Follow osdphoto on Twitter

26 May 2011

Freebird och ett begynnande askmoln

Även Freebird är tillbaka på Åre Östersund Airport och flyger solsugna resenärer åt Fritidsresor till Antalya i Turkiet. Vårvädret idag var inte mycket bättre än under gårdagen, men Jonas Herjeby gav sig ut under förmiddagen för några bilder.

Freebird gjorde sin premiär på flygplatsen i Östersund först i maj förra året och är därmed ett av de senaste flygbolagen att börja trafikera på Frösön. Nu flyger de samma period i år igen ner till Turkiet och så även idag, med ett annalkande askmoln i Europa.
Molnet har börjat leta sig upp mot norra Sverige, enligt prognoser från Met Office i Storbritannien och har nu smått börjat påverka den svenska luftfarten. NexJets morgonflygningar på Östersund-Umeå-Luleå-rutten var idag inställda, troligen på grund av varningarna om aska i luftrummet, medan deras södergående avgångar löpte på felfritt.
Freebirds färdplan var dock oberörd av varningarna och de höll sig på tidtabellen och ankom 09:30.

Tryck för större bild
Freebird kom idag med sin A320 TC-FBH som varit i trafik sedan februari 2010, då maskinen levererades ny. FHY839 syns ovan på kort final bana 30 i en isig snålblåst och en temperatur på ca 7 grader.

NextJet kom med på ett hörn idag också tillslut då de kom från Bromma som NTJ622A med SE-LEP i sin granna målning.

Tryck för större bild
SE-LEP landade på bana 30 klockan 10:05 som Nextjet 622 Alpha.

Solen dök så småningom upp runt 11-tiden och värmde upp både mig och asfalten på flygplatsområdet, vilket omöjliggjorde bilder från avgångarna på grund av kraftig heat blur.

Hur det nu kommer utveckla sig med askan i fortsättningen blir intressant att följa. Alla flygbolag och myndigheter är i alla fall betydligt bättre förberedda i år, vilket nog kommer att göra att det hela flyter på aningen lättare den här gången. Det vill säga, om det visar sig bli ett nytt flygkaos överhuvudtaget.

Jonas Herjeby
Ostersund Photography
jonasherjeby@osdphoto.com

No comments:

Post a Comment