Follow osdphoto on Twitter

30 December 2009

Rysscharter (Sky Express)

"Rysscharter" är en term som inte används alltför ofta på Frösön. Då bolagen oftast är av mindre kända slag, och det även är osäkert om de kommer i tid (eller för den delen kommer överhuvudtaget), är det något som vi alltid försöker få tid till att fota.
Idag var det Sky Express (SXR) från Moskva -Vnukovo som skulle ankomma tidigt på förmiddagen, och döm av förvåning blev det både ankommande flyg och klart (men kallt) väder.


I tid till soluppgången 09:40 var samtliga med och först på schemat blev att pulsa en bra bit genom djupsnön för att ta SAS B738(med winglets) avgång.


Med -20°C och solen liggande en bit ut över banan istället för över oss kanske det var lika bra att man fick gå en bit för att få upp temperaturen, för någon direkt värme var det ju inte tal om.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Scandinavian 073 och Mediflight 01 startandes från bana 30.

Redan när vi åkte ut på morgonen var Sky Express lite försenade, och inte helt oväntat kröp deras ankomsttid längre fram, inte oss helt emot iofs, för nu hann solen stiga till en bättre position och vi hann även dela upp oss inför landningen för att täcka in fler vinklar. Niklas och Peter beslöt sig för att åka till tornet, och efter lite värmande dryck trillade så småningom ryssen ner på bana 12.

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Denna Boeing 737-500 känns ovanligt färgglad för att vara ryssreggad, iaf förknippar vi ryska bolag med Aeroflotgrå/väldigt nedtonade målningar.

Senare anslöt Simon och Jonas till tornet för att ta starten, och med inte alltför mycket tid kvar till solnedgången lämnade hon mot Moskva.Tryck för större bild

Tryck för större bild

Återkommer ryssen i dagsljus ska vi självklart försöka få tid att fota den, och som det ser ut nu är det också lite andra intressanta ankomster som ligger på schemat framöver.

Vi vill också tacka Conny och de andra på flygledningen i Östersund för all deras hjälp som ger oss möjligheter utöver det vanliga! Sen är det alltid lika trevligt att besöka tornet och trafikledarna som arbetar där.

//Ostersund Photography

6 comments:

 1. Tjena! lagomt kallt väder för lite flightspotting va? Hehe, men iallfall jag tänkte fråga , för jag är lite fundersam vart ni står på andra bilden uppifrån? Tack för svar! Finfina bilder!

  ReplyDelete
 2. Tackar Henrik, det är nedanför Stocketitt, rättare sagt om du följer staketet ner mot banan (på sommaren går ett el-stängsel in mot hörnet på staketet).

  /Peter

  ReplyDelete
 3. Okej! Man får tacka så mycket för den lilla upplysningen då!

  ReplyDelete
 4. Jo! Tack åter igen nu när jag fick veta var ni stog på den där bilden jag frågade om förut, här ovanför! Men jag undrar bara , är det nere i vänstra eller högra hörnet ni står på den bilden ? Tackar!

  ReplyDelete
 5. Henrik,
  när du går ner från Stocketitt så har du antingen ängen rakt ner, eller så har du skogskanten på din högra sida om du tittar rakt ner mot banan. Följer man skogskanten ner mot banan så kommer du ner till ett hörn av staketet och det är där dessa lastpallar finns uppställda. Det du ser bakom oss på bilden är det staket som går parallellt med skogskanten en bit längre ned på ängen. Det bör då bli det högra hörnet om jag förstod din fråga rätt.

  Hoppas det var svar på din fråga!

  /Jonas

  ReplyDelete
 6. Okej! Det var jättebra förklaring! Tack så mycket för den hjälpen! Förresten, skitbra bilder ni tar :)!! Tycker dom e jättebra!

  ReplyDelete