Follow osdphoto on Twitter

20 October 2009

Nu är den här, Canon EOS 1D MK IV

Canon har alltid varit kända för sin 1D-serie av kameror och idag lanserades det senaste tillskottet som ska möta Nikon D3s. Kameran som heter Canon EOS 1D MK IV är till utseendet lik sin föregångare och det svarar Canon med att många yrkesfotografer inte ska vara ovan med ett nytt system av knappar etc när dom är i en stressig och arbetsbelastad situation. Dom säger även att många inte vill ha något "nytt" och ovant och därför har Canon lagt det mesta krutet på insidan. Bra eller dåligt vågar jag inte svara på men kanske i alla fall en ny knapp för filmningen hade suttit fint?

Egenskaper

16,1 MP APS-H CMOS-sensor
10 b/s med upp till 121 JPEG i serie
Autofokussystem med 45 punkter och 39 korssensorer
Videosekvenser i Full HD (1080p) med manuell kontroll
Brett ISO-omfång upp till 102400
3,0" Clear View II LCD med direktvisningsläge
Dubbel ”DIGIC 4”
Integrerat rengöringssystem


Bild tillhörande: Kamerabild.se

Kameran som fått en helt ny censor på 16,1 effektiva megapixlar med ett helt nytt utarbetat autofokussystem med 45 fokuspunkter. Autofokussystemet är helt omprogramerat och kallas därför AI Servo II.

Kamerans brusegenskaper ska vara förbättrade med fyra steg vilket säger att ISO 6400 ger lika brus nu som ISO 1600 gjorde på MK III. Kameran har en ISO-känslighet upp till otroliga 102.400 och enligt de första testerna så ska det här läget vara fullt användbart!

Kameran behåller sin censorstorlek med en cropfaktor på 1,3 och om detta är bra eller dåligt är svårt att säga. Många bytte till Nikon då dom hade fullformat i deras D3 men andra sidan så ger en 1,3 crop möjlighet till fler fokuspunkter över hela bilden samt att kostnaden för censorn kan sänkas ganska drastiskt.

För oss som flygfotografer så uppskattar vi 1,3 cropfaktorn och jag tror många pressfotografer också kommer att göra det då det passar väldigt bra ihop med canons 16-35 L.


Bild tillhörande: Kamerabild.se

En ändring som gjorts på utsidan som är väldigt efterlängtad är en ny skärm med tre gånger så hög upplösning som sin föregångare MK III. Den nya skärmen är också på 3 tum men har en upplösning på 920.000 bildpunkter. Den här skärmen som är av liknande typ av den i 5D MK II kommer underlätta användningen av en helt ny funktion för 1D-serien och det är nämligen FULL HD-filmfunktion! Många är kritiska till detta men funktionen tar ingen plats i kameran och sitter mest i programvaran vilket gör att den för mig gärna får vara där om man behöver den. Tror många fotografer kommer uppskatta möjligheten att kunna filma också för tex reportage eller likande.

Något som Canon fått lite onda ord för är att 1D MK III inte levererade så skarpa bilder direkt ur kameran och det fanns även vissa problem med autofokusen. Canon ska nu har löst detta med ett nytt tunnare lågpassfilter som ska ge skarpare bilder och en mycket säkrare autofokus.

Canon 1D MK IV lanserades i morse och ännu finns väldigt få testbilder ute på nätet och inte många har hunnit testa själva kameran men håller den dess specifikation så tror jag att Canon åter igen kommer att ta över platsen som världsledande inom sport, natur och reportagefotografering! jag själv valde att inte gå över till 1D-serien på grund av MK IIIs svagheter men håller MK IV vad den lovar så kommer jag som många andra att införskaffa den eller en ny Ferrari!

Källa: Canon Sverige samt Kamerabild.se

/Simon Brygg - Ostersund Photography

No comments:

Post a Comment