Follow osdphoto on Twitter

15 April 2010

Vulkanmoln hindrar flygtrafiken

Tryck för större bild

Under torsdagen har ett moln av vulkanaska från Island dragit in över Sverige, vilket drabbat flygtrafiken och flera avgångar är inställda och många andra försenade. Även Åre Östersund Airport är så klart drabbad av detta, vilket kan ses på bilden över eftermiddagens avgångar ovan.
Volcanic Ash Advisory Centre på Met Office i Storbritannien har lagt ut kartbilder på hur spridningen ser ut och vart molnet är på väg och dessa bilder kan man se här.
Även Swedavia har lagt ut information på hemsidan och mer information och besked lär vara att vänta under eftermiddagen, men man tror att problemen i trafiken kommer att hålla i sig under hela torsdagen och kanske även in på fredagen. Som det ser ut nu så är Arlanda fortfarande öppet för trafik, men kan komma att stänga under dagen.

*Uppdaterat*
Saxat från Swedavia:
"Kl. 14.00: Göteborg Landvetter, Ängelholm Helsingborg, Umeå,
Örnsköldsvik, Sundsvall Härnösand
Kl. 16.00: Malmö
Kl. 18.00: Stockholm Arlanda, Stockholm Bromma, Ronneby
Kl. 22.00: Visby

Flygtrafiken på Kiruna, Luleå, Åre Östersund, Karlstad ställdes in tidigare under dagen."

Från och med 22:00 är det sagt att det svenska luftrummet ska vara stängt, enligt LFV.

/Ostersund Photography

3 comments:

 1. En aning ansträngt läge idag. Samtliga bolag (SAS, Nextjet och Östersundsflyg) hade fullbokat ARN/BMA-OSD idag. Därtill har samtliga tåg från Stockholm mot Östersund och Åre varit fullbokade innan detta problem var känt. Alltså ingen möjlighet för flygbolagen att omboka till andra trafikslag, utan bara hoppas att bussbolagen har kapacitet över... Allt detta pga. Jon Olsson event i Åre denna helg. Dessutom kan inte ambulanshelikoptrarna flyga. Gällivare, Lycksele, Östersund och Uppsala står, vilket kan vara en stor fara samhället.

  Det blir spännande att följa utvecklingen av detta!

  ReplyDelete
 2. SJ har inte riktigt hämtat sig från sina problem i vintras heller som det verkar, så det kan bli svårt för dem att få allt att fungera!
  Vissa linjer har fått bussar insatta har jag fått veta, så vi får se hur det går det här.
  Det ska som sagt bli intressant att se hur det här löser sig!

  /Jonas

  ReplyDelete
 3. Nextjet startade till Umeå och Luleå 14:55 nu på eftermiddagen i alla fall, och förväntas landa på Frösön 18:45 igen. Men till kvällen och natten förvärras situationen över norra Sverige igen, och det var troligen därför Nextjet körde turen en timme tidigare än normalt. Det är bara att hoppas att aktiviteten i Vulkanen minskar. Men sist den hade utbrott varade det i nästan två år...

  ReplyDelete