Follow osdphoto on Twitter

16 May 2010

Freebird - första bilderna för säsongen

Torsdag förra veckan var det premiär för Freebirds trafik ute på Frösön, men då samtliga av oss var inlåsta på varsin arbetsplats var det inte lätt för oss att ta oss ut till flygplatsen. Denna torsdag gav dock bättre tillfälle då Jonas och Simon var lediga från sina jobb och hade möjlighet att fotografera vår chartergäst. Vi hade också med oss Alexander Estmo, som är en annan entusiast i Östersund som varit med oss ut ett par gånger tidigare.
Dagen var planerad så att vi skulle vara ute på flyget i god tid för att fotografera landningen som var beräknad till 09:30. Efter uppstigning vid 7-tiden kunde vi dock allihop konstatera att dagens väder bestod av ett ovälkommet snöoväder! Snön gjorde sikten till väldigt dålig, så vi beslöt att avvakta.
Snö övergick så småningom till regn strax före 09:00 och det klarade upp en aning så sikten blev bättre. Vi var då istället på plats på flyget vid 10-tiden för att få en bild på starten tillbaka ner till Antalya.


Alexander Estmo, fotoentusiast tillika arbetskamrat till Jonas, var med ut på Frösön.


Jonas med sin kamera i hembyggt regnskydd, som för övrigt verkligen behövdes!


Det blev en del väntan i bilen innan Freebird ropade upp på radion. Utanför spöregnade det oavbrutet hela tiden vi var på plats. På instrumentpanelen ligger Alexanders kamera och i plastpåsen har Simon klistrat in sin kamera för att skydda mot regnet.

När klockan hunnit bli 10:50 började Freebird 840 taxa mot bana 30 för start och var med andra ord lite sena, trots sin tidiga ankomst 09:05. Enligt en konversation över radion verkade de ha fler passagerare än vad de först hade fått besked om, så det är en trolig orsak till förseningen.

Tryck för större bild
Planet som flögs upp från Antalya var TC-FBR, en Airbus A320. som flugit för Freebird i drygt ett år. Planet levererades i mars 2009 till flygbolaget.

Tryck för större bild
Regnet fortsatte ösa ner när TC-FBR ställde upp på bana 30. Man kan se hur regnet stänker upp kring däcken och deras vindrutetorkare går för fullt.

Med tanke på vädret avrundade vi dagen rätt snabbt efter att våra charterresenärer fått luft under vingarna och satte kurs mot en lunch på torrare ort, vilket denna dag blev Max. Vi får hoppas vädret i Turkiet var till större belåtenhet för passagerarna ombord!

/Ostersund Photography

4 comments:

 1. Har ett litet tips till er "flygnördar" (om man får säga så? ;)). I sommar, under Juni, Juli och Augusti kommer Air France att köra Airbus A380 mellan Paris och London vissa dagar i veckan, och detta till mycket låga priser (från 40 euro enkel). Ett unikt tillfälle med andra ord, att till en relativt billig penning få uppleva världens största flygplan. Dessutom skulle ni kunna kombinera det med en hel del fotografering på dessa flygplatser. Jag har själv bokat en rundresa ARN-LHR-CDG-ARN i slutet av juli för 1600 SEK totalt inklusive anslutningsresor med SAS till LHR respektive från CDG. Kanske detta vore något för er om ni har tid över? I vanliga fall är man ju hänvisad till långlinjerna (och dess högre priser) om man vill testa denna bjässe, så det är absolut ett unikt tillfälle. Sedan gäller det ju naturligtvis att hänga på "låset" till Air France internetincheckning 30 timmar före avgång för att få de bästa platserna...

  ReplyDelete
 2. oj oj, Snö så här års :S

  ReplyDelete
 3. Janne: Vi har accepterat vår nördighet, så flygnördar går bara bra! :)
  Det där var ju onekligen ett intressant tips som vi får kolla vidare på! Det ser ut att vara lite ont om tid för vår del i sommar, men det vore ju synd om vi skulle missa det, så vi får se vad vi kan göra. Tack för det!

  Anonym: Det är inte så roligt med snö som ligger kvar, men nu är den i alla fall borta och det mesta har börjat grönska! Synd bara att regnet inte ger med sig lika lätt.

  /Jonas - Ostersund Photography

  ReplyDelete
 4. Anonym:
  Vi har haft en ganska bra vår utan snö och varmt. Kolla våra inlägget från veckan innan när det var sol och ingen snö ute så.
  Det var just två dagar här när det kom snöbalndat men var borta på eftermiddagen och nu är det grönt och varmt i östersund i alla fall :)

  //Simon Brygg - Ostersund Photography

  ReplyDelete