Follow osdphoto on Twitter

28 May 2009

Nextjet Östersund-Bromma på klappen!

Klockan är 0640 cirka då jag kliver in på Östersunds flygplats. Någon minut senare knackar jag på dörren hos Nextjet där Daniel redan sitter och kollar väder etc för flygningen. Daniel är styrman på denna turen idag och kapten är Henrik som rullade in någon minut senare. Hälsar lite snabbt och ger oss sedan av ut till maskinen som idag är en Saab 340A med registrering SE-ISE. Ute vid maskinen så hoppar vi in i cockpit och möter även upp med dagens värdinna i form av en trevlig tjej med namn Tina.

Klicka på bilderna för större visning!


Väl på plats i maskinen så börjar arbetet och vi är snart klara för boarding.
Daniel ropar upp Östersund och får klart till Bromma direkt till ARS från bana 30. När paxen är ombord och allt är klart startar vi upp och taxar ut.



Daniel börjar flyga och och tar då första sträckan till Bromma.


Efter start så stiger vi till 2200 fot innan vi påbörjar en vänstersväng mot ARS.


Efter cirka en timme i luften så var det dags att landa, vi fick klart in via ARS för att sedan gå mot en ILS på bana 12. Daniel gör en fin sättning i lite mindre fint vädret men ger lite effekt när man fotograferar i alla fall.


Väl inne i gate så passade jag på att slå mig ner i Daniels stol medan han kontrollerade planet för flygningen tillbaka till Östersund.


Efter en ganska snabb vändning på Bromma så var det dags att åka igen, får klart från bana 12 i en högersväng ut till ARS. Bakom spakarna på vägen tillbaka är Henrik som får handskas med regnet.




Uppe på höjd är det ganska lugnt och vi stiger på så gott det går med Saaben men molnbasen passerade vi inte riktigt och låg i moln större delar av flygningen. Denna bilden fick jag dock under dem cirka fem minuterna som vi fick se det blå idag.


Efter ett tag var det åter igen dags att börja sjunka och återigen gå in för landning. Vi får klart in via LOKNI 2T för bana 30 och efter ett tag får vi banan visuellt och Henrik flyger in den sista biten själv.




Väl nere på marken så passar jag på att sträcka på mig lite och kollade bak i kabinen och ser riktigt trevligt ut för att vara en liten turboprop!


Även nu så vänder vi ganska snabbt ner till Bromma igen och Henrik och Daniel är snabbt igång med pappersarbetet igen.


Återigen får vi klart ner till Bromma från bana 30 i en vänstersväng till ARS och det är Henrik som även tar denna sträckan.




Efter en lite hoppig flygning ner mot Stockholm så kommer vi ut under molnen och det lugnar ner sig. Vi får klart in via 'straight in' ILS för bana 12 från LNA.



Nere på Bromma var det dags för lunch och det fick bli en dagens kyckling som lockade och den satt fint efter 3 flygningar alltså! Efter en del mat, kaffe och prat var det tid för att återigen ge oss tillbaka till maskinen och göra oss klara för dagens sista flygning.


När vi får klart att alla paxen är ombord så får vi veta att en kvinna glömt sin mobiltelefon i bilen, Henrik ser fundersam ut och beslutar att hon kan få springa och hämta den innan start, det är service det! När hon kommer tillbaka så gör vi oss klara och taxar åter igen ut till bana 12. Det är nu Daniel som flyger maskinen tillbaka till Östersund.




Självklart så bjuds det på kaffe, macka och godis för passagerarna och vi fick ta del av en del godis.


Efter ett tag av pratande uppe på höjd så började vi återigen att sjunka mot Östersund på vad som är dagens sista tur.


Daniel som flyger in Saaben på en visuell inflygning till bana 30 och sätter ner henne mjukt och fint i "hängmattan"


Så var vi tillbaka i Östersund efter två svängar till Bromma, vad mer kan jag säga än att det var ruskigt roligt och får ge ett stort tack till Daniel som gjorde detta möjligt! Måste även tacka Henrik och hans besättning som gjorde denna rundturen riktigt trevlig! Jag vet i alla fall vilket bolag jag väljer nästa gång jag ska till Stockholm!

Simon Brygg - Ostersund Photography

Efter regn kommer charter

Under onsdagen regnade det på friskt, men det utlovades bra väder till Iberworlds ankomst, och med lite kraftigare vindar blåste vädret bort och gav bra väder och "rätt" vindriktning.


IWD6033 från Rhodos sätter ner på bana 30, släppte senare av paxen och flög tomma till Skellefteå (spanjorerna lyckades oväntat bra med uttalet).


SK071, LN-RPT drar på förbi PAPI:n


NextJet 664 från Umeå.


SE-ISE, NextJet 499 från Bromma, med NextJets logga nyligen tillagd (tidigare Golden Air), och då har samtliga av NextJets "svurbar" varit på besök här (SE-LEP, SE-LJN), trevligt med lite varierande målningar och reg, jämfört med SE-LMX som tidigare var den enda aktiva 340:n här ute.

/Peter Eriksson - Ostersund Photography

25 May 2009

Nyheter på bloggen!

Som ni ser så har det hänt ganska mycket på bloggen, Nya färger, uppdaterad logga, ny stil på bilderna samt en ny smidig länk! (osdphoto.se)
Uppdateringen gick smidigare än planerat och egentligen skulle vi presentera den nya sidan i slutet av veckan men vi är alltså nu färdiga. Här finns nu även två inlägg som inte blivit publicerade under de senaste dagarna när vi jobbat med bloggen. Hoppas ni gillar det nya utseendet och den nya smidiga länken. Ni får gärna skriva en kommentar här och skriva vad ni tycker om uppdateringen.

Morgonflygning i SE-LVA

P.g.a. ihållande vind fick en planerad lördagsflygning flyttas till söndagsmorgonen (24/05), men solen sken på ändå, så det gick väl an.
Samuel från Ås hämtade upp Simon och mig på morgonkvisten, det hade hållits ett springmeet på Optand under lördagen så planet stod redan ute, skönt att slippa dra ut maskinen ur hangaren vid ankomst.


Simon funderar på färdrutt.



Genomgång av checklistan samt en vy av den fina panelen.




Ett varv runt travbanan efter starten, någon slags aktivitet pågick, är dock osäker på vad.

Frösön hade dessvärre inte hunnit öppna, så det blev en tur via Nälden med omnejd och sedan tillbaka via Ås och stan.



Och så lite spotting när tillfället gavs;

N653XL, relativt nytillverkad kärra (2008) av ovanlig typ -Liberty XL-2-, verkar inte heller ha varit i Sverige alltför länge (FlightAware).

Senare på kvällen blev det en minst sagt stressig spotting, Simon kollade av Metarn och såg att bana 30 var aktiv, och det brukar se trevligt ut i kvällssolen, så 20 minuter senare stannade vi till, slängde oss ur bilen och tog SK070 (LN-RPG) och NextJet.

På plats fanns då även Alexander Estmo som begett sig ut på motorvelociped, trevligt att andra ser vad som erbjuds och tar sig ut!

/Peter Eriksson - Ostersund Photography

En regnig fredag på flyget!

Fredag, det är dagen då Cyprus Turkish Airlines kommer till Östersund från Antalya och i vanlig ordning åkte vi ut för att få några bilder. Vid 20-tiden ringer Kull och säger att han och Peter är på väg, han hinner inte säga mycket mer före det börjar regna i större mängd.
På väg ut till flyget får vi sakta ner för att det är svårt att se på grund av regnet. Dock så kommer vi ur regnet strax före flygplatsen och när vi kommer dit är det också helt torrt!
Vi tänkte i alla fall att regnet kommer nog, så vi tar med regnkläder och regnskydd för kamerorna i form av en Icakasse med hål i!
Under tiden som vi går ner mot fältet så ropar dem upp och får klart in mot bana 12 och efter några minuter så kommer maskinen ut ur regnmolnen som ligger över flaket.





Vi får våra bilder och när dom taxar av så ser man att dem passerar rakt under regnbågen som bildats precis i kanten av regnet, vi har regn på båda våra sidor men efter allt slit med regnskydd så kommer kanske 10 droppar på oss, som då är kvarlevor från regnet runt oss!


/Simon Brygg - Ostersund Photography

23 May 2009

NextJet by Niklas på Anets Top of 24h

Niklas har idag (23/05) fått upp en NextJet Saab 340 på plats #1 på Airliners 'Top of 24h', gratulationer från oss övriga i Ostersund Photography!
-Bilden i fråga, SE-LEP



/Peter Eriksson - Ostersund Photography

18 May 2009

Vart är Airliners.net på väg?


Alltså vad har hänt med Airliners? Alla vet att det var problem när Demand media tog över men nu är det illa. nästan 7000 bilder i screening och ingenting händer, jag har fått bilder som blivit godkända utan att dom laddas upp, söker man på någons namn eller en flygplats så får man upp felmeddelande och likaså när man försöker att titta på mest visade bilder de senaste 24 timmarna.
Alltså är Anet påväg att lägga ner eller drar dom in på verksamheten? Skulle vara riktigt tråkigt om Anet stannar av och hade jag varit DM nu så hade jag stoppat intaget av bilder och klarat upp de 7000 bilderna och fixat problemen med sidan innan dom släpper in mer!

Simon Brygg - Ostersund Photography

14 May 2009

Solcharter i aftonen

Det är tur att det finns charter att förströ sig med när det inte är helg och allt, halvt utan förvarning inkom info om att Iberworld A320 från Rhodos skulle ankomma igår (onsdag 13/05), och då bör man ju ta sig ut (det var ju trots allt 8 månader sen sist).
Vädret såg inte ut att bli det bästa, men ibland har man lite tur och igår räckte det, i tid till ankomsten lättade molnen över sjön och solnedgången bröt igenom.


EC-INZ under vinglig final, bana 30. Foto: Niklas Kull



Jag börjar fundera på om rävar kanske gillar flygplatser (se: Frankfurt), då en verkar besöka bl.a. Frösön också, och korsade banan strax före Iberworlds landning. Någon besökande zoolog/etolog kanske har svar på denna fråga.


Sedan efter påfyllning av pax blev det avgång bana 30. På vanligt charter-vis roterade hon sent, man får lite flashbacks till en viss händelse vid sådana stunder..

/Peter Eriksson - Ostersund Photography

12 May 2009

Jonas öppnar ett paket!

God kväll!
Jag har nu äntligen varit och hämtat mig ett paket på Postens serviceställe i Lugnvik. Detta paket innehöll inget mindre än mitt efterlängtade Canon EF 24-105 L IS USM.
Detta beställde jag för drygt 3 veckor sedan från Cyberphoto. Canon var dock sena i sina leveranser så det var beräknat att jag skulle få gluggen under vecka 22. Så det var en liten överraskning när jag fick en SMS-avi i eftermiddags!
Hur som haver, jag har nu nördat till en liten unpacking-film på mitt nya objektiv som nu följer nedan:



/Jonas Herjeby - Ostersund Photography

09 May 2009

Tredje gången gillt..

..kan man väl säga angående Cyprus Turkish Airlines, som efter två tidigare inställda flighter nu äntligen ankom till Frösön.
Ca 1h sent anlände YK8661, en Boeing 737-86N (TC-MAO). Efter att vi tagit landningen från den mörka ängen, begav vi oss mot ljuset vid terminalen och med medföljande Ground Crew tog vi oss ut till plattan och tog uppstarten därifrån.



Simon vilar och säkrar stativet


Blåsigt värre, och ännu värre blev det när maskinen vände helt om för att avgå mot ett (förhoppningsvis) varmare Antalya.

Vi hoppas på bättre väder (och mindre förseningar) för nästkommande veckor, så att det blir lite bilder i solljus också.

/Peter Eriksson - Ostersund Photography

07 May 2009

Turisten Ole

I väntan på helgen kommer lite bilder från i fredags (01/05), när Niklas och jag var förbi till 'Göviken', uppställningsplats för ambulanshelikoptrarna och JämtlandsFlyg, där en AS-365N-2 Dauphin 2 från norska Lufttransport just nu ersätter SE-JIC, som är på service.


LN-OLE, lite mer subtila färger än vad som brukar flyga häromkring annars.




/Peter Eriksson - Ostersund Photography