Follow osdphoto on Twitter

19 April 2010

Stora delar av flygtrafiken har börjat gå igen!

Askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökulls på Island har under cirka en veckas tid ställt till stora problem för den Europeiska flygtrafiken, men det kommer en öppning! Det var i morse vid 8-tiden som man öppnade upp större delarna av det svenska och europeiska luftrummet och trafiken kan sakta börja återhämta sig.
I Sverige har man öppnat luftrummet norr och väster om Stockholm som sträcker sig över hela Norrland och ner till Göteborg, dock kvarstår en hel del restriktioner i både Sverige och Europa där aska ligger kvar där man helt enkelt får flyga runt för att ta sig fram.

Stora delar av den svenska trafiken är alltså igång och även trafiken från Sverige till Nordamerika kom sakta igång idag och nu strax vid lunch så kom SK945 iväg med en A330 till Chicago. Även Icelandair som är stationerade på Island har återupptagit en del av sin flygning och beräknas ankomma från Reykjavik till Stockholm idag vid 14-tiden som en av deras första flygningar sedan utbrottet.


Flygtrafiken över Europa idag vid 13-tiden.

Östersund är nu öppet och den mesta trafiken går som vanligt och redan vid 7-tiden så började Nextjet återigen att flyga och var första planet att komma iväg i morse på väg mot Umeå och Luleå. Både SAS och Östersundsflyg flög dock inga morgonturer till och från Östersund utan SAS ser ut att komma upp med SK2064 vid 15:30 från Arlanda som deras första flygning. Däremot har Östersundsflyg ställt in alla flygningar idag även fast luftrummet mellan Östersund och Bromma är öppet och både SAS och Nextjet börjar flyga.


Arkivbild på Nextjet Saab 340.

Det hela ser ur att ljusna men ännu så fortsätter Eyjafjallajökulls utbrott och vulkanens läge som är placerat under en glaciär gör att utsläppet av aska bara blir aggressivare och man spår att det kommer ställa till mer problem för Europas flygtrafik innan detta är över, så vi kommer fortsätta att uppdatera läget.

*Uppdaterat*
SAS flygning SK2064 är beräknad att landa 15:45 på Åre östersund Airport, vilket innebär att de till viss del återupptagit sin flygverksamhet. De kommer avgå tillbaka vid 16:10 som SK2065, men SK070 och SK074 senare under kvällen står fortfarande som inställda. Det kan kanske komma att ändras under eftermiddagen.


//Ostersund Photography

2 comments:

 1. Stefan Sjögren (Stockholm - Arlanda Photography)20/04/2010, 13:24

  Hej,

  I dag kom SK 946, 904 och 972 till Arlanda. Dessutom kom Qatar´s A330 och Continental med en Boeing 767-400 som ersatte 757:an för att få med fler passagerare. I övrigt är det mest NextJet och Norwegian.

  ReplyDelete
 2. Något trevligt i kaoset alltså får man då säga! 767-400 hade inte varit helt fel att få fotografera.
  Tur det börjar rulla igång lite med flyget igen men går som ganska segt ännu alltså. Funderade på att åka ner till Stockholm här något men får vänta lite så slipper jag ta ledigt från jobbet för att sedan inte kunna åka för att flyget är inställt.

  //Simon Brygg - Ostersund photography

  ReplyDelete