Follow osdphoto on Twitter

31 May 2010

Tips: Invigning av Teknikland 5 juni

Vi på Ostersund Photography tyckte det kunde vara bra att tipsa om invigningen av Teknikland på Optands flygfält utanför Östersund. Teknikland är ett museum med diverse fordon och såklart både civila och militära flygplan som har invigning lördag 5 juni. De har också tagit över samlingarna från gamla garnisonen i Östersund och lördagen utlovar en hel del intressanta programpunkter. Bland annat ska vi få uppleva flyguppvisning av JAS 39 Gripen, uppstigning med helikopter och provtur i Viggensimulatorn!

Fullständigt program för dagen hittas här och övrig information finns på Tekniklands hemsida.
Vi har såklart fotograf på plats och inlägg från dagen kommer upp på hemsidan!

Tryck för större bild
Arkivbild från Optands flygfält.

/Ostersund Photography

27 May 2010

Golden Airs piloter i strejk drabbar Östersundsflyg.

Tryck för större bild

Östersundsflyg står nu stilla efter att piloterna strejkar. Det är förhandlingarna mellan Svensk pilotförening och piloterna på Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Direktflyg som står stilla och som nu leder till strejk. Östersundsflyg flygs av Golden Air och det gör nu att Östersundsflygs operation står stilla och alla flygningarna är inställda.

Förhandlingarna som idag är mellan dem svenska regionalflygbolagen och Svensk pilotförening handlar om anställningstrygghet, då vissa av bolagen har sagt upp sina piloter för att sedan hyra in piloter på kontrakt eller från bemanningsföretag.
Det finns även diskussioner om lönerna och övertidsarbete där man vill ha avtal som är i linje med andra svenska flygbolag.

Östersundsflyg har nu kontaktat sina inbokade resenärer och försöker lösa det med att boka in dom på SAS eller Nextjet som flyger som vanligt, och enligt Östersundsflyg så kommer dom att återbetala resan där det inte går att lösa med ersatt resa.

//Ostersund Photography

25 May 2010

Fotoskolan



Vi får en del olika frågor ställda till oss på Ostersund Photography, både direkt på hemsidan eller via mail eller olika forum. Oftast handlar det om vad för utrustning vi använder eller hur vi lyckas ta så skarpa bilder, medan andra helt enkelt vill tala om för oss att vi är idioter som fotograferar flygplan. De senare låter vi ha sina åsikter och funderar inte så mycket på det, men de som ställer frågorna har lagt grunden till en liten idé om en fotoskola här på hemsidan. Då det ändå är så pass många som visar intresse för det vi gör och vill lära sig mer själva, tänkte vi helt enkelt göra en liten serie om hur vi gör och vad vi använder samtidigt som vi lämnar lite tips för dig som vill lära sig mer om flygplansfotografering!

Fotoskolan, som vi kallar den, har vi delat upp i ett par delar som kommer att läggas ut på hemsidan. De olika delarna är
1. Utrustningen
• Vad använder vi?
• Vilken utrustning passar dig och vilka valmöjligheter har du?
• Olika kameror och optik i olika klasser
2. Fotografera flygplan under inflygning
• Vad är viktigt att tänka på
• Komposition av bilderna, panoreringar för skarpa bilder
3. Flygplan i rörelse på marken och i gate/på apron
• Vad bör man se upp med?
• Vad händer när planet byter vinkel mot solen?
• Bakgrunder och omgivningar
4. Att fotografera flygplan i kvällsljus eller under natten
• Med eller utan stativ?
• Hur mycket bör man gå upp i ISO eller blända upp?
5. Cockpitbilder
• Hur mycket vindvinkel behövs?
• Hur beter man sig som fotograf i en sådan strikt miljö?
• Blixtfotografering
6. Bildhantering och redigering
• Att sortera upp bilderna i datorn
• Vilka ändringar bör göras i bildredigeringen?

Vi vill också poängtera att vi inte anser oss vara experter eller överlägsna på något sätt, utan helt enkelt bara vill dela med oss av våra erfarenheter i ämnet och svara på de frågor som vi får ställda till oss!
Vi hoppas att de kommande delarna kan vara en hjälp för er som har funderingar kring flygfotografering och att ni får svar på de frågor ni har och första delen är att vänta senare i veckan!



/Ostersund Photography

16 May 2010

Freebird - första bilderna för säsongen

Torsdag förra veckan var det premiär för Freebirds trafik ute på Frösön, men då samtliga av oss var inlåsta på varsin arbetsplats var det inte lätt för oss att ta oss ut till flygplatsen. Denna torsdag gav dock bättre tillfälle då Jonas och Simon var lediga från sina jobb och hade möjlighet att fotografera vår chartergäst. Vi hade också med oss Alexander Estmo, som är en annan entusiast i Östersund som varit med oss ut ett par gånger tidigare.
Dagen var planerad så att vi skulle vara ute på flyget i god tid för att fotografera landningen som var beräknad till 09:30. Efter uppstigning vid 7-tiden kunde vi dock allihop konstatera att dagens väder bestod av ett ovälkommet snöoväder! Snön gjorde sikten till väldigt dålig, så vi beslöt att avvakta.
Snö övergick så småningom till regn strax före 09:00 och det klarade upp en aning så sikten blev bättre. Vi var då istället på plats på flyget vid 10-tiden för att få en bild på starten tillbaka ner till Antalya.


Alexander Estmo, fotoentusiast tillika arbetskamrat till Jonas, var med ut på Frösön.


Jonas med sin kamera i hembyggt regnskydd, som för övrigt verkligen behövdes!


Det blev en del väntan i bilen innan Freebird ropade upp på radion. Utanför spöregnade det oavbrutet hela tiden vi var på plats. På instrumentpanelen ligger Alexanders kamera och i plastpåsen har Simon klistrat in sin kamera för att skydda mot regnet.

När klockan hunnit bli 10:50 började Freebird 840 taxa mot bana 30 för start och var med andra ord lite sena, trots sin tidiga ankomst 09:05. Enligt en konversation över radion verkade de ha fler passagerare än vad de först hade fått besked om, så det är en trolig orsak till förseningen.

Tryck för större bild
Planet som flögs upp från Antalya var TC-FBR, en Airbus A320. som flugit för Freebird i drygt ett år. Planet levererades i mars 2009 till flygbolaget.

Tryck för större bild
Regnet fortsatte ösa ner när TC-FBR ställde upp på bana 30. Man kan se hur regnet stänker upp kring däcken och deras vindrutetorkare går för fullt.

Med tanke på vädret avrundade vi dagen rätt snabbt efter att våra charterresenärer fått luft under vingarna och satte kurs mot en lunch på torrare ort, vilket denna dag blev Max. Vi får hoppas vädret i Turkiet var till större belåtenhet för passagerarna ombord!

/Ostersund Photography

12 May 2010

Fredagsbesök av Cyprus Turkish

Det har varit lite med reportage den sista tiden från oss här på Ostersund Photography men nu har sommarchartern kommit igång igen och det ger oss mer möjligheter till lite nytt. Sommaren ger även mer spotting än på vintern och vi planerar nu någon till tur över till Norge framöver men mer om det senare.
Men som vi tidigare skrivit om så har Cyprus Turkish återigen börjar flyga från Antalya till Östersund på uppdrag av Detur och givetvis försöker vi vara på plats så ofta som möjligt för att få möjligheten att fotografera dessa ankomster. I fredags var det återigen dags för Cyprus Turkish att ankomma så Niklas och Simon bestämde sig för att åka ut efter en lunch på stan, medan Jonas däremot hade nöjet att jobba hela fredagen.

Väl ute på flyget så tittade vi lite på rådande vindar och kunde konstatera att det skulle vara bana 12 i användning för dagen. Så vi åkte ner till vägen vid bankanten för att fotografera Nextjet som kom tillbaka från Bromma följt av Cyprus Turkish och SAS lite senare på eftermiddagen.


Simon kontrollerar lite hur ljuset ser ut inför den ankommande Saab 340n från Nextjet.

Det var nu ett tag kvar tills maskinen skulle ankomma så vi passade på att vara ute lite i det sköna vårvädret, det tog dock inte många minuter innan Nextjet ropade upp Östersundstornet och fick klart in visuellt till bana 12. På scannern kunde man väl känna igen rösten och det var Henrik som varit med i reportagen från cockpit på Nextjet tidigare här, har du missat det kan du läsa dessa Här.

Tryck för större bild
Nextjet Saab 340 på kort final bana 12 i denna fina specialmålning för det svenska skidlandslaget.

Efter att Nextjet hade landat så ringde vi och pratade med Marie i flygledartornet som till stor glädje ställde upp och hjälpte oss på så sätt att vi kunde få stå ute på bryggan uppe i tornet för att fotografera ankomsten av Cyprus Turkish 737-800 med registrering TC-MZZ, så stort tack till Marie för hjälpen!


Riktigt fint torn i Östersund får man säga, till vänster är det gamla tornet men det byggdes ett nytt under tiden som militären var aktiv här på dåvarande F4 och det är riktigt fin arbetsmiljö i det nya tornet.

Innan vi gick upp i tornet för att fotografera landningen av Cyprus Turkish så prövade vi ett nytt ställe för att fotografera starter, vi stod då bredvid tornet och fotograferade Nextjet som återigen gick ner mot Bromma.

Tryck för större bild
Aldrig fel att testa några nya vinklar och funkade riktigt bra även om vi tar med stege nästa gång så vi kommer upp en liten bit till.

Väl uppe i tornet så hälsade vi på Marie och tog en närmare titt på radarn där vi nu kunde se Cyprus Turkish 737 på ingång med cirka tio minuter kvar till landning. Efter en liten stund så ropade dom upp och fick det senaste vädret och klar inflygning mot bana 12 så vi gjorde oss klara för att gå ut och fotografera landningen.


Markpersonalen står redo inför den ankommande maskinen.

Tryck för större bild
TC-MZZ precis i sättning och vad ska man säga, detta är nog det bästa ställe på hela flygplatsen för att fotografera landningar!

Då det skulle vara bana 12 även för start så valde vi att gå ner på den närliggande ängen för att fotografera starten. Där kan man ganska ofta stöta på en och annan kossa då vi ställt upp ett par lastpallar i en kohage, (händer väl bara i Norrland kan jag tänka mig) det var dock inga kossor här idag men dom hade lämnat tydliga "högar" på marken som man fick passa sig från att kliva i.

Innan det var dags för Cyprus Turkish att återigen ge sig av med solglada Östersundare mot varmare breddgrader så kom SAS upp från Arlanda, så vi började med att fotografera landningen av den flygningen som idag flög av en 737-800 med registrering LN-RCZ.

Tryck för större bild
SK070 saktar ner på bana 12 efter landningen från Arlanda.


Niklas fotograferar LN-RCZ då den svänger av på taxiväg Filip efter landning.




När Sk070 hade landat så var det en del väntande på att både Cyprus Turkish och SAS skulle bli klara för start, så det blev till att sitta och ta det lugnt i det fina vädret.

Efter cirka 25 minuter så ropade dom båda upp nästan samtidigt om att dom var klara för start men Cyprus Turkish blev klara lite före och fick klart att taxa och ställa upp bana 12 via Gustav och banan tillbaka. Ljuset hade nu börjat bli lite mjukare och det blev riktigt trevliga bilder från starten.

Tryck för större bild
Cyprus Turkish 737-800 strax efter start från bana 12 på väg mot Antalya.

Tryck för större bild
SK071 strax efter start från bana 12 på väg mot Arlanda igen, dom kom upp i luften rätt mycket tidigare än Cyprus Turkish vilket gav möjlighet till att se lite mer av det jämtländska landskapet i bakgrunden.

Nästa ankommande flygning nu var SK074 som ankommer strax efter 22 på kvällen så fick bli punkt för dagens fotograferande för att ge oss hem till Niklas för en väl förtjänad middag i form av en redig köttbit ute på balkongen.

//Ostersund Photography

07 May 2010

Östersundspremiär för Freebird Airlines

Igår torsdag började Fritidsresor att flyga Östersund-Antalya och flygningen flögs av Freebird som aldrig tidigare varit till Östersund. Det olyckliga med det hela var att flygningen ankom på morgonen 09:30 och då jobbade vi samtliga på Ostersund Photography vilket gjorde att vi inte hade möjlighet att fotografera ankomsten.
Enligt reseföretaget Ticket.se så kommer flygning att flygas under maj och juni månad, men även Detur kommer att flyga till Antalya i sommar från Östersund och flygs då i år igen av Cyprus Turkish. Premiären av Cyprus Turkish har vi dock fotograferat och bilder finns längre ner på sidan. Inom kort kommer även fler bilder från veckans flygning som fotograferats under fredagen tillsammans med lite annan trafik i det trevligt vårvädret.

Tryck för större bild
Arkivbild - Freebird A320 på Arlanda i oktober 2008

// Ostersund Photography