Follow osdphoto on Twitter

22 August 2010

Biltemas Spitfire har havererat, piloten Bertil Gerhardt omkom i olyckan

Det var efter en uppvisningsflygning över Gärdet i Stockholm som Bertil Gerhardt skulle flyga Biltemas Spitfire SE-BIN vidare till Norge men havererade vid landningen på Tynset flygfält. Ännu oklart vad som hänt men planet slog runt efter landningen och piloten Bertil Gerhardt omkom i kraschen. Enligt vittnen så såg landningen normal ut men att planet vek av till vänster efter sättning och slog runt, enligt norsk polis så omkom Bertil på platsen strax efter olyckan.

Tryck för större bild
Här är maskinen och piloten som var med i olyckan, bilden är tagen förra året. Foto: Jonas Bodell - www.jonasbodell.se

Bertil började sin flygande karriär i flygvapnet 1963 där han fick lära sig att flyga i Saab Safir. Totalt blev Bertil kvar i flygvapnet i 39 år och flög dem flesta maskinerna fram till Gripen. I hans loggbok hade han cirka 70 flygplanstyper och fram tills hans bortgång så flög han aktivt cirka 15 olika flygplanstyper. Efter sin tid i flygvapnet blev Bertil skolchef på TFHS men har de senaste åren arbetat för Biltema som flygchef på deras affärsjet.
Biltemas ägare har även han ett stort intresse för flygplan och valde för några år sedan att köpa in flygplan av typen Mustang och Spitfire. Med dessa maskiner har Bertil utfört otaliga flyguppvisningar runt om i landet och var bokad nästan varje helg. Bertil har helt klart blivit lite av en svensk flygarikon och jag tror att nästan alla inom flygets värld vet vem han var. Innan sin bortgång hade han samlat på sig över 31.000 flygtimmar!

Bertil Gerhardt blev 68 år gammal, våra tankar går till släkt och vänner som förlorat en närstående så plötsligt och det svenska flyget har helt klart förlorat en flygande ikon. Flyg lugnt Bertil!

Ostersund Photography
Simon Brygg
simonbrygg@osdphoto.se

4 comments:

 1. Han var en uppslagsbok Gerhard väldig trevlig synd på att mista honom o kärran!

  ReplyDelete
 2. Tragiskt slut för denne erfarne pilot. Det verkar som om det rört sig om ett fel på planet, något som alltid kan hända med gamla plan, trots gott underhåll.
  Hoppas att planet går att rädda och att en ny pilot tar vid där Bertil slutade.

  ReplyDelete
 3. Det går rykten om att det var ett medicinskt problem!

  ReplyDelete
 4. Örjan Danielsson08/01/2011, 21:12

  Bertil är en stor förlust och är oersättlig i mina ögon. Dröjer länge innan en jämförbar pilot spakar Spiten. Det är bara en fråga om kostnad gällande flygplanet, delar och kunnande finns i England där det finns firmor som bygger nya plan till hugade spekulanter och de har de gamla jiggarna och verktygen sedan tiden det begav sig.

  ReplyDelete