Follow osdphoto on Twitter

03 June 2009

SE-JIA, Östersunds vassaste ambulans...

För ett tag sedan så skrevs det om LN-OLE som var en lånehelikopter ifrån Norska Lufttransport då den ordinarie räddningshelikoptern som normalt är baserad i Östersund var på service. När detta drog ut på tiden så fick Östersund en helikopter ifrån Uppsala, SE-JIA som är av typen Aerospatiale AS 365 N3. Denna är lite annorlunda eftersom den har s.k EICAS (Engine Indicating and Crew Alerting System) och även starkare motorer.
Ostersund Photographys två fotografer Niklas och Simon fick möjligheten att fota helikoptern när den besökte Optands flygfält i helgen som var, Syftet med besöket var att skola in Lufttransports piloter med en så kallad difference training som man måste genomföra när man ska gå över till att använda EICAS.


Efter att övat inflygningar på Optands flygfält tar besättningen en kort vila/briefing innan de tar sig an nästa övning.

Lite specifikationer: (Källa www.airamb.se)
Årsmodell : 1991
Rotordiameter : 11.9 m
Max startvikt : 4300 kg
Tomvikt : 2343 kg
Räckvidd : 825 km
Uthållighet : 4 h
Motorer : 2 Turbomeca Arriel 2C 2 x 851
Horse power (1702 hp)


Efter det korta stoppet så var det dags att köra igång igen, Här börjar de precis att taxa ut mot banan.

Det var allt jag hade att bjuda på. Det har varit en relativt torr period på sista tiden tyvärr, Mestadels har det varit "standardtrafiken" på Frösön den senaste veckan.

/Niklas Kull - Ostersund Photography

No comments:

Post a Comment