Follow osdphoto on Twitter

20 July 2011

Fotoskolan Del 6 - Bildhantering och redigering

Då var det dags för den sista delen av vår serie Fotoskolan. Den här gången är den i form av en video där vi visar hur vi arbetar med och hanterar bildfilerna från att bilden är tagen till att den är klar att publiceras på webben.


HD (1080p) verkar bara fungera genom denna länk; Fotoskolan Del 6 - OsdPhoto.com

Den färdiga bilden.

Hoppas det besvarar de frågor ni har haft och att de olika delarna har varit hjälpsamma. Vi vill också igen poängtera att det här inte är några tutorials eller handböcker, utan bara ett sätt att visa hur vi jobbar eftersom så många undrat och ställt frågor till oss.
Samtliga publicerade delar av Fotoskolan hittas enklast här och dyker fler frågor upp kontakta oss gärna via mail, Facebook eller Twitter.
Tack för att ni följt Fotoskolan och kommit med synpunkter och kommentarer!

Jonas Herjeby
Ostersund Photography
jonasherjeby@osdphoto.com




Simon Brygg
Ostersund Photography
simonbrygg@osdphoto.com

7 comments:

  1. Trevligt film ni gjort grabbar!

    Jobbar ni något med att försöka fylla ut flygplanet i bildrutan redan i kameran? Problemet när man klipper ut flygplanet såpass mycket som ni visa i filmen är att man tappar upplösning.

    ReplyDelete
  2. Tack!
    Absolut vill man ha bilden så klar som möjligt redan i kameran, vilket då också innebär att slippa klippa den så mycket.
    Bilden i filmen blir långt från så hårt klippt att den märkbart tappar upplösning. Oftast ska bilden laddas upp på nätet och då ska den ändå minskas ned till t ex 1200px, vilket inte innebär ett problem. Det är vid tryck som det kan märkas, men inte nämnvärt även om den klipps som i filmen.

    Tack för kommentaren!

    Jonas herjeby - Ostersund Photography

    ReplyDelete
  3. Det bästa är som du säger Jonas att försöka få bilden så bra som
    möjligt i kameran. Det medför också att man slipper några av
    momenten ni visar i filmen. Brusreducering te.x. är väl knappast
    nödvändigt om man har en helt utfylld bild?

    ReplyDelete
  4. Beror dock på vilket ISO man fotat med och hur bra kameran sköter brusreduceringen själv. I sämre ljusförhållanden brukar det helt klart behövas (nu talar jag för uppladdning till ex. Airliners.net), det är dock svårt att säga generellt utan nåt man får kolla från bild till bild.

    Peter Eriksson - Ostersund Photography

    ReplyDelete
  5. Tycker att grundbilden är bra och klippa bort 15% som dom gör här spelar inte så stor roll på en bildfil från en Canon 7D.
    Påverkar inte kvalitén eller bruset speciellt mycket så ser inget problem med att klippa så här. Visst är det bra om du "croppar" i kameran så mycket som möjligt, men här tappar man inget i kvalitén som du märker på den färdiga bilden.

    ReplyDelete
  6. Kanske en sak ni av princip inte använder er av, men jag har haft en hel del nytta med. När man jobbar med att få bilden rak finns det stödlinjer (ruler) i Photoshop som man kan dra längs en rak horisontell linje. Sedan välja rotate image och använda alternative 'arbitrary', då roterar den bilden efter stödlinjen. :)

    ReplyDelete
  7. Det är en teknik man absolut kan använda sig av och jag ser inget fel med att göra det! Är det en bild som är lite lurig att räta upp brukar jag använda ruler i PS eller ett liknande verktyg i LR, men oftast känner jag att det fungerar med det sätt Simon demonstrerar i videon.
    Och alla arbetar ju olika. Det finns nog lika många olika sätt att redigera bilder på som det finns fotografer! ;)

    Tack för kommentaren!

    /Jonas Herjeby - Ostersund Photography

    ReplyDelete