Follow osdphoto on Twitter

14 January 2012

Korttur med SE-GNG

I tisdags var det tänkt att vi skulle ta en flygtur men blev hindrade av vädret. Onsdagen bjöd däremot på betydligt bättre flygväder!

På onsdaen åkte vi ut till det lilla flygfältet Optand utanför Östersund med siktet inställt på att lyckas ta oss upp i luften. Simon behövde göra några studs-och-gå med lärare för att återbekanta sig med flygklubbens PA-28 SE-GNG som han inte flugit sedan 2009 och därefter skulle vi båda ta en liten tur själva.

Tryck för större bild
SE-GNG står ute på det snöiga flygfältet med eftermiddagssolen skinande.

Vinterflygning kräver en hel del förberedelser innan man kan ge sig upp i luften. Bl a måste planet värmas upp och självklart även banan vara plogad och isfri. När dessa bestyr var avklarade kunde Simon med lärare taxa ut och lyfta för att lägga sig i varvet och göra några studsar.

Tryck för större bild
Simon taxar ut för att göra några studs-och-gå med lärare.

Tryck för större bild
Andra studsen är avklarad och det är bara att lyfta och lägga sig i varvet igen.

Efter att ha gjort några godkända studsar landade de och taxade in igen, så att vi kunde ta en kortare tur över Östersundsområdet själva innan eftermiddagssolen sjunkit för lågt.

Tryck för större bild
Motoruppkörning på väntplats innan vi taxar ut och ställer upp.

Precis som föregående dag närmade sig någon form av skitväder från Norge, så vi hann inte med en allt för lång sväng innan det började bli guppigt och de norska molntussarna kom för nära.

Tryck för större bild
Optands flygfält skymtar i mitten av bildens övre kant och Östersunds sydligare delar dyker upp bakom instrumentpanelen på SE-GNG.

Efter en väl genomförd och väldigt mjuk landning på bana 18 taxade vi åter in för att klämma in maskinen i hangaren och bädda in henne för natten. Äntligen hade det blivit en genomförd flygning över det jämtländska vinterlandskapet och flygabstinensen var tillfälligt stillad!


En till synes nöjd Simon efter landning.

Då det blev en så kort flygning blev det också ett kort inlägg här, med mest fokus på bilder. Men håll ögonen öppna under de närmsta dagarna för fler inlägg som utlovat! Till dess får ni gärna hålla till godo med Facebook och Twitter i vanlig ordning.

Jonas Herjeby
Text/foto
jonasherjeby@osdphoto.com

2 comments:

  1. Jag provflög ÖSD flygklubbs PA-28 för två år sedan på Hedlanda under flygdagarna, älskar planet. Mycket bra inlägg!

    ReplyDelete
  2. Gammal maskin men hon går som en klocka, som sagt en riktigt trevlig maskin att flyga!

    /Simon Brygg - Ostersund Photography

    ReplyDelete