Follow osdphoto on Twitter

18 August 2011

Freebird och tornbesök (Vlog S01E03)

Höstchartern är igång igen på Åre Östersund Airport och vi har förutom Corendon nu också Freebird som flyger till Antalya. Jonas, Peter och Simon var ut under förmiddagen i dag för att fotografera Freebirds första ankomst.

Med förra veckans tidiga charterankomst 05:30 var vi idag lite gladare över att Freebird som kom i morse hade en planerad ankomsttid till 10:10. Vi var på plats vid inflygningen till bana 12 för att ta SAS ankomst 09:20 och sedan invänta Freebird från Ålesund i Norge.
SAS066 var idag en Boeing 737-600, som alla andra dagar. Dock var det en individ som vi inte sett så ofta på Frösön, så man får ju vara glad över det lilla man får.

Tryck för större bild
LN-RRD Embla Viking på väg in mot bana 12.

Efter SAS:ens landning började vi fundera över vart det kunde vara bäst att stå med tanke på ljuset inför Freebirds landning. Som tur är har vi väldigt hjälpsamma och trevliga flygledare på Frösön och efter ett samtal till tornet fick vi göra ett besök däruppe för att fotografera de kommande landningarna.
Strax innan 10:00 kunde vi se en svart prick ovanför Åreskutan på väg in mot Storsjön och 10:05 landade Freebird på bana 12 med sin A320 TC-FBH.

Tryck för större bild
Freebird bjöd i vanlig ordning inte på några överraskningar då de ankom med den välbekanta individen TC-FBH.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Nextjets SE-LJT från Bromma var däremot intressanta att se med en annorlunda målad noskon. SE-LJT har hittills haft en kort karriär på cirka ett år i Nextjets ägo. Innan dess har den flugit för bl a Crossair, tyska Dauair och Cityair och mest nyligt Avitrans Nordic.

Tryck för större bild
De båda besökarna såg ut att bedriva någon form av race till plattan. För er med satsade pengar kan vi meddela att Freebird vann med oddset 1.01.


Även en fågel av mer organisk karaktär fastnade på bild under tiden vi var i tornet.

Efter avslutad fotografering och en pratstund i tornet begav vi oss till den gamla hederliga platsen vid line-up till bana 30 för att invänta Freebirds avgång som var beräknad till 10:55.

Tryck för större bild
Freebird avgick på tid till Antalya.

Självklart blev det en del filmat även idag. Den tredje episoden av vår vlog bjuder i vanlig ordning på massa väntan och skitsnack, samt ett besök i flygledartornet på Frösön.Jonas Herjeby
Ostersund Photography
jonasherjeby@osdphoto.com

2 comments:

  1. Haha, världsmetropolen Borlänge. Ja, blir en del åkande ut de närmaste veckorna. Borde ju vara dags att starta en hemsida för mig snart då.

    ReplyDelete
  2. Den "lustiga" nosen är från Northwest commuter ;) /Åhman

    ReplyDelete