Follow osdphoto on Twitter

05 June 2010

Invigning av Teknikland


Idag, lördag 5 juni, var det invigningsdag på Teknikland på Optands flygfält. Vi var såklart på plats för att dokumentera ceremonin och utställningarna!

Parkeringarna öppnade vid 10:00 och folk började tidigt strömma in i både nyare personbilar och veteranfordon av olika slag. På plattan fanns flygklubbens plan och ett par andra maskiner tillhörande fältet uppställda. Ett par andra flygande besökande hade också hittat dit. Hemvärnet höll till på ena sidan fältet och det nybyggda området med Tekniklands byggnader huserade utställningar från Östersunds numer nedlagda garnison och ett bilmuseum. På samma område ligger också Flyg och Lottamuseet som har varit öppet sedan 1995 och bjudit på många gamla klenoder som varit i flygtjänst på Frösön och F4 tidigare.
Tiden för invigningsceremonin var lagt till klockan 11:00 på en scen som var uppställd utanför hangarerna som i vanliga fall används av Östersund Flygklubb. Konferencier för dagen var ingen mindre än Jämtlandssonen Mikael Tornving.


Mikael Tornving inleder dagen med information på sitt lättsamma och roliga sätt, följt av en presentation av de kommande talarna.


Solen lockade mycket folk i alla åldrar till flygfältet.
Christian Braunstein, försvarsantikvarie vid Statens Försvarshistoriska museer har varit med vid upprättandet av många museer runt om i Sverige och är en självklar gästtalare vid sådana här evenemang.


Ulf Bengtsson, generaldirektör försvarsmakten, delar med sig av Försvarets uppgifter i dag och talar gott om samarbetet mellan Försvaret och de olika försvarshistoriska museum som finns runt om i landet.


Nästa talare på scen var Jämtlands landshövding Britt Bohlin. Hon hade med sig en bajonett som tagits som krigsbyte under en norsk kampanj på Jämtländsk mark under 1800-talet. Den hade nu lämnats tillbaka av Norges ÖB.


I vanlig ordning skall band klippas vid invigningar och ansvariga för detta var landshövding Britt Bohlin och vd:n för Teknikland, Lowissa Mannerheim. Men för att visa att det goda samarbetet ska fortsätta existera mellan Försvarsmakten och museet knöt försvarsantikvarie Christian Braunstein och generaldirektör Ulf Bengtsson ihop bandet igen.


Vid bandklippningen bjöds det på salut från kanon.


Hemvärnets musikkår stod för musiken och spelade både innan och efter invigningsceremonin.

Väl efter bandet var klippt och Teknikland officiellt invigt fanns det tid att gå runt och kika på utställningarna av garnisonen och fordonen, eller ta en tur i helikopter eller gå Hemvärnets tipsrunda. Vi fick möjlighet att fotografera inne på museet innan de öppnade upp för dagen och de övriga besökarna.


Gamla bilder från Optand med Viggen
Bilmuseet hade inte bara fullskaliga bilar.

Tryck för större bild
J29 Tunnan inne på Flyg och Lottamuseet. Just denna individ var också med i filmen Gula divisionen från 1954.

Tryck för större bild
Även J32 Lansen står stolt inne på museet.


Cockpit på HKP 3.


En Viggensimulator finns för den som vill prova på och intresset för att spaka jaktkärra över Östersund var stort.


Hemvärnet körde rundturer kring fältet med bandvagn, vilket lockade många både yngre och äldre.

Vid 12:45 var det dags för dagens stora programpunkt, nämligen JAS 39 Gripens uppvisning. Planet som utförde uppvisningen var 39054 hemmahörande på F7 i Såtenäs.

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Dagen fortsatte att roa folk med olika föreläsningar och uppträdanden och i kort upplevdes invigningsdagen som lyckad och uppskattad av besökarna. Vädret var aningen blåsigt men solen höll sig framme större delen av dagen vilket bidrog till ett angenämt avslut på en trevlig invigning!

/Ostersund Photography

1 comment: