Follow osdphoto on Twitter

11 February 2010

Finnairpremiär för 2010

Under årens gång har vi haft besök av finska gäster och självklart är de åter på besök i år. I kväll anlände vid 21:15-tiden således en maskin från Finnair på Frösön, varpå Niklas och Jonas var på plats och fotograferade.
Under färden ut mot flygplatsen upplevdes vissa minnen från resan till Helsingfors 2007, då det var rätt kraftig dimma och Finnair var att vänta. Kvällens bilder gav dock ett mer tillfredsställande resultat än vad Helsingforsresans gråhet gav.

Tryck för större bild
Maskinen som flögs upp från Helsingfors var OH-LKO, en Embraer 190-100 LR som levererades till Finnair i mars 2009. En rätt ny maskin med andra ord.

Tryck för större bild
Vid långtidsparkeringen är det oftast bra sikt över plattan och vintertid när parkeringen är uppskottad finns en snöhög som erbjuder några extra decimeter höjd så man når över stängslet.

Som de flesta andra som anländer till Östersund med flyg eller tåg den här tiden på året, var även dessa passagerares slutmål Åre, skidåkning och after ski. Till helgen väntar fler resenärer från bl a Amsterdam, London och Köpenhamn. För holländarnas del är det kanske Medvinden, den upplogade skridskovägen på drygt en mil över Storsjöns is, som lockar mest. Långfärdskridskor verkar ligga dem varmt om hjärtat och Vinterparken med den tillhörande skridskoåkningen invigs nu till helgen.

/Ostersund Photography

10 comments:

 1. Härliga bilder! Men jag undrar hur ni kan få så skarpa bilder fast det e mörkt ute, det finns ju belysning och så de vet jag! Men hur får ni ändå dom så skarpa och bra??

  ReplyDelete
 2. Tack för kommentaren!
  Visst finns det lite ljus vid plattan men långt från tillräckligt för att lyckas få en bild skarp handhållet. Så ett stadigt stativ är ett måste!
  Vi låg runt slutartider på cirka 6 sekunder när vi fotograferade Finnair i går kväll och med hjälp av Manfrottos superba stativ och spegellåsningen på kameran blev det fina bilder!

  /Ostersund Photography

  ReplyDelete
 3. Okej! Det kan man ju tacka för!

  ReplyDelete
 4. Ska ni förresten fota malmö aviation på Söndag ??

  ReplyDelete
 5. Malmö Aviation står på schemat tills på Söndag precis som BMI, och med lite tur så kanske vi även kan få tag på City Airline som kommer efter mörkrets inbrott. Mer om det på Söndag kväll.

  ReplyDelete
 6. Stefan Sjögren (Stockholm Arlanda Photography)13/02/2010, 08:47

  Hej grabbar! Tyvärr har platserna att ta mörkerbilder på Arlanda försvunnit så jag får väl åka till OSD och plåta. Grattis till jättefina bilder!!!

  ReplyDelete
 7. Imorgon är det dessutom två BMI kärror som kommer upp från London. Trycket på resor till Jämtland ser uppenbarligen ut att vara högt.
  Dessutom har ni kanske noterat att Östersundsflyg från och med i går återupptagit lördagstrafiken med Saab 340.

  Som grädde på moset kommer även Finnair imorgon vid 13:40. Vet ni om den kommer att fortsätta kontinuerligt eller är det bara en enstaka charter med någon grupp som skulle upp nu över helgen?

  ReplyDelete
 8. Stefan: Tack! Så länge markpersonalen håller sig borta med trappor och annat otyg, så finns det fina chanser att fotografera planen på plattan här i Östersund. Synd på platserna på Arlanda, men du får väl ta en sväng norröver!

  Anonym: Det är kul att det finns så pass mycket intresse för Jämtland som det gör! Söndagen är inbokat för fotografering som sagt, så bara vädret inte motarbetar ska vi nog kunna få några bilder på våra besökare.
  Finnair kör några turer varje vinter, hur länge de kommer flyga hit vet vi faktiskt inte med säkerhet.

  /Ostersund Photography

  ReplyDelete
 9. Fina bilder, men jag undrar , hur gjorde ni för att få eran hemsida/blogg så känd ?? ni har ju jättemånga läsare, jag skulle vilja ha lite hjälp med det om det går för sig!

  ReplyDelete
 10. Hallå, kul att du gillar våra bilder! Ja alltså vi startade hemsidan först för att "blogga" från våran spottingresa till Frankfurt för cirka ett år sedan, då så länkade vi sidan till ett flygforum och redan då fick vi en del läsare som också gillade våra bilder. Mer som tiden gått har vi jobbat för att få fram en snygg sida men också hålla uppe kvalitén på bilderna och inläggen vilket gör att folk återvänder och tittar på sidan.

  Så jag har inte så många tips egentligen utan vi skriver om det vi är bra på och visar våra bilder och sen försöka nå ut till så många som möjligt med att sidan finns och hoppas dom gillar den för då kommer dom i sin tur att berätta om den och antalet läsare växer!

  Så är du duktig på t.ex. flygfotografering så börja visa upp dina bilder på en hemsida och jobba för att få en snygg sida och hålla hög kvalité på bilderna så ska du se att du får läsare. Vi hade inte så mycket läsare i början och egentligen bara sista tiden som vi fått många läsare som också hänger kvar.

  /Ostersund Photography

  ReplyDelete