Follow osdphoto on Twitter

16 March 2010

Nextjet till Bromma i cockpit samt några dagar på Arlanda

Som ni kanske tidigare vet så håller jag på att utbilda mig till pilot och det var nu dags för att göra den medicinska undersökningen för att kunna gå trafikflygarutbildning. Den första undersökningen man gör måste göras i Stockholm eller Lund som har de enda sjukhusen som får utföra denna typ av undersökningar. När man väl har blivit godkänd så kan man göra sin årliga undersökning hos en vanlig flygläkare.
Undersökningen skulle jag göra på fredagen den 12e mars så åkte ner till Stockholm på torsdagen och stannade sedan över helgen för en del fotografering på Arlanda samt en runda på stan tillsammans med Amanda.

Tryck för större bild
Strax innan uppstart från Östersund.

Torsdagen började ute på Frösön strax före klockan tolv då jag kliver ombord på Nextjet Saab 340 i form av SE-LEP som är målad i Svenska skidlandslagets färger där jag möter upp med dagens piloter Patrik och Fredrik. När jag slår mig ner i cockpit så har dem gjort klart de mesta förberedelserna för flygningen och vi är ganska snabbt igång och kom iväg strax innan tidtabell.

Tryck för större bild
Strax efter motorstart och Fredrik läser efter start checklistan.

Vi fick klart att taxa ut till bana 30 och då det inte är någon mer trafik i området för tillfället så fick vi klart att starta direkt när vi kom ut till banan. Det är Patrik som ska flyga ner till Bromma idag så han börjar dra upp gasen och vi är på väg.

Tryck för större bild
Strax innan vi ställde upp bana 30.

Tryck för större bild
Sekunderna innan vi roterade från Östersund.

Efter start blir det en vänstersväng ner mot AROS som är en punkt över Västerås och vi får klart att stiga till flygnivå 170, eller 17,000 fot. Vi var ganska lätta så när vi närmade oss flygnivå 170 så bestämmer sig Patrik för att vi kan stiga en bit till och frågar Sweden Control om vi kan få flygnivå 250 vilket heller inte var några problem.

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Under stigning mot Bromma med solen rakt i ögonen.

Väl uppe på höjd passade besättningen på att äta lite lunch och vi fick även lite tid att prata innan det var att dags att börja sjunka mot Bromma.

Tryck för större bild

Det var bana 30 som var aktiv på Bromma så efter att vi följt vår inflygningsväg från AROS så blev vi vektorerade till en ILS-inflygning bana 30.

Tryck för större bild
Patrik tar fram farterna för våran rådande vikt inför landningen.

Tryck för större bild
Svänger in på vänster bas bana 30 på Bromma.

Vi kom in via en vänstersväng över Stockholmstad och fortsatte sedan in över centrum på vägen ner mot bana 30. Väl på inflygningen så tog Patrik över spakarna och flög sista biten manuellt ner till banan.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Sekunderna innan sättning på Bromma.

Väl på marken så fick vi klart in till parkering 7 där det är dags för mig att tacka för flygningen och kliva av för att spendera ett par dagar i vår huvudstad.

Tryck för större bild

Amanda klev av lite tidigare än mig så jag mötte upp henne i terminalen där hon just hämtat upp bagaget. Efter att vi fått med oss allt så begav vi oss ut till parkeringen där Jonas Bodell väntade på oss och efter en lunch inne i Solna centrum så begav vi oss ut till Arlanda för att fotografera dagens höjdpunkt i form av Air China 777 från Peking.

Väl ute på Arlanda var inte vädret helt på vår sida med lite passerande moln och bana 26 för landning, men vi tog våra väskor och begav oss upp till lastpallarna i väntan på Air China i alla fall. Under tiden så passerade lite av dem vanliga ankomsterna men får även syn på en Austrian Fokker 100 i specialmålning så det var också lite intressant.

Tryck för större bild

Efter cirka en timme ute vid pallarna så ropade äntligen Air China flygning 911 från Peking upp tornet och vi kunde se 777an som svängde in på finalen till bana 26 en bra bit ut. Ganska samtidigt så spricker solen fram och lyckas hålla sig framme tills att maskinen landat så det tackar vi för!

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Efter landningen så stod vi kvar och tog en del fler ankomster innan vi åter begav oss hem till Jonas för en trevlig middag.

Tryck för större bild
En lite ovanlig gäst som flög för Skyways.

Tryck för större bild

Det har nu blivit fredag och det är dags för den medicinska undersökningen så med nervösa steg går jag in till flyg- och dykmedicinskt Centrum i Sabbatsberg. Undersökningen som jag genomgick under dagen bestod av:

- Hörseltest
- Blod och urinprov
- Lungkapacitetstest
- Vilo-EKG
- Koll av ögon, öron, mun samt balans.
- Helkroppskoll, t.ex. reaktionsförmåga, blodtryck, koll av hjärta och lungljud etc.
- Synkontroll

Det var ganska mycket väntan mellan testerna och det hela tog närmare sex timmar innan allt var klart, stort tack till min kära Amanda som väntade på mig hela dagen!

När testerna var avklarade och godkända så begav vi oss till hotellet nere på Vasagatan där vi spenderade fredag och lördag med lite turer inne i stan och en och annan bio. När det blev söndag igen så mötte vi upp med Jonas igen ute i Solna för att lite senare på dagen åter åka ut på Arlanda för lite bilder. Inte allt för mycket intressant trafik idag och återigen bana 26 i användning men Thomas Cook A330-200 från Phuket och Air China 777 från Peking vid 16-tiden gjorde det värt att åka ut i alla fall. Väl ute ser vi att Air China är försenade fram till 22:30 och Thomas Cook väljer att landa bana 01 höger i stället på grund av vinden så blev inte att fotografera någon av dem.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
En trevlig nyhet som jag inte fotograferat tidigare med winglets.

Vi valde dock att stå kvar ett tag och lite senare så dök Stefan Sjögren upp så blev att diskutera en hel del flygfoto, Stefan hade dock inget större intresse i maskinerna vi tänkt fotografera utan mer Koral Blue som skulle ha ankommit 0930 men som nu var försenade till 1620. Det intressanta är att dem oftast inte flyger med egna maskiner till Arlanda vilket betyder att det kan vara olika bolag varje gång. Han hade rätt men var dock Nouvelair Tunisie så var ändå inte så intressant. I och med det så gav vi upp för dagen och drog oss in mot centrum i stället för en trevlig middag med kinamat.

Under måndagen var det dags att åka hem mot Östersund igen och flygningen från Bromma avgick 0900. Vi var ute på Bromma i god tid och ganska tidigt var dem klara för boarding och vi fick kliva på redan 0840.

Tryck för större bild

Ute på plattan står samma maskin som tog oss ner till Bromma några dagar tidigare, alltså SE-LEP med samma kapten som tidigare också, alltså Patrik. Dock så var det en annan styrman i form av Stefan som normalt är stationerad på Arlanda, men under vintern går de flesta linjerna med ATP från Arlanda så Stefan får då flyga lite andra linjer under tiden och idag då turen till Östersund och Trondheim.

Tryck för större bild
Stefan gör lite noteringar i driftfärplanen innan start.

Som vanligt är de snabba igång på Nextjet och redan 0850 var vi klara för start och Stefan ropade upp Bromma för klarering till Östersund. Det var bana 30 som användes för start och landning så när vi startat upp så begav vi oss ut mot banan.

Tryck för större bild
Kontroll av alla rodren innan start från Bromma.

Det var Patrik som flög upp till Östersund så när checklistorna var klara och vi ställt upp bana 30 så varvade han upp motorerna och ganska snabbt är vi i luften.

Tryck för större bild
Patrik strax innan vi lyfter från Bromma.

På Bromma så finns det en begränsning som säger att man inte får stiga högre än 3000 fot efter start för att inte komma upp i samma luft som in och utflygningar från Arlanda men normalt får man ganska snabbt stiga vidare. Dock så fick vi stanna kvar på 3000 fot och det var riktigt trevligt att ligga över Stockholm i lugn luft på 3000 fot. Vi fick sen ganska snabbt klart att stiga vidare och vi fick även klart att gå direkt mot OSLAV som är en inpasseringspunkt till Östersund.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
På flygnivå 200 på väg mot Östersund.

Väl uppe på flygnivå 200 så går flygningen lugnt mot Östersund och vi blir nu bjudna på frukost ombord vilket uppskattas väl får man säga. Efter cirka 45 minuter uppe på höjd så började vi sjunka mot Östersund och ropade lite senare upp tornet där Conny idag jobbade.

Tryck för större bild
Patrik går igenom inflygningen strax efter att vi börjat sjunka.

Vi fick klart in visuellt till bana 30 och fältet kunde vi se väldigt tidigt då det var klart väder och just att Frösön är en ö så är det lätt att se.

Tryck för större bild
Lång final till bana 30.

Efter en vänstersväng in så kommer vi in på finalen och vi får klart landa, efter avslutade checklistor så tar Patrik över manuellt och flyger själv sista biten in över stan ner mot bana 30.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Sekunderna innan dagens flygning är avslutad.

Efter en mjuk landning så taxar vi in till plattan där vi bli mötta av markpersonalen som vinkar in oss till vår plats.

Tryck för större bild

Patrik och Stefan avslutade dagens arbetspass här efter att dem kvällen innan flög över till Trondheim och spenderade natten där och flög sedan tidigt på morgonen över till Östersund och sen ner till Bromma där jag klev på, så en ganska tidig morgon för besättningen på den här linjen. Det var nu dags för mig att avsluta resan här och tacka för mig efter en mycket trevlig helg och flygning med Nextjet. Alltid lika trevligt bemötande ombord på Nextjet så kan inget annat än att rekommendera dem för deras bra service, bra priser samt att dem håller tiderna mycket bra om inte dem går tidigare än tidtabell.

//Simon Brygg - Ostersund Photography

3 comments:

 1. Artig lesning och fin rapport !

  Jeg var selv ved Bromma for noen uker siden. Fløy med NextJet fra Trondheim på premier flighten den 22. februari.

  Artikkel: http://trondheimlufthavn.net/Nyheter1015.html
  Bilder: http://www.jetphotos.net/showphotos.php?offset=0&where=search|-2|-2|loc-Stockholm%20Bromma%20-%20ESSB|-2||15|1|||||||-2|loc-Stockholm%20Bromma%20-%20ESSB|-2|-2|||15|1||-2|38753||||all|2||||||-2|||1|||||||||&newdisplay=3

  ReplyDelete
 2. Roligt att du gillade reportaget!
  Trevligt reportage från premiären, vi hade planer på den turen också men får bli senare i stället!
  Bra bilder från Bromma, det är en riktigt trevlig flygplats för spotting måste jag säga!

  Vi har planerat lite på att åka över till Trondhem fram mot våren här något så då får man träffas igen och fota en del!

  //Simon Brygg - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 3. Takker och bukker!

  Ser absolutt fram til å kunne møte dere igjen, kjempehyggelig :-D

  ReplyDelete