Follow osdphoto on Twitter

04 June 2010

Fotoskolan del 1 - Utrustningen



Välkommen till första delen av Fotoskolan, som kommer att handla om kamerautrustningar! Vi kommer först ta upp vad vi använder och sedan gå vidare med olika utrustningar i olika prisklasser som vi anser vara passande för fotografering av flygplan.


Som de flesta känner till är vi i Ostersund Photography användare av Canons kameror och optik och här nedan följer en liten kortare genomgång av den utrustning vi har i våra väskor. Bilderna går att förstora.

Tryck för större bild
Canon EOS 7D – Ett av Canons senaste kamerahus som egentligen ligger i en egen klass mellan semiproffs- och proffsmodellerna. Kameran har 18 megapixlar och riktigt snabb och precis autofokus.

Tryck för större bild
Canon EOS 40D – 40D:n är en pålitlig kamera som är föregångaren till 50D:n som idag är den aktuella kameran i semiproffsserien. Med sina 10 megapixlar och 6 bilder/sekund är det en bra kamera som vi använder som både primärhus och som backup.

Tryck för större bild
Canon EF 100-400 L IS USM – Det här är det objektiv som vi använder mest. Det har bra brännvidder och bildstabilisator som gör det väldigt lämpligt för fotografering av rörliga föremål. Helt klart arbetshästen!

Tryck för större bild
Canon EF 17-40 L USM – Liten och skarp vidvinkel som lämpar sig bra för att fotograferna flygplan på nära håll, t ex på plattan. Kanske inte tillräckligt få millimetrar för att passa i cockpit, men annars en väldigt bra vidvinkelzoom.
En annan vidvinkelzoom som lämpar sig för t ex cockpitbilder eller närbilder som ger distorterade vidvinkeleffekter, är Canon EF-S 10-22 USM.

Tryck för större bild
Canon EF 24-105 L IS USM – Det här är väl lite av en mellanglugg. Den fyller upp hålet mellan 17-40 och 100-400 och är användbar för fotografering av flygplan som befinner sig på närmare avstånd. Med bildstabilisering och otrolig skärpa är det här objektivet ett bra komplement till de andra.

Tryck för större bild
Canon Speedlite 430EX II/580EX II – Båda dessa blixtar är väldigt prisvärda och likvärda. Det som skiljer dem åt är egentligen 580:ns dyrare pris, snabbare uppladdningstid och fler inställningsmöjligheter.

Tryck för större bild
Apple iPhone - Visserligen inte kamerautrustning, men ändå en sak som har kommit att bli rätt användbar för oss. Med en iPhone är det väldigt lätt att hålla koll på både väder och trafik när man är ute och inte har tillgång till en dator.

OLIKA UTRUSTNINGAR
Då var det dags att ta en titt på vad som kan passa dig i kamera- och optikväg. Vi har delat upp det i tre klasser; budget, medel och proffs för att passa olika plånböcker. Då Canon och Nikon är de största aktörerna på marknaden och det är dessa märken vi kan bäst, så tar vi bara upp dessa två.
Det man bör börja med att titta på när du ska välja en systemkamera är inte vilken som har bäst pris på ONOFF med flest antal megapixlar utan mer viktigt är bra serietagning, bra autofokus, tåligt kamerahus som klarar kyla och väta men såklart är också upplösningen en faktor. Man bör välja en kamera som i alla fall ligger över 8 megapixlar vilket de allra flesta systemkameror också gör idag.

Budget
Kamera
Är man ny inom fotografering och inte vill spendera sin årslön så finns det många bra alternativ för en mindre slant, t.ex. Canon EOS 450D och Nikon D90. Idag kostar en 450D cirka 5,500 och en D90 går för cirka 8,000. Så även på budget är det inte billigt, men det är tyvärr inget inom fotografering och notera då också att det bara är kameran du får för det där priset.
Det här är två kameror med 12 megapixlar som tar cirka 4-5 bilder per sekund med duglig autofokus. Dock är kamerahusen ganska plastiga och inte så tåliga mot kyla och väta.

Objektiv
När du börjar titta på objektiv finns det en hel uppsjö att välja mellan men både Canon och Nikon har objektiv i klassen 70-300mm som passar sig riktigt bra som ett första teleobjektiv för flygfotografering. Dessa objektiv kan du få för 2,500 kronor och uppåt. Där ska vi också rekommendera ett mycket prisvärt objektiv från Nikon, deras 70-300 med VR, alltså bildstabilisator, till en bra prislapp. Det går idag för cirka 4,800 kronor.

Medel
Kamera
När du börjar bli trygg i din roll som fotograf och känner att det är kameran som begränsar dig så är det dags att uppdatera dig och då finns lite olika alternativ. Canon 50D är ett bra alternativ och kostar idag cirka 10,500 sek för huset. Kameran levererar 15,1 megapixlar med en serietagning på 6 bilder per sekund och är ett välbyggt kamerahus med bra tätning för kyla och fukt. Denna serie av Canonkameror är den alla vanligaste inom flygfotografering skulle vi säga, då den är bra anpassad för det och ger mycket kamera för pengarna. Alla inom Ostersund Photography använde sig tidigare av denna serie med föregångaren 40D, som tyvärr inte finns att köpa ny nu men är väldigt eftertraktad.
Nikons motsvarighet är deras D300/D300s som kommer med 12 megapixlar, 6 bilder per sekund och ett mycket välbyggt kamerahus, denna kamera är i samma klass som Canon 40/50/7D vilket gör att det alltid varit lite katt-råtta-lek mellan dess användare om vilken som är ”bäst”. Att Nikonkameran är en vass kamera kommer man dock inte ifrån.

Objektiv
Tittar vi på objektiv i medelklassen så skulle vi säga att Nikons 70-300 passar in även här med tanke på kvalitén, skärpan samt att den har VR. Men Nikon har ett ännu bättre objektiv som passar in i denna klass och det är deras 80-400 VR. En aning dyrare är det dock och kostar idag cirka 14,700, men det är mycket objektiv för pengarna.
Canons motsvarighet heter EF 100-400 L IS USM som också det har bildstabilisator och även USM, som gör autofokusen blixtsnabb. Objektivet är också otroligt välbyggt, men smakar det så kostar det och det blir ditt för 16,800. Det här objektivet skulle vi säga är det vanligaste valet för flygfotografer i medel och proffsklassen som fotograferar med Canonutrustning och det här är också väldigt mycket objektiv för pengarna. Som ovan nämnt är det också primärobjektivet för oss i Ostersund Photography.

Proffs
Kamera
Nu har vi tagit en titt på kamera och objektiv för nybörjaren och medelanvändaren, men om du tagit dig förbi det stadiet och känner att du är redo för ”top of the line” då ska du läsa här!
Vi ska nu ta en titt på utrustning som passar dig som proffsfotograf och då skulle man föreslå en Hasselblad för 390,000 men vad har du för användning av den som flygfotograf? Inte så stor, så det vi ska titta på är proffsutrustning som också är anpassad för flygfoto.
Om vi börjar med att titta på Canons utbud av proffskameror som passar den här klassen så är det deras sport och presskamera EOS 1D Mk III och nya Mk IV. Kameran är otroligt välbyggd och man brukar skämtsamt säga att man kan slå ner en spik med den! Kameran kommer med 10 eller 16 megapixlar och klarar av att skuta av 10 bilder per sekund. Autofokussystemet i kameran är helt otroligt vilket gör den väl anpassad för flygfotografering. 1D-serien är Canons flaggskepp och levererar därefter och den kan bli din för 36,000 för en Mk III och 54,000 för en Mk IV.
Canon har nyligen också släppt en medel/proffskamera som heter 7D som lutar mer åt proffs än medelklass. En helt ny typ av kamera med 18 megapixlar, otroligt snabbt autofokussystem av samma typ som i 1D Mk IV och ett välbyggt kamerahus. Den här kameran använder två av oss inom Ostersund Photography sedan en tid tillbaka.
Nikons sport och presskamera heter D3/D3s och även den är en otroligt välbyggd kamera som kommer med en censor på 12 megapixlar i både D3 och D3s med en biltagningshastighet på 11 bilder per sekund. Även här är autofokusen och kamerans snabbhet den stora styrkan och kameran ligger i samma prisklass som Canons motsvarighet alltså cirka 35,000 för en D3 och 55000 för en D3s.

Objektiv
Tittar vi på objektiven så har både Canon och Nikon ett ljusstarkt objektiv med 70-200mm med bildstabilisator som båda är otroligt skarpa och välbyggda och kan säga att det är svårt att hitta mer objektiv för pengarna! Det är ett zoomobjektiv med skärpa som är näst intill som ett fast objektiv och ligger runt 19000 i prisklass. Även Canon 100-400 och Nikon 80-400 är ett bra alternativ för proffsfotografen men inte lika skarpa som t.ex. 70-200an. Ska man ha ett riktigt skarpt objektiv över 200mm så är det fast optik man ska titta på, t.ex 300, 400 eller 500mm. Dessa finns både från Nikon samt Canon med en saftig prislapp på mellan 45-80,000 kronor.

Det blev en hel del text och fakta i det här inlägget, men vi hoppas att det fortfarande var en läsvärd guide. Detta är som sagt våra funderingar och åsikter, men känner du att du har något att tillägga är en fredlig debatt alltid välkommen!
Glöm inte att hålla utkik efter nästa del!

/Ostersund Photography

2 comments:

  1. Stefan Sjögren (Stockholm Arlanda Photography)06/06/2010, 09:42

    Fint inlägg!
    EOS 1D med 10 megapixlar är väl egentligen ingenting att ha jämfört med t.ex 7D för den som är ute efter högupplösta flygbilder för t.ex. publicering? 1D är ju för tungt bruk i pressammanhang. Varför nämner ni den i sammanhanget? 7D är ju tillräckligt snabb. Jag själv skulle rekommendera just 7D framför en 10 megapixel 1D som är bättre för pressens snapshots i nyhetssammanhang. Vad tycker ni om detta?

    ReplyDelete
  2. Hej Stefan!

    Om man bortser just från megapixelkriget så är 1Dn "bättre" på resterande punkter som egonomi, brushantering, snabbhet, autofokus, batteritid, hållbarhet, valmöjligheter etc etc men som du säger så får man ut mer kvalité från en 7D då den har en högre upplösning. Vet dock inte om du prövat dom nyare 1D-modelerna för det är ett rent nöje att använda dem och föredrar dem alla gånger framför 7Dn och anledningen till att jag inte idag har en 1D är priset och inget annat.

    Sen nu har du nya 1D MK IV som har 16 mpix och skillnaden i upplösningen mot 7Dn är inte direkt märkbar och då har du den censorn i ett 1D-hus också som är helt otroligt lätt att jobba med. Så nya 1D MK IV är som en snabbare 7D med lägre brus på höga ISO och ett nöje att fotografera med och hade den inte kostat 55.000 för huset så hade jag valt den framför 7Dn.

    Vill påpeka också att jag inte på något sätt är missnöjd med 7Dn och tycker att det är en helt otrolig kamera att använda och notera också att vi skrivit 7Dn både under Medel och Proffs för vi anser att det är en konkurrent till 1Dn vad gällande för just flygfotografering.

    "Canon har nyligen också släppt en medel/proffskamera som heter 7D som lutar mer åt proffs än medelklass. En helt ny typ av kamera med 18 megapixlar, otroligt snabbt autofokussystem av samma typ som i 1D Mk IV och ett välbyggt kamerahus."

    //Simon Brygg - Ostersund Photography

    ReplyDelete