Follow osdphoto on Twitter

08 June 2010

Flygande veteraner DC-3 på besök.

I början på veckan så kom Flygande veteraners superglänsande DC-3 "Daisy" till Östersund och syftet med besöket var enligt lokalpressen att ett 20-tal Flygande veteraner skulle besöka det nyöppnade Teknikland.

Flygplanet flög i måndags upp via Hede och vidare till Östersund där det under tisdagen lämnade i riktning mot Hammarstrand (som ligger rakt österut från Östersund) på låg höjd och i dåligt väder.

Efter ett snabbt telefonsamtal till Flygande veteraners huvudkontor och efter att ha fått pratat med deras trevliga telefonist, som berättade att Daisy skulle lyfta om ungefär en halvtimma, det tar normalt en kvart ut, men med flera vägarbeten längs vägen så var det bara att skynda sig ut och hoppas på det bästa.

Som tur var så hann vi med tid över att fota andra rörelser innan Daisy hann starta upp, mer om dem en annan gång för här är bilderna på Daisy!

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Tryck för större bild

Daisy byggdes år 1943 i Long Beach, Kalifornien och gick till US Army Air Corps som transportflygplan under andra världskriget. År 1946 byggdes Daisy om till passagerarflygplan i Kanada och skickades till Norska SAS året därpå, där döptes hon till Fritjof Viking som fortfarande står på nosen idag. Hon flög för SAS i 10 år och köptes därefter av Linjeflyg år 1957.
Efter Linjeflygtiden gick hon hos Svenska flygvapnet bland annat i Etiopien tills att hon köptes privat 1982 och såldes igen 1983 till vad som skulle bli Flygande Veteraner som alltså fortfarande flyger Daisy reguljärt och tar mycket god hand om henne.

/Ostersund Photography

No comments:

Post a Comment