Follow osdphoto on Twitter

22 November 2009

Ostersund Photography har tittat på nya Canon 7D

Simon och Jonas har i veckan kollat på Canon 7D som en värdig ersättare till våra äldre 40D som vi idag använder inom Ostersund Photography. Kameran har funnits ett tag på marknaden och redan från lanseringen har tankarna bland oss i gruppen legat hos kameran som ett bra val att uppdatera sig med. Vi har sett fler och fler nöjda användare och Canon verkar ha lyssnat riktigt på sina användare den här gången.
Jonas och Simon var då i veckan iväg och prövade kameran på Expert i Östersund för att få en egen uppfattning. Expert ska vi också prata mer om för något bra bemötande fick vi inte där!

Bild från Cyberphoto.se

Det första man märkte när man håller i kameran är kvalitén, även om 40Dn är välbyggd så har dom verkligen tagit det ett steg vidare och nu känns kameran riktigt bra. Greppet känns mer ergonomiskt efter handen och knapparna har återgått till sin mer logiska placering på vänstra sidan av skärmen. Det första intrycket av ergonomin i kameran känns väldigt bra, kanske inte som en 1D men sen är det en helt annan klass av kamera.
Sen att kameran har fått en ny sökare med 100% visningsbild gör stor skillnad, stor ljus bild som man aldrig sett tidigare på denna klass av kamera. Sökaren har också fått samma stora ögonmussla som 1D-serien och det gör att ögat vilar mot kameran på ett helt annat vis än tidigare.
Så fort man slår på kameran så märker man direkt kamerans hastighet och kameran är redo innan du släppt tummen från startknappen. En annan sak du märker är den nya skärmen som är helt underbar i upplösning och ljus och ger en otroligt skarp visningsbild. 40Dn är begränsad med sin skärm som gör att man inte direkt i kameran kan se om bilden är riktigt skarp men det är inga problem i 7Dn!

Bild från Cyberphoto.se

När vi prövade kameran satt det ett EF 50mm objektiv som inte hade USM och som på 40Dn ger en ganska seg autofokus, men även detta objektiv blir snabbt på 7Dn med dess otroliga nya autofokussystem! Kameran fokuserar blixtsnabbt och när du tagit bilden kan du se den i högsta upplösning på den otroliga skärmen! Även om 40Dn har bra brusegenskaper så är detta något nytt, även på höga ISOn så syns inget markant brus över huvudtaget.

Även om det var en ganska snabb titt på kameran så fick vi båda ett väldigt bra första intryck av den helt nya Canonserien som lägger sig mellan 40/50Dn och 5D Mk IIan och som det ser ut nu så kommer Simon och Jonas i första hand uppdatera sig till nya 7Dn.

Något som vi kände att vi var tvungna att ta upp också som vi pratade om tidigare är Expert i Östersund. Vi kan inte säga något om andra butiker inom Expert men butiken i Östersund har personal som inte vet hur man bemöter kunder i alla fall!
Simon och Jonas var in olika dagar och tittade på kameran och fick samma bemötande från personalen! På butiken frågade vi om vi kunde få titta på 7Dn och då gick säljaren fram till båset med kameran och pekade på den och sa: "Ja sådär ser den ut" som följdes av en tystnad, "Ja vill ni känna på den eller, för det sa ni inget om" När han väl tagit fram kameran så tar det inte många sekunder innan han bara säger "Ska ni köpa den direkt eller"
Han sa inget om kameran eller svarade på frågor och när vi sa att vi inte skulle köpa den direkt drog han den nästan ur handen på oss och ställde in den i skåpet och gick. Nästan exakt samma bemötande fick vi av två olika personer på samma butik och vet inte vad vi ska säga om det förutom att det är illa! Vi får bara hoppas att detta bemötande inte är något som är här för att stanna.

Nu skulle vi aldrig köpa något på Expert i vanliga fall heller, men detta var det sämsta bemötandet vi fått någonsin i en butik! Man blir dock väldigt sugen på att säga till honom att jag tänkte köpa kameran, men ångrat mig på grund av hans sätt att bemöta mig!

Nu gick vi in på Expert bara för att få känna på kameran innan vi bestämmer oss, men vi kommer troligen att köpa den från Cyberphoto.se eller B&H Photo (belägna Manhattan, NY) som har bättre priser, trevligt kundbemötande och riktigt bra service! Vi har båda god erfarenhet från att ha handlat av dessa två och rekommenderar dem båda varmt!
Det kommer bara att kännas bättre att köpa kameran från Cyberphoto.se eller B&H Photo nu när man fick så dåligt bemötande på Expert, men i vilket fall så gav kameran ett mycket bra första intryck!

Simon Brygg & Jonas Herjeby - Ostersund Photography

7 comments:

 1. Är det Expert i kärnan så är jag inte förvånad. De är kända för att vara både inkompetenta, dryga och full av förutfattade meningar (ex inte ge samma service till yngre för att de förmodligen inte har några pengar.) Tycker ni skulle skriva ett brev till huvudkontoret för kedjan.

  /Peter

  ReplyDelete
 2. jag måste också hålla med om att kundbemötandet på expert på Kärnan i Östersund är under all kritik, men med vissa undantag. Den tjej som jobbar i första hand med framkallning och förstoring av kort ska inte gå under yxan i denna sågning för hon är jättetrevlig och är mycket servicemindet. Vad gäller att få titta på dyra saker som t ex kameror innan man bestämmer sig för att köpa är det självklart att man ska få titta och få ett bra bemötaande och inte känna sig som något som katten släpat in. Han som är ansvarig för butik och personal borde ta till sig denna kritik, men troligtvis är han av samma skrot och korn.

  ReplyDelete
 3. Inte ensam om detta bemötandet alltså! Kan vara som ni säger, när man kommer in och är ganska ung och tittat på en kamera för tjugo tusen så tror dom inte att man har pengar men det där är det sämsta en försäljare kan göra! Alla är en möjlig kund och alla ska behandlas lika!

  Hört liknande historier om personer som kommer in med kanske inte de snyggaste kläderna och vill titta på en bil och blivit visade begagnade bilar för att försäljaren har en förutfattad mening om att personen inte skulle ha pengar. Slutade med att personen bara gick och köpte sin nya BMW 7-Serie någon annan stans!

  Både jag och Jonas kommer att köpa 7Dn men blir aldrig på Expert i alla fall och hade priset varit rimligt där så hade jag köpt den där om man fick bra bemötande men allt dom gjorde mot oss var att tappa två möjliga kunder!

  //Simon Brygg - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 4. Det är lite synd att ni säger i texten att ni inte skulle köpa något hos Expert i vanliga fall heller. Det gör "caset" lite sämre. Hade ni skrivit att ni i slutänden kunde tänkat er att köpa kameran hos Expert om priset var det rätta så hade ni textmässigt legat bättre till. Nu ser det ut som ni ändå aldrig tänkt att köpa kameran i den butiken utan bara provade kameran vilket kanske i och för sig är sant.

  I vilket fall som helst tycker jag att ni ska skriva ett brev till experts huvudkontor med en kopia till den här butikschefen.

  ReplyDelete
 5. Expert i Östersund har egentligen aldrig legat högt på listan, men det bemötande vi fick den här gången sänkte dem verkligen.
  Nu var fallet så att kameran fanns i butiken och det gav ett bra tillfälle att undersöka den närmare inför ett eventuellt köp. Då vi vet sedan tidigare att det finns bättre priser och bättre service på andra ställen så kan vi därför säga att tanken att köpa kameran på Expert faktiskt inte fanns där från början och att det helt enkelt kändes ännu mindre lockande efter deras bemötande.

  Att ta det hela vidare till högre ort är dock något vi seriöst överväger!

  /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 6. Stefan Sjögren24/11/2009, 09:13

  Hej på er,

  Här har vi testet från Kamera & Bild som annars brukar höja Nikon till skyarna:

  http://www.kamerabild.se/tester/systemkameror/TEST-Canon-Eos-7D-1.247563.html

  Hälsningar

  Stefan Sjögren

  ReplyDelete
 7. Stefan!
  Det verkar ju vara en bra kamera som håller måttet bra! Trevligt att de också har testat huset med L-optik på Kamera & Bild.
  Det är tur att Canon har lanserat något som kan stå emot Nikon ett tag även i segmentet mellan proffs- och konsumentkamerorna, då D300-serien varit rätt vass där ett tag.

  /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

  ReplyDelete