Follow osdphoto on Twitter

25 July 2010

Tur till Arlanda - del 2

Fotograferingen på Arlanda fortsatte för Jonas, Simon och Peter under fredagen med ännu en heldag på flygplatsen. Tillsammans med Jonas Bodell och flera av de andra fotograferna som är aktiva i Stockholm blev även denna dag fullproppad av aktivitet, dock i lugnare tempo på grund av väder.

På fredagen unnade vi oss lite sovmorgon och klev upp strax före 06:00 istället för 04:00 och åkte sedan ut till 01L där det var single operation, dvs både starter och landningar på samma bana. När vi kom ut blev det lite av en chock då temperaturen var 14 grader med starka kalla vindar mot de 20 grader som var vid samma tid dagen innan.


Kalla och något huttrande står Simon och Peter vid 01L samtidigt som en Norwegian 737 drar på i bakgrunden.

Tryck för större bild
Första morgonankomsten blev Thai med sin HS-TGG.

Tryck för större bild
Syrian med YK-AKA på väg in mot 01L.

De första timmarna på morgonen bjöd på bra ljus, som sedan tyvärr gav med sig bakom molnen allt eftersom de drev in med den kalla blåsten.

Tryck för större bild
Air Baltic brukar ofta komma i bra ljus, denna dag inget undantag!

Medan vi stod och fotograferade starter och landningar 01L anslöt Jonas Bodell igen och när de bytte till bankonfigurationen landningar 01R och starter 01L flyttade vi oss alla fyra för att kunna fortsätta fotografera landningarna.


Solen tittade fram under kortare stunder mellan molntussarna som drev över himlen.


Simon och Jonas ser lite gladare ut vid 01R efter att ha fått på sig lite mer kläder. När väl solen låg på blev det lite varmare, men vinden drog genom kläderna.

I vissa fall gäller det att prioritera vissa rörelser och välja bort andra. Detta resulterar ofta i en hel del åkande fram och tillbaka, för efter cirka två timmar var vi tillbaka vid line-up för bana 01L för att åter fotografera startande maskiner. Efter ett tag fick vi där sällskap av Ronén Björkquist som hängde med och tog en lunch vid grushögarna då vi fotograferade landningar 01R. Först var dock tvungna att vänta in Deltas en timme sena avgång till New York.

Tryck för större bild
Delta kommer tillslut iväg i det obehagligt hårda ljus som råder mitt på dagen.

Efter lunchen var vi snabbt tillbaka vid 01L igen och fick ytterligare tillökning i gruppen i form av Anton Bondesson som tillsammans med Ronén och Bodell fortsatte hålla oss sällskap under dagen.

Tryck för större bild
Arkia ställer upp med sin 757:a 4X-BAU på bana 01L för att bege sig till Tel Aviv.

Tryck för större bild
SAS passar också på att starta mot New York med SK903 som flögs av SE-REF i Star Alliance-kläder.

Allt eftersom solen flyttar sig på himlen så får man flytta med för att slippa motljus i bilderna, så när klockan närmade sig 15:00 var det dags att flytta över till räddningsskolan på andra sidan banan. Där får man en fin vinkel precis när flygplanen ställer upp på banan, så det enda som fattades var egentligen lite finare ljus och gärna en vind som inte tog sig genom alla klädlager.


Lastpallar och kameragrejor överallt... Med andra ord det man behöver som flygplansfotograf!


Backup av bilder är viktigt så man inte förlorar någon data.

Som sagt är det mycket flyttande omkring och vid femtiden var det dags att byta position igen, så vi for tillbaka till grushögarna för att föreviga ett par landningar till på 01R. En självklar favorit bland dessa ankomster var Korean Air Cargos.

Tryck för större bild
Korean Air Cargo sätter sig på 01R med individen HL7601.

På grushögen hade vi turen att få tala med två av våra läsare som vi inte träffat tidigare. Oskar, som nyss upptäckt det roliga med flygplansfotografering, slog följe med oss och vår lilla bilkaravan som tågade mellan de olika banorna växte med ytterligare ett fordon. Den andre, Axel, var tyvärr tvungen att dra vidare.
Och drog vidare gjorde så småningom även vi, då vi återvände till räddningsskolan vid sjutiden på kvällen. Mycket förflyttande hann det bli under dagen och det var tur det för när vi stått där ett tag, med drygt 14 timmar molntäcke, kom äntligen kvällssolen lagom till Air Chinas avgång till Peking. Det gyllene ljuset blev en perfekt avslutning på en annars väldigt kall dag!

Tryck för större bild
Air China ställer upp på 01L precis när det spricker upp och solens sista strålar börjar komma fram.

Tryck för större bild
Ethiopian kom också iväg i det gyllene ljuset.

När sista ljuset försvunnit begav vi oss tillsammans med Ronén, Anton och Oskar till en pizzeria i Tingvalla och avslutade där med lite middag. Så efter att ha tackat varandra för en trevlig dag, begav vi oss hemöver mot Ibis igen för ännu en natt av välförtjänt vila efter 15 timmars kamerahandhavande på Arlanda.
Lördagen, som var sista dagen, kommer upp i morgon!

Ostersund Photography
Jonas Herjeby
jonasherjeby@osdphoto.se

2 comments:

 1. Blir det nån film då?

  ReplyDelete
 2. Själva publiceringen på hemsidan har vi i ärlighetens namn glömt bort. Filmen finns dock på Youtube, men det är ingen spottingfilm i den vanliga kalibern utan mer av ett kortare klipp av dagarna vi var där nere.

  http://www.youtube.com/watch?v=gUg8q1o891Y

  Jonas Herjeby
  Ostersund Photography

  ReplyDelete