Follow osdphoto on Twitter

30 December 2010

Säsongens första ryssar

I december drar skidchartern på allvar igång till Åre Östersund Airport och även i år är ryssarna intresserade av vår vackra fjällvärld. Lagom till nyår ankom idag Moscow Airlines från Moskva med säsongens första förväntansfulla resenärer från den stora grannen i öst. Jonas och Peter var på plats denna tidiga morgon för att dokumentera.

Moscow Airlines var beräknade att landa på Frösön klockan 07:30 denna morgon så Peter och Jonas såg till att vara på plats i tid i fall de skulle komma in lite tidigare. På grund av lättare motvind blev de dock en aning sena och landade strax innan klockan 08:00 på bana 12.

Tryck för större bild
MOA9447 släpper av sina passagerare medan Swedavias personal kör fram tankbil. Planet är en Boeing 737-300 registrerad som VP-BBL.

Moscow Airlines, tidigare Atlant-Soyuz Airlines fram till oktober 2010, startades 1993 och har sin bas på flygplatsen Vnukovo International Airport i Moskva. De är ett välkänt flygbolag i Ryssland och är det officiella flygbolaget för ledningen i Moskva stad, samt flyger många linjer både inom Ryssland och utomlands. Bolaget är rätt stort med ca 900 anställda och deras flotta består till största del av Boeing 737-300/800 flygplan, samt några äldre ryska maskiner som nu fasas ut. De har dessutom lagt order på ett 30-tal Antonov AN-148 i olika konfigurationer som kommer under 2011. I januari 2011 kommer de gå ihop med flygbolaget UTair.
Det är kul att bolaget, som är ovanligt i Sverige, kommer upp till Östersund. Östersund har faktiskt rätt många flygbolag som inte flyger passagerare till andra destinationer i Sverige, däribland BMI, FlyBe, Sky Express och dagens gäster för att bara nämna några.


Jonas inpälsad vid 08:00-tiden. Temperaturen låg på -15 grader vilket blev rätt kallt under den timmen vi höll planet under bevakning.

Tryck för större bild
MOA9448 startar upp motorerna i det första morgonljuset och gör sig klara för att återvända tomma till Moskva. VP-BBL byggdes 1985 och har flugit i bl a Delta Air Lines och Western Airlines färger innan Atlant-Soyuz Airlines tog över i november 2006.

Efter att ha släppt av passagerarna och tankat klart stod planet kvar på plattan till deras beräknade avgångstid 09:00. De återvände tomma till Moskva då det här var första turen för säsongen, vilket innebar att ingen var här som skulle tillbaka. Annat lär det bli nästa gång de kommer, då de som kom idag ska återvända hem från skidsemestern.
För att vara ett ryskt flygbolag var de väldigt punktliga och lyfte på tid strax efter 09:00 från bana 30.

Ostersund Photography
Jonas Herjeby
jonasherjeby@osdphoto.se

3 comments:

 1. Stefan Sjögren30/12/2010, 20:23

  Hej, Pulkovo som nu heter Russia flyger på Arlanda reguljärt sedan många år faktiskt.De är ett av de vanligare flygbolagen på Arlanda. Kolla på bilder som jag tagit på Arlanda på allt från TU-154 till 737 och A319. Vi har många riktigt fina bilder på Pulkovo och Russia från Arlanda. Tack annars för fina bilder.

  ReplyDelete
 2. Hej Stefan!
  Ett litet slarvfel som smugit sig in i texten. Det är ryska Sky Express och inte Pulkovo (Rossiya) jag menar är ovanlig i Sverige. Tack för rättelsen och kommentaren! Gott nytt på dig!

  /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 3. Stefan Sjögren02/01/2011, 12:28

  Ja ni har verkligen några skojiga ryska flygbolag i Östersund. Sky Express finns annars mest på Mallorca :-) God Fortsättning på det nya året!!

  ReplyDelete