Follow osdphoto on Twitter

16 August 2010

Antonov Design Bureau An-124a på Arlanda

Håller just nu på att flytta ner till Stockholm för att fortsätta mina studier till pilot, så i helgen åkte jag och Amanda ner till Stockholm för att skriva på kontrakt och hämta nycklarna till lägenheten. Vi åkte ner i torsdags och redan under dagen ringde Jonas Bodell och berättade att det stod en An-124a på Arlanda som planerade att starta dagen därpå.

Detta lät helt klart intressant så jag och Jonas beslöt oss för att åka ut tidigt på Arlanda för en dags fotografering. Fram mot 11-tiden så började ljuset bli starkt och jobbigt och vi åkte tillbaka in mot staden för en lunch, för att sedan fram mot 16-tiden åka ut till Arlanda igen. Nu när vi åkte ut för andra gången följde även Amanda med och hade nu med sin nya systemkamera så även hon tog en del flygbilder! Väl ute på plats åkte vi ut till 19 höger som var aktiv bana för start denna kväll och inväntade AN-124an med registrering UR-82073 och opereras av Antonov Design Bureau som skulle avgå 18:30.

Sagt och gjort, strax före 18:30 började det mullra från platta och en stund senare kryper i min mening ett riktigt monster till flygplan upp på taxibanan, helt otrolig flygmaskin detta! Det gick inte snabbt ut till banan och flera andra maskiner fick smita före, och väl ute på väntplats så frågor dem efter fem minuter då dem inte var klara! Kan tänka mig att den där besättningen har en del att gå igenom inom dem får det där monstret i luften, ingen modern Airbus direkt!

Tryck för större bild
Här ser vi UR-82073 som sakta rullar upp på taxivägen.

När dem fått klart starta är det helt tyst en stund och man ser personer från brandstationen som kommer ut, securitasbilar som stannar upp och sen hör man ett redigt muller borta i skogen! Tar inte lång tid innan man ser AN-124an som sakta börja krypa fram över banan.

Tryck för större bild
Maskinen börjar att rotera ganska tidigt men tar sig sent upp i luften vid slutet av banan.

Tryck för större bild
An-124an ses här strax efter start och lämnar ett stort rökmoln bakom sig.

Vet i dagens läge inte exakt vart maskinen skulle men den var lastad med tre helt nya hjullastare från Volvo, någon som har mer information om flygningen får gärna höra av sig. Det kom även en maskin lite tidigare i veckan och skulle komma en till under fredagskvällen. Vi funderade på om det var hjälpsändningar till bränderna i Ryssland men enligt uppgifter så var så inte fallet.

Ostersund Photography
Simon Brygg
simonbrygg@osdphoto.se

6 comments:

 1. Osis, jag var på Arlanda i Fredags mellan 11 och 13.30. Missade er eftersom ni var på lunch men såg Antonoven på M men hade ingen aning om när den skulle gå.

  ReplyDelete
 2. Bra bilder! Var ett rejält rökmoln den lämnade bakom sig! Men får jag bara fråga en sak! Jag såg en av simons bilder på Airliners.net, det var på en LOT boeing 767 som han tog kort på på frösön! Men boeing 767:or brukar väl ha Containrar som dom lastar väskorna i! Hade inte denna det?

  ReplyDelete
 3. Daniel: Just, du var där när det var olidligt varm då ;) Ja hade du vetat att vi var där så hade du kunnat ringt och fråga oss:)

  Henrik: Tackar för det. Jo deras 767a har så, dom får öppna dem och lasta in direkt i dem då dem inte har några fordom som klarar av "lådor"

  //Simon Brygg - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 4. Niclas Hjorths fina video:
  http://www.youtube.com/watch?v=ClWo8Q4Xun8

  Anders Nilsson

  ReplyDelete
 5. alltså vilken hemsk maskin! håller verkligen med om beskrivningen monster, fattar inte hur dom får upp den i luften ens!

  ReplyDelete
 6. Vart står ni och fotar när ni fotade Antonov när den startade?

  ReplyDelete