Follow osdphoto on Twitter

23 July 2010

Tur till Arlanda - del 1

Det har länge varit tal om en gemensam resa för oss till Arlanda under sommaren och nu var det dags. På onsdagseftermiddagen for Jonas, Peter och Simon ner mot Stockholm för ett par dagars fotograferande på Arlanda tillsammans med några av de lokala flygfotograferna.

Vid 15-tiden på onsdagen gick bilfärden söderut och vi nådde fram till Arlanda och Ibis Hotel, där vi skulle bo under vistelsen, senare under kvällen.
Natten bjöd inte på många timmar sömn, då alarmet ringde 04:00 och vi var på plats vid bana 19R för att fotografera de första fraktankomsterna strax före fem på torsdagen.


Jonas och Peter inväntar de första ankomsterna.Vädret var vid det här laget inte det bästa vad gäller ljuset, men temperaturen letade sig redan upp mot 20 grader trots den tidiga timmen. Molntäcket höll i sig fram mot sextiden då det sprack upp en aning och det efterlängtade morgonljuset började leta sig fram.

Tryck för större bild
UPS 757 innan sättning på bana 19R vid 05:35 precis innan det mjuka morgonljuset började forcera molnen.

Tryck för större bild
Thai kommer som vanligt med sin 747 under morgonkvisten och här har solen börjat titta fram.

Banfigurationen byttes så småningom mot landningar på bana 19L och vi var tvungna att förflytta oss till platsen nära vårt hotel för att fortsätta ta landningsbilder på den nya aktiva banan. Här anslöt sig Jonas Bodell som sedan var med under resten av dagen. Efter ett par landningar här var det dags för en frukost och vi begav oss till Statoil där vi inhandlade frukost som vi sedan åt vid spottingpaviljongen vid 19L. Där uppe träffade vi två mycket trevliga herrar från Avesta som vi bytte några ord med mellan flygplanen som taxade förbi och hamnade framför våra kameror.Tryck för större bild
Ethiopian trillade ner vid 10:00 med sin 757:a ET-AMT.


Jonas Bodell, Peter och Simon tar en paus mellan landningarna på 19L.

Vi återvände ner till Ibis för landningar 19L efter lite frukost och några rörelser uppe vid paviljongen. Timmarna rullade på rätt fort med en hel del intressant trafik, så när det lugnade ner sig närmare lunch tog vi en paus och ett snabbesök på Arlanda Flygsamlingar där vi gick runt och kikade bl a på en DC-9-simulator som tillhört SAS Flight Academy. Den som är intresserad av gamla maskiner och manualer bör besöka dessa eldsjälar som gör ett bra jobb för att bevara flygets historia.

Ankomsterna fortsatte på 19L så vi satte av mot grushögarna vid mitten av banan för att få bilder på planen som lämnade banan för taxivägen. På vägen dit stannade vi till vid Sky City där vi gick in och handlade lite lunch som sedan intogs vid grushögarna. Mellan tuggorna fotograferade vi bl a TUI Fly 767 som kan ses nedan.

Tryck för större bild
SE-RFS lämnar 19L efter landning via W4 och taxar mot terminalen via taxiväg W.

Värmen och ljuset höll i sig under dagen, vilket var både bra och dåligt, då skönt väder får en att må lite bättre och inte känna av tröttheten lika väl. Värmen ger dock en hel del heat blur på banor och taxivägar vilket förstör bilderna, då luften blir alldeles vågig av värmen. Ständigt denna balansgång...


Peter i full färd med lunch.


Jonas jobbar hårt för sina bilder.

Efter de intressanta ankomsterna var slut letade vi oss vidare mot 19R för starter. Trots att vi befann oss i ett getingbos trädgård och fick bekämpa ett par stycken, fick vi några avgångar som var värt mödan.

Tryck för större bild
British Airways 767:a G-BZHB drar iväg mot London Heathrow.

Tryck för större bild
Air China 777 är alltid ett välkommet inslag som motiverar den långa bilfärden från Östersund. B-2067:s besättning har ett par timmar framför sig innan de får landa i Peking.

Tryck för större bild
Estonian har en 737-500 i specialmålning som hyllar Tallin som Europas kulturella huvudstad. Planet, som har registreringen ES-ABO, ses här lyfta mot Tallin.

När klockan närmade sig 20:00 och vi varit i gång i drygt 17 timmar beslöt vi att göra kväll och återvända till hotellet för välförtjänt vila och genomgång av bilder. Del 2 med fredagens bilder och äventyr kommer i morgon.

Ostersund Photography
Jonas Herjeby
jonasherjeby@osdphoto.se

3 comments:

 1. Bilden på British Airways var helt underbar, vilka grymma kameror ni har!! Och för övrigt ska jag nog ut och åka med Air China om ett par månader ;)

  ReplyDelete
 2. Har ni bild på sena Ume ankomsten ed SK?

  ReplyDelete
 3. Anja: Tack för kommentaren! Låter trevligt med en Asientur!

  Anonym: Tyvärr inte, vid den tiden fotograferade vi nog avgångar vid 19R.
  Tack för kommentaren!

  /Jonas - Ostersund Photography

  ReplyDelete