Follow osdphoto on Twitter

21 July 2010

Incident över Östersund

Klockan 12:17 den 2 juli 2010 inträffade en incident ovanför Östersund då två plan var nära kollison. De inblandade parterna var en SAS Boeing 737-700, LN-RRN och en Finnair Boeing 757-200, OH-LBT på rutterna Narvik-Oslo respektive Toronto-Helsingfors.
Enligt rapporten på The Aviation Herald inträffade incidenten ca 15 mil sydväst om Östersund på flygnivå 360, vilket motsvarar en höjd på runt 11 000 meter. Båda planen fick instruktioner från flygledningen om att byta höjd, varpå SAS-planet steg till FL370 och Finnair-planet sjönk till FL350. Efter konflikten var avvärjd kunde de båda planen återvända till FL360 och tryggt fortsätta till sina destinationer.

Tryck för större bild
Arkivbild LN-RRN, det plan som var inblandat i konflikten.

Exakt hur nära en kollision flygplanen var har vi inga säkra uppgifter om och Carl-Erik Nilsson, som jobbat som flygledare men numer är på Luftfartsverkets säkerhetsavdelning, har kommenterat i Länstidningen att det inte kommer att lämnas ut förrän utredningen som Haverikommissionen har inlett är avklarad. När deras rapport släpps återstår att se.
Runt 360 passagerare ska ha funnits ombord på de båda flygplanen.

Tryck för större bild
Arkivbild Finnair Boeing 757 på Helsingfors flygplats. Flygplansindividen på bilden var inte det plan som var med i incidenten.

Ostersund Photography
Jonas Herjeby
jonasherjeby@osdphoto.se

No comments:

Post a Comment