Follow osdphoto on Twitter

13 October 2011

Premiär för Air Europa 2011

När Air Europa hade premiär på torsdag morgon var det kallt som i en frysdisk ute, en känsla som dessutom förstärktes av en isande nordlig vind. Jonas var ute denna tidiga morgon och fotograferade den första flygningen till Las Palmas för säsongen.

Man kan inte låta bli att känna ett visst förakt när man kliver upp 05:30 och det är väldigt mörkt, termometern visar en bit under noll och det tar 10 minuter att skrapa rutorna på bilen. Men efter en del svordomar och köld var tillslut även den processen avklarad och jag kunde bege mig ut mot flygplatsen och Air Europas ankomst, som var beräknad till 07:00.
Solen når inte över horisonten förrän runt 07:40, vilket innebär att det är mörkt den tiden då de landar. Enda chansen att få en bild på dem då är från långtidsparkeringen vid terminalen, självklart förutsatt att de får ställa sig så att man kan komma åt dem utan störande moment i bilden. Tyvärr hamnade vi så långt ifrån varandra som bara möjligt denna morgon, men med hjälp av Swedavias trevliga personal kunde jag ta mig ut airside och det löste sig med bilder ändå!

Tryck för större bild
EC-HKQ vilar i det första morgonljuset på plattan på Åre Östersund Airport efter att ha landat som AEA750 en dryg halvtimme tidigare.

Efter mitt besök på plattan var det inte mer att göra än att invänta avgången 08:00 med ett par koppar kaffe och värme i bilen och när det började närma sig gick jag tillbaka ut till långtidsparkeringen för att fotografera dem när de taxade förbi. Nu hade det dessutom hunnit bli ljust och till och med några solstrålar lyckades leta sig igenom snålblåsten.

Fram till nu hade morgonen varit rätt händelselös, men efter att Air Europa hade startat upp motorerna och skulle börja taxa blev det liv på plattan. Kaptenen hängde sig ut ur cockpit och viftade tills sig markpersonalen som viftade vidare till sina kollegor. Tillsist kom en tjej från Swedavia springande ut till planet och kastade upp något som såg ut som en plånbok till kaptenen, varpå han blev nöjd och taxade ut till banan. Det är på Frösön det händer grejor!


Glömd plånbok?

Tryck för större bild
AEA751 taxar ut till bana 30. EC-HKQ var en ny registrering för mig, men maskinen har varit hos Air Europa sedan den levererades dit år 2000. Den fick dock inte sina winglets förrän 2007.

Air Europa kommer nu att flyga sträckan Östersund-Las Palmas under oktober och november för både Ving och Fritidsresor som det ser ut, med sista flygningen 17 november.

Är man bekant med trafiken på Åre Östersund Airport blir man inte förvånad över att det återigen blev en del dötid efter spanjorernas avgång. Så med nästa rörelse 09:30 i form av Freebird från Antalya blev det mer kaffe och upptining i bilen. Under den tiden hann det också mulna på och lite regndroppar passade på att falla när temperaturen närmade sig 4-5 grader, så lagom till Freebirds landning på bana 30 låg det ett grått täcke över flygplatsen och solen lyckades inte ta sig igenom.

Tryck för större bild
Freebirds TC-FBV som FHY839 från Antalya taxar in på plattan efter landning.

Mycket roligare än så blev det tyvärr inte och med vädret i åtanke (och slut på kaffe) beslöt jag att vända hemåt!

Jonas Herjeby
Ostersund Photography
jonasherjeby@osdphoto.com

7 comments:

 1. Fina bilder Jonas!

  Tycker det ser ut som ett pass, vilket vore lite mer sannolikt än en plånbok!

  ReplyDelete
 2. 'beslöt jag att VÄNDA hemåt!' Blev lite fel där med VÄNTA. :) Annars riktigt snygga bilder!

  ReplyDelete
 3. Tackar, tackar!
  Tanken med ett pass slog mig också, men på bilden i fullstorlek ser det mer ut som en läderplånbok (eller liknande) med ett spänne på.

  Tryckfelsnisse smög sig in, T:et är nu mer ett D ;)

  /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 4. Hittade just hit, grym blogg! Ser fram emot fler flight spotting inlägg :)

  /Fredrik

  ReplyDelete
 5. Välkommen, kul att du hittat hit! :)

  /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 6. Du tar riktigt bra bilder. Det verkar bara vara du som är aktiv med flygfotograferandet bland er i OSD nu. Ingen av er är aktiv på Arlanda heller. Men det är kul att du håller ställningarna :-)

  ReplyDelete
 7. Det tackar jag så mycket för! :)
  Vi pluggar för tillfället på heltid allihop, så det blir svårt att vara aktiv hela tiden. Men jag kan avslöja att en del bilder från Arlanda kommer att dyka upp på sidan framöver, plus att jag fortsätter täcka upp så gott jag hinner här i Östersund!

  /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

  ReplyDelete