Follow osdphoto on Twitter

15 September 2010

Lufthansa Airbus A380 på Arlanda

I augusti månad började det dyka upp obekräftade uppgifter på att Lufthansa skulle ankomma till Arlanda med en Airbus A380 i september. Lufthansa, och senare bl.a. Arlanda.se, gick därefter ut med information om att en "demoflight" skulle göras till Köpenhamn, Arlanda, Helsingfors samt Oslo den 15e september.

Simon, som bor närmast flygplatsen, hade ATPL-prov att skriva under dagen så det blev till att jag fick närvara som representant av OsdPhoto själv. Klockan nio lämnade jag, samt tre andra flygintresserade och spända fotografer, Västerås mot Arlanda, där vi ankom grusvägen mot tröskeln bana 19R strax efter tio. Redan vid den här tiden var parkeringsytor sparsamma och många hade sökt sig till och spritt ut sig över området strax norr om bana 19R.


Ett fåtal av alla de som fotade avgångar medan vi inväntade tyskarnas röster på radion.

Airbusen hade ankommit sent till Köpenhamn, men avgick på tid och när klockan närmade sig 11:15, annonserad ankomsttid, kunde den (knappt) ses då den genom molnen korsade banan på 3000 fot för att angöra ett högervarv och sedan snabbt etablera sig på final.

Tryck för större bild
"Lufthansa 8941 super, runway 19R cleared to land."

Tryck för större bild
"Det imponerande är inte storleken, utan tjockleken på maskinen" /fritt citerat av anonym fotograf på plats.

Tryck för större bild
D-AIMB strax före sättning. Film från ankomsten finns via Stockholm-Arlandas Youtubekanal.

Efter landning tog sig D-AIMB via taxiväg U till bana 3 och ställde sig slutligen på W framför brandstation Öst där vi anslöt en stor samling människor framför henne.

Tryck för större bild
Med fanan i skyn. Foto: Jonas Bodell


Tre av dagens fotografer. Foto: Magnus Andersson

Tryck för större bild
Många ville titta.

Tryck för större bild
Närmre kom man inte, såvida man inte var en av de få lyckligt förunnade som fick gå in och titta i kabinen dvs.

Med ca 30min till utsatt avgångstid var det bäst att ta sig till området strax söder om tröskeln 01L för att få starten på bild. På den tiden vi var bort och vände till bana 3 hade nu båda vägarna nedanför bana 1 helt fyllts av bilar och tillströmningen av folk verkade då inte sakta ned.Vissa kunde knappt hålla sig vakna..

12:50 började A380n röra på sig igen och skuggar här nedan en bil mot bana 19R. Dessvärre ville inte solen riktigt bryta igenom men det var bara att göra det bästa av situationen.
Tryck för större bild

Tryck för större bild
Rotation, och LH8942 (super) är på väg mot nästa destination, Helsingfors.

Tryck för större bild

Det är svårt att uppskatta hur många personer som var på plats, men intresse kommer allt finnas kvar till nästa gång A380n besöker landet, obekräftat talas det om att hon ska ersätta en asien-linje om något år, men man får hoppas nästa besök blir tidigare än så.

Ostersund Photography
Peter Eriksson
petereriksson@osdphoto.se

2 comments:

  1. Ja inte är den vacker inte... fina bilder. /Lind

    ReplyDelete
  2. Fick du inte med mitt oljespill?

    /Andreas med Saaben ;)

    ReplyDelete