Follow osdphoto on Twitter

08 February 2012

Tankar om Canon EOS 1D Mark IV


De flesta som köper en DSLR idag stannar ofta kvar i de billigare nybörjar- eller medelmodellerna. Men vad finns längst upp på toppen av skalan och vad får man om man köper proffskameran?


Canon EOS 1D Mark IV med EF 24-70/2.8 L USM.

I oktober 2009 presenterade Canon sin nya kamera i proffssegmentet. Det var EOS 1D Mark IV som många väntat på, särskilt efter att föregångaren Mark III fått en del kritik för bl a dålig autofokus och ovälkomna felmeddelanden. Den nya kameran var utrustad med en 16 megapixel APS-H-sensor (1.3x crop), HD-filmfunktion, ISO 100-12 800 och ersatte snart de tidigare Mark III:orna hos världens tidningsredaktioner och sportfotografer. 

Men vad har då denna kamera som gör den attraktiv för fotografer utanför press- och sportvärlden, vad gör den attraktiv för en flygfotograf? Vad är den markanta skillnaden mot exempelvis en EOS 7D?



Första gången jag plockade upp en kamera ur 1D-serien märkte jag direkt att det här inte var något hafsbygge från tändsticksfabriken. Många upplever kameran som stor och visst är det en redig bit. Men även för mig som har händer som en hobbit ligger den bra och stabilt i handen, utan att kännas klumpig. 
Det är en kamera som verkligen är byggd för att göra skitjobbet och känns rent igenom proffsig. Men det finns saker som kan förbättras på utsidan, till exempel är en joystick för vertikalgreppet och en knapp dedikerad för filmläget (något som åtgärdats på den nya 1D X) något jag saknar. 

Canon EOS 1D Mark IV är en väldigt snabb kamera, både i fps och autofokus. På de här punkterna är olikheterna faktiskt inte alltför stora mellan den här kameran och EOS 7D. 1D4:an klarar av 10 bilder/sek medan 7D:n spottar ur sig 8 bilder/sek och båda har en autofokus som är snabb, exakt och väl lämpad för rörliga motiv. Jag tycker mig ändå märka en skillnad i precisionen på fokuseringen i dåliga ljusförhållanden, då till 1D4:ans fördel.
   Väl inne på dåliga ljusförhållanden bör ISO-prestandan nämnas. Canon EOS 1D Mark IV erbjuder ISO 100-12 800 och kan utökas ända upp till 102 400 om det krisar. Canon EOS 7D ligger inte långt efter i standardläget med ISO 100-6400, men har bara möjligheten att utökas till 12 800. Men man ser skillnad i hur kameran hanterar bruset som uppstår vid de högre ISO-talen. 1D4:an ger ifrån sig renare bilder, vilket delvis beror på den något större sensorn. Att dessutom ha möjligheten att kunna gå högre än ISO 12 800 är i min bok värdefullt i vissa lägen.



EOS 1D-serien är framtagen för den yrkesverksamme bildjournalisten och sportfotografen och är därför så gott som perfekt även för den med intresset av att fotografera flygplan. Det är ett redigt vädertätat kamerahus som tål stryk, kameran är snabb och erbjuder bra autofokus och tillsammans med ett teleobjektiv av hög optisk kvalité blir det en svårslagen kombo. Men EOS 7D, för 30 000 kronor mindre, har väl också de egenskaperna?
   Ja, faktiskt! Efter att ha arbetat en hel del med båda kamerorna säger jag så här, helt ur personlig synpunkt: EOS 7D är en fullt kompetent kamera för för flygfotografen och med ett batterigrepp under huset har du en minst lika stabil (faktiskt större) plattform för ett klumpigt teleobjektiv. Alla sitter inte på en madrass full med pengar vigda åt ett 1D-hus och är man en hobbyfotograf är inte alltid ett proffshus det bästa. Som vi sagt tusen gånger förr, det som räknas är glaset som sitter framför kamerahuset och har du ett bra objektiv ska du inte tro att bilderna blir bättre för att du har en EOS 1D Mark IV!



Men, hade jag fått välja helt fritt utan ekonomiska strängar i ekvationen så hade jag valt proffshuset alla dagar i veckan! Faktum är att 1D4:an har en helt annan känsla, betydligt större inställningsmöjligheter och funktioner, bättre batteritid samt är hållbar nog att fälla en oxe med! Det är en kamera du kan ha länge utan att känna dig begränsad av och som inte kommer ramla sönder i första taget.
   Och när den nya EOS 1D X väl kommit ut på marknaden kommer 1D4:an att gå ned i pris och gå att fynda i andra hand till en "billig" slant. Just saying...

Jonas Herjeby
Text/foto
jonasherjeby@osdphoto.com

2 comments:

 1. Härligt, synd att man inte är gjord av pengar dock :(
  Vore kul om ni gjorden en jämförelse mellan nikon d3s och canon 1d4 eller andra kameror/objektiv :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för kommentaren!
   Fler recensioner/jämförelser är att vänta! Kul att det går hem :)

   /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

   Delete