Välkomna tillbaka till den tredje delen av Fotoskolan! Efter lite semester och en sväng ner till Arlanda är vi nu tillbaka för att reda ut hur man på enklast sätt fotograferar flygplanen när de inte är i sitt rätta element luft.
Ett flygplan tar ju alltid mark någon gång, då helst under kontrollerade former, och det är på marken det många gånger är enklast att få till en skarp bild. Men som vanligt är det alltid saker att tänka på, faktorer som spelar in och gör allt för att förstöra din bild och det är detta vi nu ska börja bena i.
När man börjar fotografera flygplan är det vanligast att man tar bilder genom fönstren på terminalbyggnader på de plan som man ser ståendes utanför. Så gör nästan alla; vi började där till exempel och det har spenderats åtskilliga timmar på Sky City på Arlanda med en Coolpix eller motsvarande. Det tråkiga som händer där är att fönstren reflekterar mycket av det ljus som finns utanför och inuti byggnaden och detta dyker upp på bilderna. Detta går att reducera, med varierande resultat, med hjälp av t ex ett polariseringsfilter eller genom att hålla optiken mot fönstret och ”bädda in” det med en halsduk eller tröja.
Ett polariseringsfilter kan hjälpa mot reflektioner i glasrutor man fotograferar genom. Pris på ett sådant ligger på ca 300 kronor och uppåt beroende på tillverkare och kvalitet.När flygplanen står i gate är det ofta väldigt mycket i vägen och är det inte en byggnad så är det ett fordon. Där finns tankbilar, trappor, bagagevagnar, cateringpersonal och diverse andra artiklar som gärna står i vägen för planet och din bild. Det tillfälle då du oftast får den bästa bilden är strax innan de lämnar sin plats och börjar taxa ut mot banan, då alla fordon har dragit sig tillbaka och alla passagerare sitter i kabinen. Vintertid kan det här tillfället också ge häftiga bilder av avisningsprocessen då planen besprutas med bland annat glykol för att förhindra isbildning.
De-icing, avisning, av OH-LKO på Frösön i februari 2010.Det absolut bästa om man vill fotografera ett flygplan på marken är om man får komma in airside, vilket betyder själva flygplatsområdet och apron där planen står. Är man airside har man möjlighet att komma planen riktigt nära och få bilder med exempelvis vidvinkeloptik. Dock är det inte alltid säkerhetspersonalen släpper ut folk på plattan, av förståeliga skäl, så för vissa är en airsidebild eftertraktad och svårfångad. Men som med allt i dagens samhälle så underlättar det med kontakter. I know a guy who knows a guy…
Cyprus Turkish fotograferad airside en vårkväll på Frösön.Jonas fotograferar en Koral Blue A320 airside på Frösön.Har man inte möjligheten att ta sig in på området är en stege alltid bra att ha. Det krävs inte någon tvådelad byggställning, utan en mindre hopfällbar stege duger gott. Med en sådan kan du nå över staketet med kameran och slipper bli tagen med en avbitartång i högsta hugg av säkerhetspersonalen.
Hittills har vi bara skrivit om stillastående flygplan, men de rör ju på sig i slutändan också. Det är under in- och uttaxning som det är lättast att få en bild på planen på marken då taxivägarna ofta är lätta att se och det sällan är en massa saker i vägen där. Det är inte alltför mycket tekniskt vad gäller kamerainställningar att tänka på när man fotograferar ett taxande flygplan, utan det är mest förhållandena på platsen som man bör hålla koll på. T ex hur det ser ut omkring planet med vindstrutar, skyltar och framför allt vart solen ligger. En bild i motljus och med massa småsaker som täcker delar av planet är något man vill undvika. Vill man vara riktigt landskapsestetisk är en fin bakgrund också något som förhöjer känslan i bilden, något vi är bortskämda med på Frösön.
Så länge du har solen bakom dig är det inte mycket som svårar till det, men det kan bli klurigt när planet svänger runt, vid t ex line-up, och byter vinkel mot solen. Då är det lätt att kamerans ljusmätare blir lurad och ger dig en under- eller överexponerad bild efter en felaktig mätning. Bäst då är att fotografera i det manuella läget på din kamera för att exponeringen inte ska dra iväg okontrollerat åt något håll. Med manuell kontroll är det lättare att hålla en jämn exponering och kompensera uppåt eller nedåt om det skulle behövas.
LN-ROX ställer upp på bana 30 på Frösön.Något som är bra att hålla koll på är vart autofokuspunkterna ska placeras på planet för bästa skärpa i bilden. I förra delen föreslog vi att användning av den mittersta fokuspunkten var att föredra och att den kunde placeras på nödutgången ovanför vingen. Detta kan tillämpas även här, men ger inte alltid samma skärpa över hela planet om det svänger runt. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att flytta på fokuspunkten en aning, som bilden nedan visar. På så sätt kan man undvika oskärpa på nosen som annars lätt kan förstöra bilden.
Den här sökarbilden från Canon EOS 7D visar ett sätt man kan flytta fokuspunkten på.Något man allt för ofta får kämpa med när man vill ha en bild på ett taxande flygplan är fenomenet
heat blur. Detta är det som uppstår när solen ligger på marken och värmer upp den så att luften börjar vibrera. Dessa värmevågor brukar ofta ställa till det, då de gör linjer kurviga och smetar ut bilderna. Har ett flygplan just startat eller taxat förbi innan det du ska fotografera, brukar heat blur också uppstå på grund av värmen från motorerna. Detta kan man dessvärre inte göra så mycket åt, då det ju är ett naturfenomen, mer än att man undviker det till största mån. Vanligast är det så klart mitt på dagen en solig sommardag, men kan också dyka upp en vinterdag lurigt nog.
Det är lätt att glömma något av det viktigaste, nämligen säkerheten. Säkerheten på flygplatser är hög då det finns mycket på området som är känsligt och som obehöriga inte alltid bör vara i närheten av. Med dagens hotbilder, verkliga eller mindre realistiska, har vi full förståelse över att säkerhetspersonalen vill hålla på reglerna och ibland korsas vägarna mellan dem och oss. Oftast är detta inget problem för någon av parterna så länge det är klart för alla vad som gäller och att man inte ger sig in i onödiga diskussioner som ofta gör mer skada än nytta.
Många är reglerna om skyddsobjekt och fotoförbud och det är inte alltid lagboken är så tydlig på alla punkter, så vi ska inte ge oss in i en juridisk debatt här, utan bara klargöra grunderna i kort.
Bild från terminalen på Trondheims flygplats.Så vad får du göra?
Du får fotografera flygplanen och in på området så länge det inte är ett fotoförbud på platsen. Råder ett förbud är det oftast tydligt skyltat.
Det är också okej att använda stege eller liknande för att se över staketet, men man får inte luta sig mot eller skada staketet på något vis.
I Sverige är det dessutom tillåtet att avlyssna flygtrafiken med en radioscanner.
Så länge du alltså inte saboterar eller stör verksamheten på något sätt har du inte gjort något fel. Skulle du konfronteras av en vakt är det bara att uppträda lugnt och visa legitimation om så önskas. Kan du inte det eller vägrar kan ju detta så klart tolkas som hotfullt uppträdande, varpå vakten faktiskt har rätt att be dig gå eller beslagta utrustningen.
Källor och annan nyttig info finns att läsa på
Svenska Fotografers Förbund och
G-Kraft.
På större flygplatser, som exempelvis Arlanda, finns välkända platser att stå på för oss fotografer och de som bara vill kolla. Men på mindre flygplatser, som Åre Östersund Airport där vi är som mest aktiva, kan det vara bra att underrätta personalen. Säkerhetsansvarige på Frösön hade en dag fått en förfrågan av en kapten på ett av charterbolagen om vad det var för skumma typer han sett vid inflygningen. Då kan det ju vara bra att kunna ge ett bra och betryggande svar, eller hur?
Vad säger vi då kortfattat om dagens Fotoskola? Jo, det som är viktigt att tänka på är att du ska hålla planet "rent" från saker som kan vara i vägen och täcka delar av planet och undvika andra distraktioner som heat blur. Vill du ladda upp bilden på en hemsida som t ex
Airliners.net där de är petiga på sådana saker är detta viktigt att tänka på. Tänk också på att handla med sunt förnuft när du står och fotograferar så att det inte leder till onödiga missförstånd som kan förstöra för både dig själv och andra. Så länge som du kan och känner din kamera, vilket är viktigt, är det inte värst mycket att hålla i huvudet när planet du ska fotografera är på marken.
Nästa del av Fotoskolan kommer behandla fotografering i nattförhållanden då stativ kan krävas, så glöm inte att hålla koll efter del 4! Samtliga publicerade delar av Fotoskolan hittas enklast
här .
Skriv gärna också kommentarer på om det är något ni känner att vi missat som ni brukar ha svårt med, oavsett om det handlar om denna del eller rent generellt. Fråga på om ni har fler frågor, här eller på
admin@osdphoto.se! Skriv gärna någon rad om hur ni tycker våra tips fungerade efter att ni prövat dem eller bara vad ni allmänt tycker om Fotoskolan!
Ostersund Photography
Jonas Herjeby och Simon Brygg
jonasherjeby@osdphoto.se,
simonbrygg@osdphoto.se