Follow osdphoto on Twitter

02 January 2011

Första bilderna 2011

I dag var det dags för ännu en premiär på Åre Östersund Airport. Denna gång var det Rossiyas första ankomst från St Petersburg för säsongen och Jonas klev upp tidigt för att åka ut och fotografera dem och de brittiska flygbolagen.

Alarmet ringde 06:00 och jag lyckades ta mig upp utan att ha stött på problem med nyårsbuggen i iPhone. Ryssarna var beräknade till 07:00 och efter att ha kollat upp dem på Swedavia och Flightradar24 och sett att de verkade hålla tiden så åkte jag hemifrån vid 06:30.
Väl ute på flygplatsen fick jag följa med personal från Swedavia ut på plattan för att komma nära och få bra vinkel på Rossiya som kommit in på tid från St Petersburg. På den plats de ställt sig var det inte möjligt att få en bild från utsidan av flygplatsområdet och då är det bra med hjälpsam personal på flygplatsen.

Tryck för större bild
EI-CDH är en individ som fotograferats på Frösön tidigare, då den flög samma sträcka mellan St Petersburg och Östersund under skidsäsongen i fjol.

Flygplatsen blir snabbt öde igen denna söndagsmorgon efter att de ankommande passagerarna stigit på bussarna och begett sig västerut mot skidorterna. Efter Rossiyas avgång tillbaka österut klockan 07:50 var det sen tomt på flygplatsen fram till nästa ankomst i form av BMI 11:05, så jag beslöt att fara hem och äta en riktig frukost innan jag skulle ut igen.

BMI tog igen förseningen från förra veckan med att landa 10:45 istället för beräknade 11:05 och seglade ned på bana 30 med 10 knops motvind och i en temperatur på -5 grader. Dagens A319 med registrering G-DBCH är inte en bekant sedan tidigare, men maskinen har gått varm i BMI:s regi sedan den levererades till flygbolaget i februari 2006.

Tryck för större bild
Midland 7013 på väg in mot banan strax innan sättning.

I början av morgonen låg ett molntäcke över flygplatsen, men västerut kunde jag se morgonljuset börja stryka fjällen. Molntäcket rörde sig stegvis österut och ljuset började så småningom även sippra igenom där jag stod. Lagom till FlyBe:s ankomst hade himlen gått från gråblå till en ljusare nyans och molnen började spricka upp. FlyBe:s flygning BE9907 från Manchester hade en beräknad ankomsttid på 11:25, men blev lite sena och landade på bana 30 klockan 11:40

Tryck för större bild
Snöröjning på taxiväg Filip i bakgrunden medan G-FBEE gör de sista metrarna i luften innan de landar på bana 30. Denna ERJ195 har flugit för FlyBe sedan den lämnade fabriken i juli 2007.

BMI fortsatte att hålla tiderna och var klara för avfärd tillbaka till London enligt den beräknade avgångstiden 11:55. I samma stund som besättningen ropade upp på tornets frekvens och bad om tillstånd att taxa, sprack himlen upp och det gyllene ljus som kännetecknar vinterdagar i norr dök upp. Det är sådana tillfällen som gör promenaden i knädjup snö värd att gå.

Tryck för större bild
Den brittiska besättningen har fått klart att ställa upp på banan och gör sig klara att återvända till Heathrow.

FlyBe, som var sena in, lyckades hålla nere turn around-tiden och kom även de iväg på beräknad avgångstid. De lämnade plattan 12:10 och stod efter ett par minuter redo på bana 30 för att flyga tillbaka till Storbritannien, liksom deras landsmän på BMI.

Tryck för större bild
Ljuset höll i sig även då FlyBe avgick tillbaka till Manchester, vilket bidrog till den härliga vinterkänslan i dessa bilder.

Efter den sista starten återstod bara promenaden tillbaka till bilen och hemfärden för att redigera bilderna. De första bilderna under det nya året var således tagna och 2011 var invigt som ännu ett år för Ostersund Photography!
På tisdag är en årskrönika över 2010 att vänta, så håll utkik efter vår sammanfattning av det gångna året.

Ostersund Photography
Jonas Herjeby
jonasherjeby@osdphoto.se

2 comments:

 1. Det märks att det är proffs som har tagit dom bilderna!. Strålande!. Gillar speciellt dom "taxande" bilderna!. Trevlig läsning också!.
  Önskar god fortsättning för OSDphoto!.

  ReplyDelete
 2. Den fina kommentaren tackar jag för!
  God fortsättning på det nya året!

  /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

  ReplyDelete