Follow osdphoto on Twitter

29 May 2011

Västerås Roll Out 2011

Sista söndagen i maj och det är traditionsenligt återigen dags för Roll-Out, flygdag på Västerås Hässlö flygplats. Peter var på plats för att se hur det höll upp mot föregående årets besök.

Det blev ett kortare studieavbrott för att närvara på Västerås flygdag, och se hur mycket av det utlovade som kunde ta sig fram. Under förmiddagen var det växlande väder och även om det sprack upp till eftermiddagen blåste det på rätt bra. Gästande flygplan började ankomma redan vid tio på morgonen då grindarna öppnade för bl.a. simulatorflygning och möjlighet att se de plan som stod under dagen, men jag tog mig ut till invigningen strax före kl. 13.

Tryck för större bild
Vallentuna Aviatörförenings DC-3/C-47B "Congo Queen" från 1945 stod uppställd centralt som förra året, och gav besökare möjlighet att ta en titt inuti, före den gjorde sig klar till en kortare flygning till dagens program.

Den 12e Roll-Outen i ordningen kunde dessvärre som förra året inte bjuda på J37 Draken, för dåligt väder på startfältet höll den nere, däremot började programmet likväl som förra året med flygning av BHT 1 "Beauty", Sk12 Stieglitz och Boeing E75 Stearman.

Tryck för större bild
SE-EGT, en Sk12 Stieglitz framdriven av en 7-cylinders 4-takts stjärnmotor (Siemens Sh 14a), visar undersidan för publiken.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Boeing E75 Stearman-en efter sitt program tillsammans med Stieglitz-en.

Tryck för större bild
BHT-1 "Beauty" såg sig lik ut, den här typen är ett svenskbyggt flygplan från 1944, ursprungligen konstruerat som flygmålsdragare där endast en individ (denna) blev byggd.

Efter invigning av Landshövding Ingemar Skogö tog två hoppare från fallskärmsklubben Aros (Johannisbergs flygfält, Västerås) sig ner mot marknivå, här närmar sig en hoppare målet, med den svenska fanan efter sig.

Tryck för större bild

Jacob Holländer genomförde sedan en "aerobatics"-uppvisning i sin Pitts Python från 2006, flygning på hög nivå!

Tryck för större bild

Tryck för större bild

DC-3an, styrd av Åke Jansson, och Riley Turbo Skyliner (DH-114) tog sig sedan upp för en formationsflygning, där egentligen en Percival Pembroke skulle varit delaktig, men av någon anledning taxade den tillbaka efter att först ha ställt upp.

Tryck för större bild
Riley Turbo Skyliner taxar iväg mot banänden.

Tryck för större bild
DC-3an lättar södergående.

Tryck för större bild
Percival Pembroke tillbaka efter sin taxitur till banan och tillbaka.

Mikael Carlsons "Tummelisa", ett egenbygge på en mindre maskin från 1919, på ca 390kg med en 9-cylinders 80hk stjärnmotor, tog sig sedan upp för att visa upp sig för publiken (något långsammare än föregående flygplan).

Tryck för större bild

Helikopterpilot Johan Osterman med besättning styrde därefter denna SAR-helikopter Sikorsky S-76C för att visa hur en ytbärgning kan ske, där de vinschade upp en docka i bår.

Tryck för större bild

Flygningen med Sk16 och SAAB B17 uteblev, så därefter blev det wingwalking med "AirCats", SE-KXR Grumman G-164 Ag-Cat från 1973. Jan Hedén var piloten som flög runt med damerna idag.

Tryck för större bild

Tryck för större bild

EM-mästaren i Aerobatic, Daniel Ryfa visade upp sig i sin Sukhoi 26, ursprungligen från tidigt 80-tal, och har framöver siktet på VM i Italien.

Tryck för större bild
Intentional left bank.

Göran Swanberg från Veteranflygdivisionen pratade sedan kort om deras verksamhet innan det var dags för formationsflygning med två stycken De Havilland Vampire, eller J28 som de var betecknade i flygvapnet, dessa två var dock ursprungligen från det schweiziska flygvapnet.

Tryck för större bild
SE-DXT taxar mot banänden.

Tryck för större bild

Och slutligen var det dags för Kapten Anders Björk att demonstrera lite flygning i JAS 39 Gripen, vilket avrundade 2011 års flygdag på Västerås Hässlö.

Tryck för större bild

Ostersund Photography
Peter Eriksson
petereriksson@osdphoto.com

27 May 2011

Sky Airlines som Corendon

Det är fortsatt tätt mellan charteravgångarna på Åre Östersund Airport, vilket är mer än man kan säga om vädret. Idag var Corendons flight till Turkiet på tapeten och den flögs idag av Sky Airlines när Jonas åkte ut.

Det blev ännu en sväng ut på flyget den här veckan, nu för att fotografera Corendon. Efter att ha kastat ett öga på flygradarn såg jag att det var Sky Airlines som stod till befogande med en Boeing 737-800, vilket gjorde det hela mer intressant. Med tanke på vädret som rådde med spöregn och blåst, var det en liten extra boost för att åka iväg.
När jag väl var på plats var det bana 12 som var aktiv och regnet stod som spön i backen. Det låg ett tjockt och lågt molntäcke över Storsjön och Frösön och flygledaren meddelade besättningen ombord att Hight Intensity Lights var tända på inflygningen för att ge visuella referenser. Jag behövde sedan inte vänta länge innan maskinen kom dundrade in över mig vid 19:40 och jag huttrande kunde återvända till bilen.

Tryck för större bild
Alla fotovinklar är uttjatade på Frösön vid det här laget, så man gör vad man kan för att variera sig lite. Den här bilden t ex är tagen med ett EF 17-40, istället för det sedvanliga EF 100-400, i en lite mer spännande vinkel.

Regnet lugnade ner sig tillslut och när de ankommande passagerarna från Antalya debarkerat och de nya var ombord var det uppehåll. Det tjocka täcket låg dock kvar och kvävde allt ljus över flygplatsen.
Maskinen som kom var TC-SKS, en Boeing 737-800 från det turkiska flygbolaget Sky Airlines. Innan dess har individen hunnit med att tjänstgöra för både Transavia, Gol Transportes Aereos och ATA Airlines innan den 2010 fick den psykedeliska stjärtmålning som den bär idag.

Tryck för större bild
Corendon 574 avgick några minuter sent tillbaka ner till Turkiet, där vädret för morgondagen också utlovar lite regn men i alla fall 20 grader varmt.

När det var dags för avgång var bana 30 aktiv och länets charterresenärer kunde utan problem och oro för askmoln åka söderut för några veckors semester. När det nu i skrivandets stund regnar igen utanför blir man lite sugen på att själv åka bort.

Jonas Herjeby
Ostersund Photography
jonasherjeby@osdphoto.com

26 May 2011

Freebird och ett begynnande askmoln

Även Freebird är tillbaka på Åre Östersund Airport och flyger solsugna resenärer åt Fritidsresor till Antalya i Turkiet. Vårvädret idag var inte mycket bättre än under gårdagen, men Jonas Herjeby gav sig ut under förmiddagen för några bilder.

Freebird gjorde sin premiär på flygplatsen i Östersund först i maj förra året och är därmed ett av de senaste flygbolagen att börja trafikera på Frösön. Nu flyger de samma period i år igen ner till Turkiet och så även idag, med ett annalkande askmoln i Europa.
Molnet har börjat leta sig upp mot norra Sverige, enligt prognoser från Met Office i Storbritannien och har nu smått börjat påverka den svenska luftfarten. NexJets morgonflygningar på Östersund-Umeå-Luleå-rutten var idag inställda, troligen på grund av varningarna om aska i luftrummet, medan deras södergående avgångar löpte på felfritt.
Freebirds färdplan var dock oberörd av varningarna och de höll sig på tidtabellen och ankom 09:30.

Tryck för större bild
Freebird kom idag med sin A320 TC-FBH som varit i trafik sedan februari 2010, då maskinen levererades ny. FHY839 syns ovan på kort final bana 30 i en isig snålblåst och en temperatur på ca 7 grader.

NextJet kom med på ett hörn idag också tillslut då de kom från Bromma som NTJ622A med SE-LEP i sin granna målning.

Tryck för större bild
SE-LEP landade på bana 30 klockan 10:05 som Nextjet 622 Alpha.

Solen dök så småningom upp runt 11-tiden och värmde upp både mig och asfalten på flygplatsområdet, vilket omöjliggjorde bilder från avgångarna på grund av kraftig heat blur.

Hur det nu kommer utveckla sig med askan i fortsättningen blir intressant att följa. Alla flygbolag och myndigheter är i alla fall betydligt bättre förberedda i år, vilket nog kommer att göra att det hela flyter på aningen lättare den här gången. Det vill säga, om det visar sig bli ett nytt flygkaos överhuvudtaget.

Jonas Herjeby
Ostersund Photography
jonasherjeby@osdphoto.com

25 May 2011

Iberworld i mulet väder

Iberworld, numer Orbest, flyger nu sträckan Östersund-Rhodos i Apollos regi. Jonas Herjeby var idag på plats och fotograferade dagens besök i ett ojämnt vårväder.

Med mycket studier på bordet och ont om tid för samtliga i Ostersund Photography har hemsidan stått stilla en längre period. Nu börjar det dock klarna upp och det blir mer tid att ägna sig åt att fotografera och uppdatera här.
Idag var Iberworld, som nu bytt namn till Orbest, på schemat och med oklara väderprognoser från olika håll begav jag mig ut i morse för att fotografera dem. Idag flög de tomma ner från Skellefteå som IWD632P för att senare under förmiddagen lyfta vidare mot Rhodos och värmen. Prefixet P (uttalas papa efter callsign) indikerar att maskinen flyger utan passagerare ombord. De var beräknade att landa på Frösön 09:45, men höll sig före tidtabell och landade på bana 12 redan 09:20.

Tryck för större bild
EC-KZG på kort final bana 12 i halvmulet väder.

Då det var praktiskt taget vindstilla under morgonen användes bankonfigurationerna landningar på bana 12 och starter på bana 30, så efter ankomsten begav jag mig bort till line-up för den senare.
SAS066 som landat tidigare gjorde sig klara att avgå igen som SAS073 som idag var LN-RNU, en Boeing 737-700 med winglets. Maskinen är relativt ny i flygbolaget, då den levererades direkt från fabrik i december 2009.

Tryck för större bild
LN-RNU innan line-up på bana 30, redo att gå mot Arlanda.

Vädret var som det var och solen kom och gick under tiden jag var på plats. Tillslut mulnade det ihop helt och det kom några regndroppar, men som tur var hann Iberworld avgå innan dess och jag kunde sätta mig i bilen.

Tryck för större bild
IWD6032 ställde upp en stund senare och avgick enligt tidtabell 10:35 mot Rhodos. Även denna A320 levererades 2009.

Jonas Herjeby
Ostersund Photography
jonasherjeby@osdphoto.com

15 May 2011

Fotoskolan del 5 - Fotografera i cockpit



Efter fyra delar av vår fotoskola har vi gått igenom grunderna för det mesta gällande fotografering av flygplan i olika miljöer så nu är det stor tid att ta klivet in i cockpit. Det är få förunnat att få följa med i cockpit i dagens läge men när möjligheten kommer gäller det att vara förberedd och veta hur du ska göra för att få dem där bilderna som alla vill se!
Jag har genom arbetet här på Ostersund Photogrphy fått möjligheten att göra en hel del reportage från cockpit och det är en speciell miljö att vistas i. Säkerheten står i största fokus och du måste få dina bilder utan att störa piloternas arbete. Det är därför väldigt viktigt att du innan flygningen skapa en bra kontakt mellan dig som fotograf och kaptenen med besättning och verkligen prata igenom vad du kan och inte kan göra. Så denna del av fotoskolan kommer att täcka en hel del annat viktigt att tänka på som inte har med själva fotograferingen att göra, men vi kommer givetvis också titta på vad för utrustning du behöver och vad du ska tänka på för att få dem där speciella bilderna.

Det första jag brukar göra när jag träffar en besättning som jag ska flyga med är att prata igenom flygningen med dem lite kort och se om det är något som inte får vara med på bild av olika skäl, också vilka regler som gäller när dem har en annan person i cockpit. Det brukar inte vara några större problem men vanligtvis vill dem flesta ha en helt tyst miljö under start, inflygning och landning. Det är också viktigt att fråga dem om man kan använda blixt och om det går bra att bilderna publiceras på t.ex. din hemsida eller på sidor som airliners.net om du nu tänkt göra det. När jag gör reportage från cockpit som dessa på vår hemsida så brukar även bolagens pressansvarige vilja läsa igenom det hela innan det publiceras, inte för att dem är rädda att det ska felvinklas eller så utan mer rutin och har aldrig varit några problem. Bolagen och besättningarna brukar vara väldigt lätta att jobba med och det är mer av god ton att alltid fråga dem vad du som fotograf kan göra.

Tryck för större bild
Final bana 32 på Luleå med Henrik på Nextjet bakom spakarna. Bilden är tagen med en Canon 1D Mk III, Sigma 12-24mm och en Speedlite 580 EX II.

Något annat man bör fundera på när man fotograferar i cockpit är att titta igenom lite vad för utrustning som ”krävs”. Jag skriver krävs inom citattecken då det givetvis inte krävs någon speciell utrustning, men vill man ta det hela ett steg längre så är det oundvikligt att man måste spendera en slant på ett bra vidvinkelobjektiv och en extern blixt. De vanligaste objektiven som jag arbetat med är Canons EF-S 10-22 USM och Canons 17-40 L USM. Jag har även vid ett tillfälle lånat ett Sigma 12-24 som också passar riktigt bra i cockpit. Runt 10-15mm brukar räcka för att täcka hela cockpiten på dem flesta flygplanen, så fotograferar man med en kamera med croppad sensor som t.ex. min 7D så krävs alltså minst ett 10mm objektiv som då ger mig 16mm i kameran. Fotograferar man i stället med en fullformatskamera som en 5D så kan man utan problem använda sig av t.ex. 17-40 L USM också för då får du 17mm i kameran. Detta är helt klart en smaksak men jag personligen gillar att jobba med riktig vidvinkel i cockpit för att få en helhetsbild men andra kanske gillar att jobba med normaloptik och fånga detaljer, du får prova dig fram helt enkelt vad som passar din stil.

Om vi ska prata om blixtar så är den inbyggda blixten ett ”No go” då den kommer alldeles för nära objektivet och kan bara ge ett starkt ljus rakt fram som kommer ge utblåsta kontraster och ljusreflektioner på panelen. Använd då i stället en extern blixt som går att vinkla om i olika riktningar och som i alla fall kan exponera själv (ETTL) men det klarar dem allra flesta blixtar som finns att köpa idag. Inom Ostersund Photogrphy så använder vi oss av Canon Speedlite 580 EX II och 430 EX II som båda är två riktigt bra blixtar från Canon som passar sig utmärkt i cockpit och vi kommer att gå in på lite mer detalj hur du ska hantera blixten här lite senare.

Tryck för större bild
Inflygning bana 30 till Bromma med Malmö Aviation. Bilden är tagen med en Canon 7D, Canon 10-22 och en Speedlite 580 EX II. Bilden är tagen med låg blixtstyrka och ISO på 4000, f/8, 1/20.

Du har nu en utrustning som du känner kan göra jobbet, du sitter i cockpit och fått allt klart från piloterna om vad du kan och inte kan göra men du har ingen aning om vad du ska göra med kameran. Det är ett lite jobbigt läge så jag tänkte gå igenom lite grunder här så du slipper fundera allt för mycket på hur du ska lösa detta!

I de flesta fallen så brukar jag börja med att vända upp och vrida blixten ett ”hack” bakåt så den är riktad snett upp i taket bakom mig, på så vis så använder jag inte ljuset direkt utan låter det studsa i taket/väggen bakom mig och sprids jämnt ut över cockpiten. Detta medför också att du tappar en del ljus och för att låta ljuset ha tid på sig att sprida sig så måste man också jobba med ganska långa slutartider och medelhögt ISO-tal. Kameran har jag alltid i fullt manuellt läge. Och då menar jag alltid för att alltid ha full koll på exponeringen själv. Då det är så stor skillnad mellan ljuset i cockpit och utanför är det svårt att få en bra balans om du använder några av dem automatiska lägena. Jag utgår ifrån en ganska liten bländare (högt bländartal). Någonstans runt 8-11 är ganska vanligt när jag fotograferar cockpit, sen väljer jag ett ISO mellan 200-400. Detta är i dagsljus och då jag använder dessa värden som ganska standards så är det mest slutartiden jag jobbar med. Någon stans mellan 1/30 till 1/80 brukar vara bra för att låta ljuset sprida sig genom hela cockpiten. Då kanske ni undrar hur bilderna kan bli skarpa med dem långa slutartiderna men då du jobbar på låga brännvidder och med blixt så är det inga problem. Blixten hjälper till att ”låsa” bilden, jag brukar ha blixten inställd på första ridån, alltså att den skickar blixtljuset när sensorn exponeras så att ljuset kan spridas under exponeringen. Vill man inte sprida ljuset lika mycket så kan man använda blixten till att ”frysa” bilden genom att låta den avfyras på andra ridån, alltså när slutarridån stängs. Dessa inställningar görs på olika sätt med olika kameror och olika blixtar så jag hänvisar er till er kamera och blixtmanual.

Tryck för större bild
Inflygning bana 30 till Bromma med NextJet. Bilden är tagen med en Canon 7D, Canon 10-22 och en Speedlite 580 EX II.

Just cockpitfotografering kan vara ganska svårt att få till bra och det gäller att träna mycket på tekniken och med tiden så ser man mer och mer vilka sätt som fungerar för att få bäst bilder i olika situationer. Ibland har man tur och det är liknande ljus under hela flygningen och man kan använda en viss inställning som fungerar hela flygningen. Men ibland kan det vara dagsljus vid starten och mörkt när du landar, vilket gör att du måste använda dig av olika tekniker och inställningar under hela flygningen. Det är då det gäller att du fått förståelse för hur du ska hantera ljuset för du får bara en chans att fotografera t.ex. landningen och blir det fel då är det svårt att göra om det. Det är väldigt viktigt att fotografera mycket och bli ett med kameran som du använder, veta precis vart du har alla dina inställningar, veta din kameras begränsning och veta att om jag gör den här ändringen så kommer jag få det här resultatet. Detta kan du bara uppnå på ett vis och det är att fotografera otroligt mycket och lära dig din kamera som din egen ficka! Med dagens digitala kameror kan man pröva sig fram och ta bild efter bild och se resultat direkt på skärmen och ha möjligheten att ta bort bilden om det inte blir bra. Så vill du bli duktig på cockpitfotografering så finns det ingen begränsning annat än att det gäller att träna massor. Du kan träna på detta hemma med blixten också, stå inne och fotografera ut genom ett fönster och försöka få det att se bra ut inne och utanför fönstret. Det är det svåraste, alla har vi fotograferat genom ett fönster och antingen blir rummet inne fint exponerat och det utanför fönstret underexponerat eller tvärtom. Så det är en bra träning att du kan göra detta hemma för du kanske bara får en chans när du sitter i cockpit och då vill du inte sitta där och fundera på vad du ska göra. Det är samma princip då det ser likadant ut i cockpit, om du är ovan att hantera kameran och blixten så kommer panelen bli fint exponerad och utsidan blir mörk eller tvärtom.

Tryck för större bild
Inflygning till bana 12 på Östersund. Bilden är tagen med en Canon 40D med ett 8mm fisheye-objektiv.

Så pröva mycket hemma och jobba med ganska långa slutartider och träna på att studsa ljuset på olika sätt och se resultatet så ska du se att med tiden så kommer det bli riktigt bra!

Givetvis blir det aldrig perfekt även om du gör allt ”rätt” men med en del ändringar i efterarbetet så går det mesta att lösa. Givetvis, desto bättre originalbild du har desto bättre kommer det slutliga bearbetade resultatet att bli. Vi kommer i sista delen av fotoskolan gå igenom bildhantering och då kommer vi också ta upp just cockpitbilder och visa hur vi gör med dem. Något som är viktigt för att ha större chanser att få ett bra slutligt resultat är att alltid fotografera i RAW-format, fotograferar man i JPEG så komprimeras bilden direkt i kameran och det är svårare att bearbeta den i Photoshop. Så fotografera i RAW i alla lägen för bästa resultat i slutändan!

Vi vill gärna se just dina bilder!

Har du en bild som du tycker är bra men som kan bli bättre med bra hantering så skicka gärna över den till oss så kan vi titta på den och kanske också ta med den i fotoskolan del sex där vi genom ett par filmer kommer att gå igenom just bildhantering och redigering. Där kommer vi titta på varje steg från att du lägger över bilden från kameran tills att den är färdig att publicera och även vad du kan göra i Lightroom för att lägga till information i bilden för en säkrare hantering av bilder som publiceras på nätet! Så hör gärna av dig om du har fler frågor om fotografering, bildhantering eller om du vill att vi tittar på någon av era bilder! Vi finns att nå på mail som alltid men går även att nå oss på Skype numera om du vill prata med någon av oss direkt eller skicka över originalbilder då dem ofta är för stora för att skicka på mail!

osdphoto@live.se

Skype: Ostersundphotography (Ps, användarnamnet osdphoto är inte vi)

Samtliga publicerade delar av Fotoskolan hittas enklast här.

Ostersund Photography
Simon Brygg
simonbrygg@osdphoto.se