Follow osdphoto on Twitter

10 August 2009

Impulstur till Arlanda med en natt på Jumbo Hostel

Hallå där, detta är ingen tur som vi skrivit om att vi ska göra då den var helt oplanerad. Det var så att under fredagen så var det otroligt varmt i Östersund (Ja det kan vara det) så vi bestämde oss för att åka upp till Niklas stuga för att bada och svalka oss lite.


Niklas ställer sig på vindsurfingbrädan första gången, efter ett par försök gick det dock mycket bättre.Under dagens lopp så kom vi på idén att åka till Arlanda då vädret sa sol hela helgen och vi var alla lediga. Vi kom då på att vi borde kolla om vi kan sova på Jumbo Hostel då man bör pröva hur det är. Vi tittade snabbt på nätet och såg att det fanns plats för oss under helgen. Vi bokade in natten mellan lördag och söndag och bestämde oss för att åka natten mellan fredag och lördag och komma ner tills att de första maskinerna började gå.

Sagt och gjort, efter några timmars sömn på kvällen så var det dags att åka och vi kom iväg från Östersund vid 22-tiden på fredagskvällen. Vi ringde även Jonas som varit på semester och var på väg hem igen för att se om han var i Stockholm och det var han och var intresserad av att följa med oss. Niklas ringde då Hostel och fixade in Jonas också och vi bestämde oss för att möta upp med Jonas på morgonen nere på Arlanda.


Väl nere på Arlanda så var morgonljuset helt underbart och vi hade en fin morgon av spotting framför oss! Lyssnade på ATIS och det visade sig att de körde 19 Höger för landningar. Efter en 15 min till fots var vi framme vid banänden vid 19R och först ut var Malaysian från Kuala Lumpur som senare följdes av Arlandas andra ankomster som tex Thai och SAS 904 från Newark.

Strax innan åtta på morgonen så slutade nattkonfigureringen att vara aktiv och de bytte till bana 26 för landningar så var bara att stega dom där 15 min tillbaka till bilen och åka bort mot de tråkiga lastpallarna vid 26an.


Efter några timmar vid 26an var hettan olidligt och ljuset galet ljust (om man kan säga så?) så det var stor tid att åka bort och checka in på Jumbo Hostel.


När vi kommer fram är det ägaren Oscar Diös själv som jobbar och det tar inte lång tid innan vi börjar prata flyg och 747 så klart! Han erbjöd oss en "Wing walk" alltså att vi på egen risk fick gå ut på vingen och kolla läget. Vi fick även ta en tur upp på däcket där vi lekte med kontrollerna som små barn.


Simon styr på.


Simon stegar ut på vingen, Oscar själv syns i öppningen.Sen gick vi ner och kollade in våran "tennishall" alltså vårat rum där det var minst 40 meter i takhöjd enligt Niklas, högt var det men 40 meter var en lätt överdrift kom vi senare fram till.Niklas poserar bakom planet.
På söndagsmorgonen var klockan ställd på 0500 för att vi skulle hinna ut till 19R igen innan Thai och Qatar ankom 0655.Samma sak som igår så bytte de bana under morgonen till landning 26an, Där stod vi fram till 1145 när vi fotade Malaysian som sista maskin innan vi bestämde att ljuset var för starkt och det var för varmt för att stå kvar, Då ringde vi Simons morbror som bor i Knivsta och har en utomhuspool och hörde om vi kunde låna den lite för att svalka oss. Inga problem var det och det tog inte många minuter innan vi låg i vattnet från att vi var på Arlanda, vi Norrlänningar är inte vana med värmen!Efter ett par timmar vid poolen så började klockan närma sig 16 och vi begav oss ut mot Arlanda igen. Där blev det återigen att ta landningar från lastpallarna tills att solen gick över och det började bli motljus så då bestämde vi oss för att gå ner och ställa oss vid banljusen innan det var dags att börja röra sig hem till Östersund igen.
Vi tänkte avsluta med Air China som skulle ankomma 1720 men den blev försenad och skulle ankomma först 2035. Med tanke på att vi skulle bila sju timmar hem så var den inte värd att vänta in och vi tog oss hemåt.

Niklas, Peter, Simon och Jonas - Ostersund Photography

2 comments:

  1. Har ni nån bild på Malaysia Airlines från Kuala Lumpur från den 10 augusti så vill jag gärna se, var nämligen ombord :)

    /Fredrik Andersson

    ReplyDelete
  2. @Fredrik: Måndagen 10 aug var vi hemma i Östersund igen, så vi har bara från lördag/söndag

    /Peter

    ReplyDelete