi nu stod med stativen uppradade.

Tryck för större bild
Strax efter ankomst och markpersonal och piloterna är redan i full gång med att förbereda maskinen för flygningen tillbaka till Göteborg.

Vi började direkt ta lite bilder men under tiden som vi stod där så passerade lite olika lasttruckar och röjningsfordon förbi eller parkerade rakt framför våra kameror, men strax innan start så blev det tomt framför maskinen och dom började göra sig klara för avgång och avisningsbilen gjorde sig redo. Efter vad som verkade vara ett problem med avisningen så startade dom upp och kom iväg cirka 30 minuter sena för att åter åka till Göteborg med skidåkare som spenderat veckan i Åre.

Tryck för större bild
Avisning i full gång strax innan start.

Tryck för större bild
Allt är klart för motorstarten och man ser tydligt belysningen för fenan som strålar genom dimman och avisningsvätskan som rinner från stabilisatorn.

Bara någon minut efter att City Airlines startade upp så kom nu Malmö Aviation in från Amsterdam i form av SE-DSU, alltså deras RJ100 målad i "Svenska fotbollsförbundet" målningen men dom fick ställa sig lite längre bort på plattan som gjorde det omöjligt för oss att fota den. Normalt är LFV-personalen på Frösön till stor hjälp vid tillfällen som dessa så vi hade kunnat få gå ut och fota på plattan men söndagar är det full fart mest hela dagen och dom hade mindre personal än normalt så fanns ingen tid för oss men får ändå ta tillfället i akt och tacka LFV-personalen igen som så ofta ställer upp för oss.

Mycket händer på Frösön under vintertid men inte lika ofta är vädret på våran sida, men vi gör allt vi kan för att få fram bilder från allt intressant här. Vi kan bara hoppas på att det snart blir bättre så vi får fler bra fototillfällen och även att det blir fler tillfällen att få lite egen luft under vingarna som vi kan visa bilder ifrån.

//Ostersund Photography

6 comments:

 1. Riktigt snygga bilder som vanligt! Särskilt den sista!

  /Pontus

  ReplyDelete
 2. Stefan Sjögren (Stockholm Arlanda Photography)01/03/2010, 12:14

  Hej grabbar,
  Ni har komponerat bilderna olika. Med Jonas disposition hamnade flygplanet balanserat i bilden. På de andra har flygplanet ha hamnat till höger. Ni har kanske mätt från stabben som en del på A:net gör... Men bilderna är jättefina!! Jag brukar göra som Jonas gjort... Det är väl en smaksak...

  ReplyDelete
 3. Pontus: Tackar för de fina orden! :)

  Stefan: Det är väl tur att det finns lite konstnärsfrihet även inom flygfoto! ;)
  I min mening fungerar båda kompositionerna, så det är som sagt nog en smaksak. Men kul att du noterar och tack så mycket för kommentaren! :)

  /Jonas

  ReplyDelete
 4. Tackar Pontus, Roligt att du gillar bilderna och extra roligt då du noterade att du tittat lite extra på just min bild.

  Hallå Stefan, kan bara svara för min bild och jag håller med dig till 100% och följer inte Airliners regler för mina bilder men just denna bilden, alltså den sista prövade jag mig fram med flera olika klippningar men bara med denna klippning framhävdes effekten av belysningen på fenan. Valde just att publicera denna bilden för ljuseffekten och detta var enda lösningen som fungerade i min mening, men som du vet så är det väldigt sällan jag klipper på det här sättet då vi diskuterat det hela tidigare ;)

  Simon Brygg - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 5. Hejsan! Fina bilder ni har tagit, men jag vill fråga er om en sak! När ni laddar upp bilderna på blogger.com på själva saken där man skriver texten och allt! Kommer bilden då eller blir det bara massa text, för när jag ska ladda upp bilderna där så kommer inte själva bilden upp utan det blir bara som en text med bokstäver och siffor
  och det är själva bilden, men jag vill inte ha det så. Är det så för er också, vet ni också hur man gör bilderna större? Blev lång fråga nu! tacksam för svar

  ReplyDelete
 6. ursäkta igen, men jag fick till det! jag hade valt en sak fel på inställningarna!

  ReplyDelete