Follow osdphoto on Twitter

23 February 2010

Vad som händer om man tappar...

Att man ska använda kamerautrustningen man har är en självklarhet, men att kasta den i backen bör undvikas! Tyvärr var det precis detta som hände i helgen.
Jag och en arbetskompis var ute och fotograferade i ett övergivet tegelbruk utanför Östersund och i ett oövervakat ögonblick så tappade jag kameran med Canons vidvinkelzoom 17-40 L USM monterad. Fallet var inte mer än från höfthöjd men det var objektivet som fick ta emot hela tyngden från kameran och det bröts över sin egen axel. Resultatet av detta blev att delen av objektivet som sitter fast på kamerahuset satt kvar, medan resten av gluggen låg bredvid.
På bilderna ovanför ser man att objektivet gick helt av.

Det är rätt förvånande att ett objektiv i Canons L-serie går sönder så pass lätt som det ändå gjorde, trots att objektivet ändå har bra byggkvalité. Om det beror på hur det träffade marken eller om det var något annat som spelade in är svårt att säga, men helt klart är i alla fall att det inte höll!
Efter att ha varit i kontakt med försäkringsbolaget fick jag tillslut veta att försäkringen täckte missödet och mot en acceptabel självrisk så löste sig dilemmat. Eftersom objektivet var helt av och det dessutom var skador på glaset inuti så var det enda alternativet ett nytt objektiv som fick beställas från Cyberphoto.


Den gamla trasiga gluggen är inte så mycket att göra av, så den får tjäna vidare som det dyraste pennställ jag hittills har köpt. På kamerahuset sitter här det nya objektivet.

Slutet gott, allting gott! Och känner du att du har råd, så visst kan du slänga dyr kamerautrustning i golvet i övergivna tegelbruk. Jag föredrar dock att bespara mig dessa kostnader och att hålla i grejorna ordentligt i fortsättningen!

/Jonas Herjeby - Ostersund Photography

4 comments:

 1. Skönt att det löste sig för dig, är ju inte så att man har en massa optik över direkt. Men nu lär det ju bli ett olidligt tjat om vilken brännvid vi andra har på våra pennställ...

  ReplyDelete
 2. Stefan Sjögren (Stockholm Arlanda Photography)24/02/2010, 13:15

  Jag har sett att många fotografer går runt med dyr utrustning utan att använda bärremmen.Själv är jag pinsamt medveten om att man kan tappa grejer och har alltid bärremmen runt halsen, (inte handleden), vid all fotografering.

  ReplyDelete
 3. Jag är alltid så försiktig men när olyckan är framme så är den. Tappade kameran en gång men då höll jag inte i den utan lyfte upp min kameraväska utan att jag hade stängt den! Det resulterade i att kameran med 100-400an på åkte rakt ner i golvet men filtret tog upp stöten och gick sönder men kameran och optiken höll. Så nu har jag lärt mig den hårda vägen att jag måste vara försiktig när jag inte använder kameran också samt att alltid använda filter!

  //Simon Brygg - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 4. Stefan Sjögren (Stockholm Arlanda photography)26/02/2010, 22:34

  Kameror är ju precisionsinstrument och känsliga för stötar. Jag gör därför vad jag kan för att undvika olyckor av den här sorten och peppar peppar ta i trä så har jag klarat mig från den här typen av missöden med kameror under mina drygt 40 år som fotograf. Men det är ingenting att skryta med för har jag otur så tippar jag grejerna i backen i morgon...

  ReplyDelete