Follow osdphoto on Twitter

29 June 2010

Flygkraschen på Rödön

För 56 år sedan den tredje december 1953, havererade ett jaktflygplan av modell J-28B Vampire strax efter start från Frösöns flygflottilj F4.

Uttaxningen till bana 30 gick normalt och den efterföljande starten likaså fram tills efter att flygplanet hade lättat med något för låg fart, flygföraren fällde in landningsstället och därefter tappade flygplanet höjd och tog åter mark på banan där det fattade eld innan det hann upp i luften på nytt.
Flygföraren blev upplyst av flygledaren att det slog lågor från flygplanet varav han svängde upp åt höger mot Rödön där han lyckades klättra ur sittbrunnen och rädda sig genom att hoppa ut med sin fallskärm. Han landade senare ungefär 500 meter från nedslagsplatsen mitt ute på en myr på Rödön.
Det blev en kraftig smäll med en djup krater i myren som med åren har vattenfyllts så att hela flygplanskroppen nu står under en blandning av vatten och cirka 1 000 liter flygfotogen som läckt ut från vingtankarna.

Tryck för större bild
En karta där flygplatsen kan ses i nedre delen och nedslagsplatsen kan ses i den övre delen, markerad med en röd prick.

Det enda som man kan se på platsen är några vrakdelar i varierande storlek, då det största är vad vi tror ett skevroder.
Andra vrakdelar består av förvridna metalldelar, slangar, delar av vingbalken, olika tätningar etcetera.


Vi började med att gå över några åkrar och större brännässleodlingar...


...för att fortsätta djupare och djupare in i den täta skogen.

Tryck för större bild
Översiktsbild på haveriplatsen.

Nedan följer bilder i detalj på de olika vrakdelarna som låg utanför den vätskefyllda kratern, eftersom vi inte kunde finna information om vad de flesta av delarna är har det inte skrivits någon information om dem.












Detta ser ut att vara en del av vingbalken.






Med viss färg kvar på den här delen kan vi dra slutsatsen att flygplanet var grönt.

Tack till Tommy på Svensk Flyghistorisk Förenings forum som informerade att individen i fråga är 28257 (F4-(blå)J)

/Ostersund Photography

21 June 2010

Fotoskolan del 2 - Fotografera flygplan under inflygning



Vi har nu kommit igång med Fotoskolan och vi hoppas att föregående del gav er lite tips och bra information om vilken utrustning ni har att välja bland.
Nu ska vi då gå vidare med lite mer praktiska saker att tänka på när det gäller själva fotograferandet, men innan vi börjar vill vi poängtera att vi inte kan lära er precis hur ni ska göra. Dels för att alla gör olika och även för att alla bilder är olika. Det vi kan och tänker göra är att dela med oss av de tips och erfarenheter vi samlat på oss under de år vi fotograferat, för att ni ska få lite hjälp på vägen. När vi började fotografera hade vi ingen som lärde oss, så det vara bara att pröva sig fram och fylla många minneskort, läsa på forum och titta på massor av bilder! Erfarenhet kommer med tiden.

Tryck för större bild

I dagens del tänkte vi gå igenom ett kort men svårt ämne; att fotografera flygplan som är under inflygning. Vi tar även i slutet upp lite om hur man enklast bemästrar det hårda ljus om förekommer mitt på dagen. Men först inflygningar.
Oftast har du två situationer att välja bland när det handlar om inflygningsbilder. Antingen står du under inflygningen och fotograferar planen rakt framifrån/underifrån eller så står du bredvid inflygningen och får bilder mer från sidan. Enklast är egentligen den första situationen, så vi börjar där.
Här står du alltså under inflygningen och planen passerar rakt ovanför dig på väg in mot banan för landning. Den här placeringen är att föredra om du har solen i ryggen och piloterna alltså har motljus rakt i nosen. Fördelen är att du har ett jämt ljus över nosen på flygplanet och att du får större chans till skarpa bilder i och med att planet ser ut att röra sig saktare rakt mot kameran. Skulle du inte ha solen i banans riktning ger den här vinkeln inte riktigt samma effekt då en skuggsida lätt uppstår på flygplanet medan den andra är upplyst. Vad du kan göra i stället i en sådan situation kommer vi strax till.

Så vad bör man tänka på när man har planet susandes rakt mot en i hög hastighet? För att få mer effekt i bilden bör du använda zoomen ganska flitigt och verkligen zooma in på flygkroppen istället för att ta med allt mellan vingspetsarna. Försök komponera bilden efter motorerna på vingarna så att du kommer nära inpå för att få fler detaljer och mer effektfullt resultat. När man zoomar in får man nämligen känslan av att bakgrunden är mycket närmare än vad den egentligen är, en effekt man ofta använder vi t ex porträttfotografering. Denna komprimerade känsla kan man även få fast bakgrunden endast består av blå himmel.

Tryck för större bild
Två exempel på hur man kan zooma in på en bild.

Tryck för större bild
Längre ner på sidan kan ni snart läsa om hur man använder exponeringskompensation i starkt ljus, något som är tillämpat på den här bilden.

Vi pratar också mycket om att man ska ha en rätt liten bländare för att få jämn skärpa över hela planet och vi utgår ofta från bländartal mellan f/8 och f/10. Men när det gäller bilder rakt framifrån som egentligen bara är på nosen kan du faktiskt blända upp ett helt steg till t ex f/5.6. Det ger lite mer djup och kontrast men ändå bra skärpa över hela bilden. I och med att man kan blända upp har man också möjlighet att få kortare slutartider som enklare fryser bilden.

Tryck för större bild
Solen rakt i nosen. Bilden är tagen under inflygningen på bana 26 på Arlanda.

Det här med ljus är något som återkommer hela tiden när man pratar om fotografering och här gäller inget undantag. Som exempel kan man börja sin dag på flyget med solen i ryggen under morgonen och sedan följa efter så att man hela tiden fotograferar i medljus. Ligger flygplatsens banor rätt mot solen kan man passa på att hålla sig under inflygningen för att ha solen i nosen under dagen och på så sätt minska de kraftiga skuggor och kontraster som det hårda ljuset mitt på dagen ger. Som flygplansfotograf håller man sig nämligen, precis som landskapsfotografer, helst till dagens första och sista timmar då ljuset är som mjukast och mest fördelaktigt. Ett väldigt bra exempel på detta är bana 26 på Arlanda. Där kan man hålla sig vid lastpallarna på banas vänstra sida under större delen av dagen och sedan när solen når över banans riktning mot kvällen man flytta sig till inflygningen och få solen i nosen.

Tryck för större bild
Något av en typisk vinkel på bana 26 på Arlanda. När solen ligger så här kan man välja att antingen stå och fotografera underifrån eller, som här, snett från sidan.

Den andra situationen vi tog upp var att stå bredvid inflygningen och få bilder mer från sidan med solen liggandes på ena sidan av planet.
Detta är något vi inom Ostersund Photography fått träna mycket på genom åren då vi ofta stöter på detta vid bana 12 på Frösön under morgonen och på dagen. För att kunna fotografera landningar på bana 12 på Frösöflygplats så måste man stå på en väg som ligger väldigt nära banan, då det inte går att stå på så många andra ställen eftersom det sluttar kraftigt bredvid vägen och därefter kommer Storsjön.
Vi har valt att skriva denna del mycket på grund av att vi ganska ofta får frågor om hur vi lyckas med denna sorts bilder och vi kan ärligt säga att vi tycker det är svårt att få till bra också! Oskarpa bilder är vanligt och det är något som alla får, men efter en hel del träning lär man sig att undvika det så gott det går genom att bli stadigare och snabbare att följa efter med kameran.

Tryck för större bild
Vid landningar på bana 12 på Frösön har man chans att få bilder i den här vinkeln. Notera hur tajt klippt bilden är då den är kraftigt inzoomad.

Så vad kan vi göra åt problemet när vi väl står där vid inflygningen och planen passerar ganska snabbt över och dina bilder aldrig blir skarpa?
En kort slutartid är något många tänker på, för att man då har bättre möjlighet att frysa bilden och därför kan få det skarp. Då är ju problemet löst, eller hur? Tänk om det var så enkelt! Med en så pass snabb slutartid menar man ofta så pass snabbt som 1/1000 sekund eller kortare, men för att få det krävs ofta en stor bländare och då får man ju som bekant inte den jämna skärpan över hela bilden som är rätt viktig här då så mycket mer än bara nosen är i bild. Men om vi höjer ISO-värdet i kameran då så vi ökar ljuskänsligheten och kan vi väl ha en mindre bländare? Absolut, det är sant! Men vad som händer när du ökar ISO-värdet är att det uppstår digitalt brus i bilden och även om dagens kameror hanterar brus bra så bör man undvika höga ISO-tal i vilket fall, då slutresultat inte kommer bli lika bra även med bra brusreducering.
Men vad ska jag göra då om jag inte ska blända upp eller öka ISO-värdet, för inte kan jag väl få en skarp bild med en slutartid runt 1/250? Svaret på gåtan är panorering!

Tryck för större bild
Två bra exempel på hur panorering kan ge skarpa bilder trots rätt långa slutartider på 1/200, både under landning och start.

Tryck för större bild
Blurrig bakgrund men planet är skarpt.

Det finns tillfällen då du kan använda snabba slutartider och visst hjälper det, men du måste fortfarande panorera dig genom bilden. Detta innebär att du hela tiden följer med planet i sökaren när du tar bilden. Något många gör fel då är att de rör zoomen på kameran eller objektivet samtidigt som de fotograferar och det ska man undvika. Annars försvinner poängen med att panorera, för om du zoomar samtidigt som du fotograferar så kommer detta också att leda till oskärpa och det vill vi undvika här helt klart. Enklast är om man har kontinuerlig autofokus på kameran (AI Servo AF på Canon och Continous Servo AF på Nikon) då autofokusen följer med motivet så länge man håller avtryckaren inne halvvägs. Då håller sig planet i fokus och du kan koncentrera dig på att ta bilden genom att zooma in och hålla kvar zoomen där så att planet flyger in i bild. När du har hela planet i bild kan du börja fotografera, men håll kvar zoomen i samma läge. Först när det börjar bli ”trångt” i bilden kan du zooma ut till ett nytt läge som du håller medan du fortsätter följa planet och tar bilder. När planet passerar brukar nödutgångarna ovanför vingen vara ett bra riktmärke att hålla autofokuspunkten i mitten av sökaren på.

Tryck för större bild
Nödutgången ovanför vingen är bra att sikta på med fokuspunkten. Då håller du planet i mitten av bilden samtidigt som du har koll på vart fokus ligger.

Är du rätt ny på fotografering och inte känner att du behärskar det manuella läget ännu, kan bländarprioritetsläget (Av på Canon och A på Nikon) var en bra början. Där kan du själv ställa in bländar- och ISO-värdet medan kameran ställer in din slutartid automatiskt. Auto- och P-lägena bör man hålla sig borta från när det gäller den här typen av bilder, så att man får större kontroll över bilderna.
Så länge du står still med fötterna, gärna med fötterna i 90 grader mot banan, följer med planet med din överkropp, andas lugnt och inte zoomar när du fotograferar så kommer du snabbt hitta ytterligare egna knep och inställningar för att utvecklas vidare.
Tänk också på att i vissa fall kan det också ge bra effekt att inte zooma in på bara kroppen utan att ta med även vingarna. Vid kraftiga vindar kan man t ex se hur planet vinglar in på final om man tar med lite mer, som Sterling gör här nedan.

Tryck för större bild
Tack vare att bilden inte är kraftigt beskuren i kameran lever man sig in i känslan av att det blåser. Vid t ex som här vid en sidvindslandning kan man ta med mer luft så man ser hur planet lutar.

Många kommer säkert läsa detta nu och undra hur vi kan tycka att detta är rätt, men som sagt så säger vi inte att vi är experter på något vis utan vi delar med oss hur vi brukar jobba och vad vi tycker fungerar bra.

För att göra en tillbakablick till Fotoskolan Del 1 som handlade om kamerautrustning, så använder vi oftast våra telezoomar 100-400mm vid inflygningsbilder. Dels för att kunna zooma in nära inpå och även för att de objektiven har bra omfång som gör att man smidigt kan följa med planet från 400mm till 100mm under hela inflygningen. Man kan självklart använda andra objektiv också för att sätta sin kreativitet på prov (se gärna vårt reportage från i påskas). Detta är något man får känna själv hur man vill göra och det finns inget rätt eller fel när det gäller den estetiska biten inom foto och det gör det hela så mycket roligare!

Tryck för större bild
Bild från påskinlägget som visar på hur man kan ta lite mer kreativa inflygningsbilder med vidvinkeloptik.

Vi har hittills nämnt att vi föredrar det mjuka ljuset under morgon- och kvällstimmarna då ljusförehållandena oftast är som bäst för de flesta fotografer. Men ganska ofta dyker situationer upp då det är ett intressant flygplan att fotografera som kommer mitt på dagen och då uppstår ett nytt problem. Det starka ljuset gör skuggor väldigt mörka och högdagrar väldigt ljusa så det är lätt att t ex flygkroppen blir väldigt ljus medan motorer och undersida av planet blir väldigt mörka. Fotograferar du i Av/A läget finns en fyndig finess som är användbar här. Det är något som kallas exponeringskompensation och som oftast görs i tredjedelar av hela bländarsteg och då kan du en solig dag exponera upp 1/3 eller 2/3 för att ljusa upp skuggorna. Man överexponerar alltså bilden en aning då det är lättare att i efterbehandlingen i datorn mörka ner ljusa områden är det är att ljusa upp mörka och riskera onödigt brus. Samma sak kan man göra i det manuella läget, skillnaden då är att du håller koll på detta själv och exponerar upp så mycket det kan behövas tills du har en passande slutartid.
Är man på en mindre flygplats och det är lite trafik har man inte ofta möjlighet att känna sig för med olika exponeringar innan den intressanta trafiken kommer. Det man kan göra om man känner sig osäker då är att välja AV och hoppas att kameran gör ett bra val. Men man lär sig med tiden hur man exponerar efter olika situationer och tillslut sitter det i ryggmärgen. I sökaren har du dessutom oftast en ljusmätare som du kan hålla kolla på under tiden du komponerar bilden och trycker av. Tänk också på att ju mer du exponerar upp, desto ljusare blir bilden och slutartiden längre så att hålla stadigt och stå rätt är åter viktigt.

Tryck för större bild
Våga använda många millimetrar även rakt från sidan.

Vi tar väl en kort sammanfattning av det vi gått igenom för att vi ska få ett så bra resultat som möjligt av våra inflygningsbilder:

• Våga zooma in för mer effektrika bilder.
• Ställ dig så du inte behöver flytta dina fötter när planet passerar utan att du bara kan vrida kroppen efter planet.
• Zooma inte samtidigt som du tar bilden. Försök istället zooma och vänta in planet och ta några bilder innan du ändra zoomen igen.
• Välj autofokuspunkten i mitten som den aktiva för att hela tiden hålla koll på vart fokus ligger.
• Hitta en punkt på planet att alltid ha fokuspunken mot för att lättare kunna följa med planets rörelse, följer inte kameran planet kommer du få rörelseoskärpa i bilden.
• Ta det lugnt och stressa inte även om det går fort.
• Exponera gärna upp lite i starkt ljus för att slippa mörka områden, tänk också på att slutartiden då bli längre och det är lättare hänt att bilden blir oskarp.
• För jämnt och fint skärpedjup i bilden välj en bländare mellan f/8 och f/10. Fotograferar du planet rakt framifrån kan en större bländare som f/5.6 också gå bra.

Alla tekniker vi skrivit om här fungerar alla på liknande sätt även för startande flygplan, så därför har vi inte gjort ett eget avsnitt om det. Även vid start är det viktigt att tänka på panorering och lägen på zoomen för att få bästa möjliga skärpa i bilderna.
Man behöver ju självklart inte göra så här som vi har tagit upp jämt, för vi har ju också visat några undantag som fungerar väldigt bra på grund av att man just brutit lite mot "reglerna".

Det är en hel del att hålla reda på och ta in med alla exponeringsvärden och tips hit och dit. Detta är inget som du kommer lära dig över en dag, så ta det bara lugnt och fotografera mycket för inget annat kommer att ge dig erfarenhet! Övning gav oss erfarenhet och kunskap och det är samma för alla. Vissa har lättare än andra och känns det svårt är det bara att träna mer och ge sig tusan på att få till de där bra bilderna som du strävar efter. Det kommer det med tiden!

Vi hoppas att du fick lite att tänka på nu som du kan använda dig av nästa gång du åker ut för att fotografera och att du lärde dig något av detta! Så ge dig ut och fyll minneskortet så ska du se att du känner dig mer och mer säker varje gång du står där. Vi alla lär oss något nytt när vi fotograferar och hur tråkigt skulle det inte vara om vi kunde allt och aldrig lärde oss något nytt?

Skriv gärna kommentarer på om det är något ni känner att vi missat som ni brukar ha svårt med, oavsett om det handlar om denna del eller rent generellt. Fråga på om ni har fler frågor, här eller på admin@osdphoto.se! Skriv gärna någon rad om hur ni tycker våra tips fungerade efter att ni prövat dem eller bara vad ni allmänt tycker om Fotoskolan!

/Ostersund Photography

Samtliga delar av Fotoskolan hittar ni här

15 June 2010

Östersundsflyg lägger ner sin verksamhet

Tryck för större bild
Arkivbild från maj 2010. SE-LXH var den vanligaste maskinen som flög för Östersundsflyg mellan Bromma och Östersund.

I går lämnade Östersundsflyg ett pressmeddelande där de förklarade att deras flygverksamhet kommer att upphöra. Det relativt unga flygbolaget har haft en del motgångar som de inte har kunnat påverka själva, vilket till slut nu har tvingat dem till att sluta flyga. I pressrealeasen står det att ägargruppen räknat med förlust under det första året, vilket är brukligt för nystartade flygbolag. Under det första året handlar mycket om att komma in på marknaden och hitta sina kunder för att kunna bygga upp ett förtroende hos passagerarna och på så sätt växa. Östersundsflyg började visa gröna siffror i januari 2010, vilket tyder på att de lyckats bra med detta efter att bara ha varit i trafik sedan augusti. Men det är händelserna efteråt som dragit ner siffrorna för bolaget.

Flygbolaget startades upp under 2009 med Sverigeflyg Holding AB som delägare. Andra bolag som Sverigeflyg finns med i är också Gotlandsflyg, Kullaflyg, Sundsvallsflyg, Blekingeflyg, Kalmarflyg samt Fly Småland. Östersundsflyg (som i början hette FlyJämtland men fick byta namn då det blandades ihop med en lokal helikopteroperatör) startade upp sin trafik på sträckan Bromma-Östersund för att ge passagerarna fler alternativ och bryta SAS monopol för att sänka priserna. Tillsammans med NextJet har de lyckats och enligt Magnus Trense på Östersundsflyg har besparingarna på flygpriser på flygningar mellan Stockholm och Östersund blivit 100 miljoner kronor lägre under det gångna året jämfört med tidigare år!

Tryck för större bild
Arkivbild från Östersundsflygs, då FlyJämtland, första flygning på Åre Östersund Airport 19 februari 2009.

Östersundsflygs premiär var 16 augusti 2009 (se vårat reportage från invigningen här) men de hade redan dragit igång lite smygtrafik under vintern för att flyga upp skidresenärer. Passagerna hittade relativt fort till de nya prispressarna och bolagets första vinstmånad kom i januari, bara ett halvår senare. Det var därefter som allt hände på en gång.
15 april i år var den dag då ett askmoln från Island drev in över Europa och hindrade så gott som all flygtrafik. Det var vulkanen Eyjafjallajökull som hade fått sina utbrott och nu bäddade in vårt kommunikationssamhälle och skapade kaos och panik. Östersundsflyg och alla andra flygbolag fick hålla sig på marken och förlorade miljoner i intäkter.
När väl den krisen var avklarad var inte nästa långt bort då Svensk Pilotförening gick ut i strejk i slutet av maj. Det säger sig självt att ett flygbolag har svårigheter att flyga utan piloter, så åter igen fick Östersundsflyg hålla sig på marken och åter igen förlorade de intäkter.

Tryck för större bild
Vi fick möjlighet att göra ett reportage under en flygning med Östersundsflyg i november 2009.

Självklart rår inte Östersundsflyg för varken strejker eller temperamentsfulla vulkaner, men i och med att detta inträffade gick flygbolaget så pass mycket i förlust att de nu meddelat att de kommer sluta trafikera Östersund och Bromma vid midsommar. För att tacka för stödet de haft hos passagerarna så avslutar de nu sin verksamhet med att flyga för 308 kronor under deras sista vecka. Det sista datumet för trafik är satt till torsdag 24 juni och därefter är det åter SAS och NextJet som sköter flygtrafiken mellan Stockholm och Östersund.
Östersundsflyg avslutar pressreleasen med att önska NextJet fortsatt lycka till med att hålla uppe konkurrensen mot SAS, vilket behövs för att hålla priserna nere och erbjuda en chans att landa på Bromma som är närmare Stockholm City än Arlanda.
Vi får tacka Östersundsflyg för det gångna året och för att vi fått möjligheten att göra reportage från cockpit på en av deras flygningar. Vem vet, om vindarna vänder kanske vi får se en SAAB 2000 i Östersundsflygs regi på Frösön igen!

Östersundsflygs Pressrelease

/Ostersund Photography

12 June 2010

Senaste tidens charter till Östersund

Nu under sommaren så är det ganska mycket charter som kommer till Östersund och vi har fotograferat dem flesta av dom den senaste tiden. I stället för att göra ett nytt inlägg för varje dag så har vi valt att spara lite på det och samla bilderna i ett reportage. Nu under juni så har vi tre olika charterbolag som flyger till Östersund, Vi har FreeBird Airlines och Cyprus Turkish från Antalya samt Iberworld från Rhodos med en tur i veckan med Iberworld på onsdagar, FreeBird Airlines på torsdagar och Cyprus Turkish på fredagar.

Tryck för större bild
För två veckor sedan började Iberworld att flyga till Östersund från Rhodos, här ser vi EC-LAQ på kort final bana 30.


Första besöket av Iberworld var onsdagen den 26e maj och här ser vi EC-LAQ ställa upp bana 30.


Dagen efter hade vi återigen besök av FreeBird Airlines, här ser vi TC-FBR vid sättning på bana 30.


Efter en kortare försening var dom åter redo att vända tillbaka mot Antalya.


Niklas ser allmänt fundersam ut.


Cyprus Turkish 737-800 strax innan sättning bana 30, inte det bästa vädret men vi har inte haft så bra väder alls än så länge denna sommaren.


Utrustningen för dagen, Canon 7D med ett 100-400mm L IS USM-objektiv.


Simon och Niklas fotograferar Cyprus Turkish när dom passerar på taxiväg Filip på väg mot bana 30.


TC-MZZ Ställer upp bana 30 med låga moln och lätt regn i bakgrunden.


Veckan därpå så kom Iberworld tillbaka och här ser vi en glad besättning som vinkar av oss innan dom åker tillbaka till Rhodos.


Iberworld fick står längst bort på plattan och det tackar vi för då vi kunde komma väldigt nära maskinen utan något i vägen.


Även Freebird Airlines fick står längst bort på plattan till våran glädje, här ser vi maskinen strax efter ankomst med riktigt mörka moln i bakgrunden. Vi trodde det skulle börja regna ganska snart men kom bara ett par droppar och klarande sedan upp.


Efter cirka en timme var det dags för FreeBird Airlines att åka tillbaka ner till Antalya och som ni ser så fick molnen en lite trevligare färg och vi slapp regn.


TC-MZZ är en återkommande individ och även denna veckan var det den som flög flygningen från Antalya.


Med en maskin full av solglada östersundare så krävs det en hel del av banan för att komma upp. Här ser vi TC-MZZ strax efter start från bana 30.


FreeBird Airlines på plattan strax innan avgång.


FreeBird Airlines A320 TC-FBR strax efter start från bana 30 med Frösöns flygledartorn i bakgrunden.


Niklas fotograferar landningen av kvällens ankomst av TC-MZZ från Antalya.


Simon går igenom sina bilder efter att han fotograferat TC-MZZ som just rullat in på plattan. Ibland får man vara kreativ för att komma över staketet utan att ha med sig stege!


Jonas, Niklas och Peter efter ankomsten av vår/sommarsäsongens sista Cyprus Turkish.


Vårsäsongens sista Cyprus Turkish saktar nere bana 12 efter ankomst.


Jonas som väntar på att Cyprus Turkish 737a ska bli klara för start.


Så här kan den typiska packningen se ut en dag ute på flyget, i väskan har man alltid med sig, teleobektiv, vidvinkel, blixt och ett eller två kamerahus, på bilden ser vi Simons kameraväska.


TC-MZZ strax före avgång och då det var säsongens sista flygning så flög dom tomma från Östersund idag.

Vi kommer att fortsätta att följa chartern och den vanliga trafiken ute på Frösön och fler bilder blir det så bara att fortsätta att titta förbi på hemsidan!

//Ostersund Photography