Follow osdphoto on Twitter

28 August 2010

Söndag med Eurocypria

Eurocypria Airlines, som nu trafikerar Rhodos från Östersund, ankom även i söndags. Jonas, Niklas och Simon var dagens fotografer som begav sig ut för att fotografera deras ankomst som vi tyvärr inte kunde fotografera veckan innan.

Så äntligen kommer det försenade Eurocypriareportaget! Tiden har helt enkelt inte räckt till under den gångna veckan med två av oss som flyttat söderut för studier, men nu blir det nya tag.
Efter förra söndagens personalbrist som gjorde att vi missade premiären, var vi i söndags på plats för att fotografera Eurocypria. Det höstväder som dominerat helgen i övrigt var borta och det bjöds det på både sol och varmare temperaturer under förmiddagen.
Eurocypria var beräknade att ankomma klockan 10:35 enligt tidtabell, men med gynnsam vind över Europa tog de in lite tid och landade på Frösön vid cirka 10:10.
Eurocyprus är nu ett av många charterflygbolag som flyger på Åre Östersund Airport. Bolaget i sig har varit med ett tag och inledde sin flygverksamhet 1992 som ett dotterbolag till Cyprus Airways. De var samtidigt det första charterbolaget baserat på Cypern. 2006 såldes aktierna i bolaget av Cyprus Airways till den cypriotiska regeringen som nu står som ägare till flygbolaget som nu flyger både charteruppdrag och reguljära flygningar till ett tjugotal länder. (källa: Eurocypria Airlines.)

Tryck för större bild
Notos, som planet är döpt till, saktar ner efter landningen på bana 12.

Maskinen som de kom med denna dag var 5B-DBZ och en av deras sex Boeing 737-800. Flygplansindividen, som är försedd med winglets, levererades till bolaget 2006 och flögs idag som ECA208 från Rhodos upp till Östersund.

Trots deras tidiga ankomst fick de en sen slottid och blev stående på flygplatsen långt över deras utsatta avgångstid på 11:35. Tiden flyttades först till 12:35 men försenades ytterligare till 14:00 och 14:35 enligt Swedavias hemsida. De kom iväg tillslut klockan 13:50, 2 timmar och 15 minuter sena.
På grund av den kraftiga förseningen och det hårda ljuset beslutade vi oss för att inte stanna kvar till starten, utan nöjde oss med bilderna från landningen.

Ostersund Photography
Jonas Herjeby
jonasherjeby@osdphoto.se

27 August 2010

Morgonfoto på fredagen med Corendon Airlines

Det var en jobbig vecka för Ostersund Photography, där ytterligare två medlemmar flyttat söderut genom Sverige till Stockholm och Gotland har jag, Niklas blivit kvar för att hålla ställningarna på hemsidan.
Det blev fredag och då kommer ju som bekant Corendon Airlines från Antalya med charterresenärer från länet (och säkert utanför också). Klockan blev ställd på 05:30 för att kolla av flygningens ankomststatus som var satt till 07:35, alltså fem minuter sena skulle de bli idag. Vädret var inte heller särskilt kul vad som kunde ses från sovrumsfönstret på morgonkvisten, det var sju grader varmt med lågt molntäcke över fältet. Beslutet togs att fotografera landningen ifrån flygplatsens långtidsparkering, så stegen som varit med sedan Innsbruck lastades in i bilen och jag for iväg till flygplatsen.
Jag kom fram till flygplatsen vid cirka 07:10, lagom till Nextjets flygning till Bromma som flögs av SE-LMR.

Tryck för större bild
Nextjet 199 till Bromma vid motorstart.

Efter Nextjets avgång hördes Corendon 753 ropa upp på radion och fick klart in till bana 12, och Nextjet som skulle åt samma håll som Corendon kom från fick stiga till 4 000 fot och ligga kvar på den höjden tills de båda flygplanen hade passerat varandra för att säkerställa separationen.
Corendon lyckades några långa minuter senare etablera sig på en ILS-inflygning till bana 12 och jag fick sällskap av andra personer som även var nyfikna på flygplanet, men antagligen hade dem tänkt att hämta upp släktingar som varit på semester.
Landningen skedde klockan 07:25 alltså fem minuter tidigt istället för vad som tidigare angetts, fem minuter sent.

Tryck för större bild
Corendon 753 landar fem minuter före tidtabellen

Efter landningen så gavs klartecken att taxa till parkering ett via taxibana Filip, men detta ändrades snabbt till parkering nummer två utan känd orsak. Hur som helst så gick intaxningen snabbt och smidigt och passagerarna var snart på väg att stiga ur flygplanet och känna sju graders värme slå mot ansiktet som ett slag i magen.

Tryck för större bild
Svänger in på uppställningsplats två.

Efter detta bestämde jag mig för att köra till våra pallar vid bana 30 för att vid starten fota line-up som var beräknad till 08:30. Utan att höra något på radion annat än Polis 942 som var på väg ut på uppdrag västerut mot fjällen. Så plötsligt 08:27 hördes Corendon 754 ropa upp för färdtillstånd mot Antalya, motorstart samt pushback. Det senaste är något man inte hör om särskilt ofta på Frösön, eftersom det används vid större flygplatser där man har gater, som används vid ombordstigningen som gör att man inte på egen maskin kan ta sig från gaten. Så är inte fallet på Frösön där man har uppställningsplatser som är vinklade så att ett flygplan kan starta motorerna där och taxa därifrån på egen maskin. Tydligen hade piloterna missat detta faktum eller hade bara bråttom och sa fel.
Dem fick i alla fall sitt färdtillstånd till Antalya med bana 30 för start. Vinden låg dock inte helt rätt utan den blåste från öst med fyra knops hastighet, vilket skulle innebära start i medvind vilket normalt inte görs. Piloterna begärde därför bana 12 och fick det, vilket ställde till det lite illa för mig som stod vid bana 30. Jag fick hoppa in i bilen och köra upp till ängen och ta starten därifrån, snabba ryck för vid 08:30 var maskinen på väg ut till banan och kunde lyfta vid 08:35.

Tryck för större bild
Corendon 754 drar iväg till Antalya med nya charterresenärer.

Ostersund Photography
Niklas Kull
niklaskull@osdphoto.se

22 August 2010

Biltemas Spitfire har havererat, piloten Bertil Gerhardt omkom i olyckan

Det var efter en uppvisningsflygning över Gärdet i Stockholm som Bertil Gerhardt skulle flyga Biltemas Spitfire SE-BIN vidare till Norge men havererade vid landningen på Tynset flygfält. Ännu oklart vad som hänt men planet slog runt efter landningen och piloten Bertil Gerhardt omkom i kraschen. Enligt vittnen så såg landningen normal ut men att planet vek av till vänster efter sättning och slog runt, enligt norsk polis så omkom Bertil på platsen strax efter olyckan.

Tryck för större bild
Här är maskinen och piloten som var med i olyckan, bilden är tagen förra året. Foto: Jonas Bodell - www.jonasbodell.se

Bertil började sin flygande karriär i flygvapnet 1963 där han fick lära sig att flyga i Saab Safir. Totalt blev Bertil kvar i flygvapnet i 39 år och flög dem flesta maskinerna fram till Gripen. I hans loggbok hade han cirka 70 flygplanstyper och fram tills hans bortgång så flög han aktivt cirka 15 olika flygplanstyper. Efter sin tid i flygvapnet blev Bertil skolchef på TFHS men har de senaste åren arbetat för Biltema som flygchef på deras affärsjet.
Biltemas ägare har även han ett stort intresse för flygplan och valde för några år sedan att köpa in flygplan av typen Mustang och Spitfire. Med dessa maskiner har Bertil utfört otaliga flyguppvisningar runt om i landet och var bokad nästan varje helg. Bertil har helt klart blivit lite av en svensk flygarikon och jag tror att nästan alla inom flygets värld vet vem han var. Innan sin bortgång hade han samlat på sig över 31.000 flygtimmar!

Bertil Gerhardt blev 68 år gammal, våra tankar går till släkt och vänner som förlorat en närstående så plötsligt och det svenska flyget har helt klart förlorat en flygande ikon. Flyg lugnt Bertil!

Ostersund Photography
Simon Brygg
simonbrygg@osdphoto.se

21 August 2010

Corendon kommer med hösten

Förra fredagen var det premiär för Corendon Airlines på Frösön och även denna vecka var det dags för ett gäng solsugna resenärer att avgå mot Antalya. Jonas och Niklas var fotograferna på plats i går på vad som verkar vara den första höstdagen i Östersund.

Sommaren 2010 har varit en blandning av sol och regn för östersundsborna och den senaste veckan verkade bli den sista riktiga med sommarvärme. Igår var det dock raka motsatsen till värme då det kändes som en riktig höstdag med mulet, 12 grader och vind.
Corendon Airlines höll tiden den här veckan och landande på Frösöns bana 12 vid 07:40, 10 minuter efter utsatt tid. Dagens maskin var TC-TJG, en Boeing 737-800 som varit i flygbolagets tjänst sedan april i år. Innan dess flög den som D-ABAT för Air Berlin, dit den levererades ny från Boeing 1999.

Tryck för större bild
TC-TJG landar på bana 12.

Under tiden som Corendon släppte av sina passagerare och gjorde i ordning planet för de nya semesterfirarna höll vi värmen genom att flytta på några av våra lastpallar. Det har nämligen vuxit upp ett par rediga buskar på andra sidan staketet som precis täcker banan och vårt synfält, men detta var snabbt åtgärdat genom att flytta pallarna cirka 20 meter uppåt i backen.
Efter att vi fått frysa lite extra var det dags för avgång igen. Med en turn around-tid på lite över timmen lämnade flygplanet till slut plattan och taxade till bana 12 igen, via G och back track. Under tiden de ställde upp passade den lokala flygplatsräven på att smita över banan till skogspartiet på andra sidan.


Rävar och rådjur är något man stöter på lite då och då på Frösön. De är dock inte så välkomna på flygplatsområdet, då en kollision kan ge väldigt tråkiga följder.

Tryck för större bild

Tryck för större bild
Utan problem och med god marginal för räven lyfte Corendon åter mot Turkiet och värmen. Enligt yr.no kan passagerarna ombord vänta sig 35 grader varmt.

Vad kommande dagar väntar i väder återstår att se. Förhoppningsvis var dagens höstväder bara en förhandstitt på vad som komma skall och att det fortfarande finns några sommardagar kvar av augusti det här året. På söndag återkommer vi igen med Eurocypria, som vi tyvärr inte kunde fånga förra veckan, och kanske till och med lite sol!

Mer information om förra veckans premiär och om Corendon Airlines finns i ett tidigare reportage här.

Ostersund Photography
Jonas Herjeby
jonasherjeby@osdphoto.se

16 August 2010

Antonov Design Bureau An-124a på Arlanda

Håller just nu på att flytta ner till Stockholm för att fortsätta mina studier till pilot, så i helgen åkte jag och Amanda ner till Stockholm för att skriva på kontrakt och hämta nycklarna till lägenheten. Vi åkte ner i torsdags och redan under dagen ringde Jonas Bodell och berättade att det stod en An-124a på Arlanda som planerade att starta dagen därpå.

Detta lät helt klart intressant så jag och Jonas beslöt oss för att åka ut tidigt på Arlanda för en dags fotografering. Fram mot 11-tiden så började ljuset bli starkt och jobbigt och vi åkte tillbaka in mot staden för en lunch, för att sedan fram mot 16-tiden åka ut till Arlanda igen. Nu när vi åkte ut för andra gången följde även Amanda med och hade nu med sin nya systemkamera så även hon tog en del flygbilder! Väl ute på plats åkte vi ut till 19 höger som var aktiv bana för start denna kväll och inväntade AN-124an med registrering UR-82073 och opereras av Antonov Design Bureau som skulle avgå 18:30.

Sagt och gjort, strax före 18:30 började det mullra från platta och en stund senare kryper i min mening ett riktigt monster till flygplan upp på taxibanan, helt otrolig flygmaskin detta! Det gick inte snabbt ut till banan och flera andra maskiner fick smita före, och väl ute på väntplats så frågor dem efter fem minuter då dem inte var klara! Kan tänka mig att den där besättningen har en del att gå igenom inom dem får det där monstret i luften, ingen modern Airbus direkt!

Tryck för större bild
Här ser vi UR-82073 som sakta rullar upp på taxivägen.

När dem fått klart starta är det helt tyst en stund och man ser personer från brandstationen som kommer ut, securitasbilar som stannar upp och sen hör man ett redigt muller borta i skogen! Tar inte lång tid innan man ser AN-124an som sakta börja krypa fram över banan.

Tryck för större bild
Maskinen börjar att rotera ganska tidigt men tar sig sent upp i luften vid slutet av banan.

Tryck för större bild
An-124an ses här strax efter start och lämnar ett stort rökmoln bakom sig.

Vet i dagens läge inte exakt vart maskinen skulle men den var lastad med tre helt nya hjullastare från Volvo, någon som har mer information om flygningen får gärna höra av sig. Det kom även en maskin lite tidigare i veckan och skulle komma en till under fredagskvällen. Vi funderade på om det var hjälpsändningar till bränderna i Ryssland men enligt uppgifter så var så inte fallet.

Ostersund Photography
Simon Brygg
simonbrygg@osdphoto.se

Eurocypria Airlines till Östersund


Höstens chartersäsong till Östersund börjar ta fart och nästa bolag på tur efter Corendon är nu Eurocypria Airlines. Första ankomsten för bolaget ankom via Oslo från Rhodos och vi vet inte om dem kommer att flyga via Oslo eller om detta bara var för att det är första turen.

Det var i förrgår söndag som dem började trafikera Östersund från Rhodos med ankomst 11:55, flygningen hette ECA208 och flög med maskinen 5B-DBR, en 737-800. Dem stod sedan på Frösön en timme och avgick senare som ECA209 till Rhodos 12:55.
Tittar vi på Fritidsresor som bolaget flyger för så kan man välja mellan tre avgångar och det betyder då att Eurocypria Airlines återkommer varje söndag fram till den 5e september.

Tråkigt nog fanns ingen av oss på plats, eller rättare sagt så fanns ingen av oss i Östersund för att kunna fotografera ankomsten igår, tråkigt då ingen av oss fotograferat Eurocypria Airlines tidigare men vi ska se till att vi är på plats till nästa veckas ankomst! Då ingen av oss fotograferat detta flygbolag tidigare så kan vi heller inte publicera någon arkivbild utan hänvisar till denna länken från Airliners.net där det finns fler bilder på maskinen: Bilder

Eurocypria Airlines och Corendon är inte allt i charterväg i höst, från och med den 10:e september så börjar även Air Europa att flyga till Östersund från Gran Canaria. Fram mot våren och sommaren 2011 så kommer även Sun Express att börja flyga till Östersund från Turkiet, oklart exakt vilken destination men vi antar att det är Antalya det handlar om.

Ostersund Photography
Simon Brygg
simonbrygg@osdphoto.se

13 August 2010

Corendon Airlines på Frösön

Höstens första charteravgång från Östersund avgick imorse med Corendon Airlines mot Antalya, Turkiet. CAI753 ankom ca 2.5h sent mot sin ursprungliga ankomsttid 0730 så dagens fotograf Peter fick några timmars sovmorgon innan det var till att åka ut. Låga moln och dimma låg över fältet under landningen men som tur var lättade dimman till Corendons slottid 10:53.

Tryck för större bild
CAI754 (TC-TJH) avgår mot Antalya.

Det turkiskt ägda bolaget flyger för svenska reseagenten Detur sedan Cyprus Turkish Airlines, som flugit hit de senaste 2 åren, gått till försäljning och Detur valde att byta flygbolag (källa: detur.se)

Corendon, med en flotta bestående av Boeing 737-300/400 och -800, kommer att trafikera Östersund fram till slutet av oktober. För Fritidsresors räkning kommer även Eurocypria, Freebird Airlines och Air Europa avgå från Östersund under perioden augusti till november.

Ostersund Photography
Peter Eriksson
petereriksson@osdphoto.se

04 August 2010

Fotoskolan del 3 - Flygplan på marken



Välkomna tillbaka till den tredje delen av Fotoskolan! Efter lite semester och en sväng ner till Arlanda är vi nu tillbaka för att reda ut hur man på enklast sätt fotograferar flygplanen när de inte är i sitt rätta element luft.
Ett flygplan tar ju alltid mark någon gång, då helst under kontrollerade former, och det är på marken det många gånger är enklast att få till en skarp bild. Men som vanligt är det alltid saker att tänka på, faktorer som spelar in och gör allt för att förstöra din bild och det är detta vi nu ska börja bena i.
När man börjar fotografera flygplan är det vanligast att man tar bilder genom fönstren på terminalbyggnader på de plan som man ser ståendes utanför. Så gör nästan alla; vi började där till exempel och det har spenderats åtskilliga timmar på Sky City på Arlanda med en Coolpix eller motsvarande. Det tråkiga som händer där är att fönstren reflekterar mycket av det ljus som finns utanför och inuti byggnaden och detta dyker upp på bilderna. Detta går att reducera, med varierande resultat, med hjälp av t ex ett polariseringsfilter eller genom att hålla optiken mot fönstret och ”bädda in” det med en halsduk eller tröja.


Ett polariseringsfilter kan hjälpa mot reflektioner i glasrutor man fotograferar genom. Pris på ett sådant ligger på ca 300 kronor och uppåt beroende på tillverkare och kvalitet.

När flygplanen står i gate är det ofta väldigt mycket i vägen och är det inte en byggnad så är det ett fordon. Där finns tankbilar, trappor, bagagevagnar, cateringpersonal och diverse andra artiklar som gärna står i vägen för planet och din bild. Det tillfälle då du oftast får den bästa bilden är strax innan de lämnar sin plats och börjar taxa ut mot banan, då alla fordon har dragit sig tillbaka och alla passagerare sitter i kabinen. Vintertid kan det här tillfället också ge häftiga bilder av avisningsprocessen då planen besprutas med bland annat glykol för att förhindra isbildning.

Tryck för större bild
De-icing, avisning, av OH-LKO på Frösön i februari 2010.

Det absolut bästa om man vill fotografera ett flygplan på marken är om man får komma in airside, vilket betyder själva flygplatsområdet och apron där planen står. Är man airside har man möjlighet att komma planen riktigt nära och få bilder med exempelvis vidvinkeloptik. Dock är det inte alltid säkerhetspersonalen släpper ut folk på plattan, av förståeliga skäl, så för vissa är en airsidebild eftertraktad och svårfångad. Men som med allt i dagens samhälle så underlättar det med kontakter. I know a guy who knows a guy…

Tryck för större bild
Cyprus Turkish fotograferad airside en vårkväll på Frösön.


Jonas fotograferar en Koral Blue A320 airside på Frösön.

Har man inte möjligheten att ta sig in på området är en stege alltid bra att ha. Det krävs inte någon tvådelad byggställning, utan en mindre hopfällbar stege duger gott. Med en sådan kan du nå över staketet med kameran och slipper bli tagen med en avbitartång i högsta hugg av säkerhetspersonalen.

Hittills har vi bara skrivit om stillastående flygplan, men de rör ju på sig i slutändan också. Det är under in- och uttaxning som det är lättast att få en bild på planen på marken då taxivägarna ofta är lätta att se och det sällan är en massa saker i vägen där. Det är inte alltför mycket tekniskt vad gäller kamerainställningar att tänka på när man fotograferar ett taxande flygplan, utan det är mest förhållandena på platsen som man bör hålla koll på. T ex hur det ser ut omkring planet med vindstrutar, skyltar och framför allt vart solen ligger. En bild i motljus och med massa småsaker som täcker delar av planet är något man vill undvika. Vill man vara riktigt landskapsestetisk är en fin bakgrund också något som förhöjer känslan i bilden, något vi är bortskämda med på Frösön.
Så länge du har solen bakom dig är det inte mycket som svårar till det, men det kan bli klurigt när planet svänger runt, vid t ex line-up, och byter vinkel mot solen. Då är det lätt att kamerans ljusmätare blir lurad och ger dig en under- eller överexponerad bild efter en felaktig mätning. Bäst då är att fotografera i det manuella läget på din kamera för att exponeringen inte ska dra iväg okontrollerat åt något håll. Med manuell kontroll är det lättare att hålla en jämn exponering och kompensera uppåt eller nedåt om det skulle behövas.

Tryck för större bild
LN-ROX ställer upp på bana 30 på Frösön.

Något som är bra att hålla koll på är vart autofokuspunkterna ska placeras på planet för bästa skärpa i bilden. I förra delen föreslog vi att användning av den mittersta fokuspunkten var att föredra och att den kunde placeras på nödutgången ovanför vingen. Detta kan tillämpas även här, men ger inte alltid samma skärpa över hela planet om det svänger runt. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att flytta på fokuspunkten en aning, som bilden nedan visar. På så sätt kan man undvika oskärpa på nosen som annars lätt kan förstöra bilden.


Den här sökarbilden från Canon EOS 7D visar ett sätt man kan flytta fokuspunkten på.

Något man allt för ofta får kämpa med när man vill ha en bild på ett taxande flygplan är fenomenet heat blur. Detta är det som uppstår när solen ligger på marken och värmer upp den så att luften börjar vibrera. Dessa värmevågor brukar ofta ställa till det, då de gör linjer kurviga och smetar ut bilderna. Har ett flygplan just startat eller taxat förbi innan det du ska fotografera, brukar heat blur också uppstå på grund av värmen från motorerna. Detta kan man dessvärre inte göra så mycket åt, då det ju är ett naturfenomen, mer än att man undviker det till största mån. Vanligast är det så klart mitt på dagen en solig sommardag, men kan också dyka upp en vinterdag lurigt nog.

Det är lätt att glömma något av det viktigaste, nämligen säkerheten. Säkerheten på flygplatser är hög då det finns mycket på området som är känsligt och som obehöriga inte alltid bör vara i närheten av. Med dagens hotbilder, verkliga eller mindre realistiska, har vi full förståelse över att säkerhetspersonalen vill hålla på reglerna och ibland korsas vägarna mellan dem och oss. Oftast är detta inget problem för någon av parterna så länge det är klart för alla vad som gäller och att man inte ger sig in i onödiga diskussioner som ofta gör mer skada än nytta.
Många är reglerna om skyddsobjekt och fotoförbud och det är inte alltid lagboken är så tydlig på alla punkter, så vi ska inte ge oss in i en juridisk debatt här, utan bara klargöra grunderna i kort.

Tryck för större bild
Bild från terminalen på Trondheims flygplats.

Så vad får du göra?
Du får fotografera flygplanen och in på området så länge det inte är ett fotoförbud på platsen. Råder ett förbud är det oftast tydligt skyltat.
Det är också okej att använda stege eller liknande för att se över staketet, men man får inte luta sig mot eller skada staketet på något vis.
I Sverige är det dessutom tillåtet att avlyssna flygtrafiken med en radioscanner.
Så länge du alltså inte saboterar eller stör verksamheten på något sätt har du inte gjort något fel. Skulle du konfronteras av en vakt är det bara att uppträda lugnt och visa legitimation om så önskas. Kan du inte det eller vägrar kan ju detta så klart tolkas som hotfullt uppträdande, varpå vakten faktiskt har rätt att be dig gå eller beslagta utrustningen.
Källor och annan nyttig info finns att läsa på Svenska Fotografers Förbund och G-Kraft.
På större flygplatser, som exempelvis Arlanda, finns välkända platser att stå på för oss fotografer och de som bara vill kolla. Men på mindre flygplatser, som Åre Östersund Airport där vi är som mest aktiva, kan det vara bra att underrätta personalen. Säkerhetsansvarige på Frösön hade en dag fått en förfrågan av en kapten på ett av charterbolagen om vad det var för skumma typer han sett vid inflygningen. Då kan det ju vara bra att kunna ge ett bra och betryggande svar, eller hur?

Vad säger vi då kortfattat om dagens Fotoskola? Jo, det som är viktigt att tänka på är att du ska hålla planet "rent" från saker som kan vara i vägen och täcka delar av planet och undvika andra distraktioner som heat blur. Vill du ladda upp bilden på en hemsida som t ex Airliners.net där de är petiga på sådana saker är detta viktigt att tänka på. Tänk också på att handla med sunt förnuft när du står och fotograferar så att det inte leder till onödiga missförstånd som kan förstöra för både dig själv och andra. Så länge som du kan och känner din kamera, vilket är viktigt, är det inte värst mycket att hålla i huvudet när planet du ska fotografera är på marken.

Nästa del av Fotoskolan kommer behandla fotografering i nattförhållanden då stativ kan krävas, så glöm inte att hålla koll efter del 4! Samtliga publicerade delar av Fotoskolan hittas enklast här .
Skriv gärna också kommentarer på om det är något ni känner att vi missat som ni brukar ha svårt med, oavsett om det handlar om denna del eller rent generellt. Fråga på om ni har fler frågor, här eller på admin@osdphoto.se! Skriv gärna någon rad om hur ni tycker våra tips fungerade efter att ni prövat dem eller bara vad ni allmänt tycker om Fotoskolan!

Ostersund Photography
Jonas Herjeby och Simon Brygg
jonasherjeby@osdphoto.se, simonbrygg@osdphoto.se