Follow osdphoto on Twitter

31 January 2009

Frankfurt - Del 4

Torsdag (29/1)

Återigen satsade vi på en tidig morgon med uppstigning vid klockan 0600. Vid första anblicken ut genom hotellrumsfönstret såg vädret otrevligt ut, men allt eftersom solen steg upp blev himlen ljusare!
Efter att ha gjort en snabb koll på hur vinden låg och tiderna för de kärror vi ville fota, begav vi oss ut till det vanliga stället vid bana 18.


Vi var bland de första på plats efter att ha inhandlat bananer, vatten och choklad som skulle vara vår föda under dagen. Då vädret förblev solig och hyfsat varmt hela dagen, strömmade det till en hel del folk av alla de slag. Många kom för att titta, men det var även ett större antal som var där för att fota planen.


Här har vi en utav de tidigaste fångsterna som kom in för landning på 07R. Air Canada är ett trevligt inslag på en dags spotting.


Ännu fler bilder på oss från platsen vid bana 18. Självklart finns det ju andra ställen att stå på, men så som vinden låg och med de banor som var i användning under vår vistelse i Frankfurt, så var det det här stället som gällde. Men inte klagar vi för det, då man har full uppsikt över starter på bana 18, samt landningar på både 07L och 07R!


Här har vi våran frukost/lunch för dagen. Lite nödmat, men det var det värt! Värt att tilläggas är också kanske att bananerna frös under dagen och blev en aning knapriga under eftermiddagen :P


En liten fikapaus var vi värda efter hård trafik, både vad gällde starter och landningar. Ett tag var det riktigt fullt upp då det kom intressant och "fotovärd" trafik samtidigt, både som startande på bana 18 och som landningar på 07L/R


När det närmade sig eftermiddag hade de flesta gått hem och kvar var vi och en man med väldigt dåliga rökvanor som puffade i sig sitt sista paket. Räven har även idag varit ute och sprungit, till och med över banan vid starter! En modig liten rackare det där och antagligen döv vid det här laget.
När vi lämnade spottingstället för sista gången och begav oss till hotellet strax före klockan 17, hade vi nog fotograferat alla bolag som flyger på Frankfurt. Sen har vi nog beskådat hela Lufthansas A320-flotta. De blev man rätt less på efter ett tag, men de var bra att prova lite exponeringar på ;)

På vägen till hotellet mötte vi 11 polisbilar och fann att de gulklädda männen i skogen fortfarande satt kvar, med termosar och små stolar. Med andra ord, en helt vanlig dag i Frankfurt.


När vi lämnat ifrån oss våran hyrbil och var incheckade och klara, begav vi oss ut på matjakt på flygplatsen. Tillslut hittade vi ett ställe med "custom made" pizza. Du fick helt enkelt en skål och fyllde den med vad du ville ha på pizzan, så styrde de upp det åt dig sen. Kul idé som borde utvecklas i Sverige!


Peter ser lätt fundersam ut, men ser också ut att njuta av sin pizza.
Flyget avgick från Frankfurt 2145 och när vi väl kom till Arlanda var det dags att hitta igen bilen och ta sig till övernattningsplats i Knivsta, detta efter att Jonas stukat axeln på en välplacerad isfläck...
Fredagen innebar bilresa de dryga 60 milen tillbaka upp till Östersund.

Här avslutar vi vårt resereportage för nu, men kommer att lägga upp en liten film från resan senare. Bilder från själva flightspottingen kommer att finnas på www.airliners.net om ett par dagar, så länkar dit kommer senare.
Vi har haft oerhört roligt under resan och längtar redan till nästa spottingresa! Destination än så länge okänd...

28 January 2009

Frankfurt - Del 3

Onsdag (28/1)

Ännu en tidig morgon, idag planerade vi dock matinköpen lite bättre, före vi åkte ut köptes frukost/lunch, vilket bestod av lite frukt, bröd samt allt för mycket godis.


Stillastående på en parkering mellan inflygningen till bana 07L & 07R.


Niklas ser fundersam ut, antagligen över vädret som var mulet fram till kl.11, sedan sken äntligen solen igenom och vi tog resten av dagens skörd från platån vid bana 18.


Alitalia strax efter rotation på bana 18.


Peter fotar Croatia från samma plats. Stegar är bra att ha med på denna plats, om man inte vågar balansera på staketet det vill säga (vilket en del våghalsiga tyskar gjorde).


Med solen kom även en hel del besökare, de flesta tittade bara, men Canon-fotografer fanns även på plats. Vi träffade en man med nyinförskaffad 5D Mark II som var ut på flygfotografering för första gången. En trevlig överraskning ungefär vid den här tiden var Emirates A380 som passerade på cruisenivå ovanför oss!


Fikapaus. Condor kom äntligen på bild, och även Emirates B777, Qatar A330, Kuwait A340, Sri Lanka A340, TAM B777, Lufthansa MD11, B747, A330, A340, All Nippon Cargo B747, JAL Cargo B747, Jade Cargo B747, för att nämna några (många).


Räven som är inne på området vid bana 18 mest hela tiden, har setts varje dag sen i måndags.


En av de tidigare nämnda arbetarna(?), längs vägen ut från hotellet står dessa personer vid skogen och verkar aldrig göra något vettigt, mysteriet fortsätter..


Efter solnedgång blev det riktig tysk mat på "Der Gundhof" strax utanför centrala Walldorf, mycket trevlig mat och miljö! Om du råkar besöka restaurangen, som vi absolut rekommenderar, så hälsa Betsy från "the monkey mountain boys"!


Jonas tallrik.

Nästa inlägg kommer antagligen på fredag, då det blir flyg till Arlanda imorgon (torsdag), och sedan bilresa upp till Östersund. Auf Wiedersehen!

27 January 2009

Frankfurt - Del 2

Tisdag (27/1)

I morse ringde klockan 0600 och efter att vi gjort oss i ordning och kollat vädret begav vi oss ut igen i god tid före soluppgång.


Med en hel del moln och därmed utebliven sol, blev det en del väntan i bilen med frukost bestående av macka och en, vad vi trodde, tysk motsvarighet till Mer, bara kolsyrad och betydligt mer odrickbar.


Det var rätt klen sikt under hela förmiddagen, vilket gav rätt tråkiga bilder. Vi fick dock en del intressanta flygdon på bild. Tyvärr har vi inga redigerade bilder att bjuda på, då det tas hemvid på riktig skärm och dator...


Vi flyttade oss efter ett tag till bana 25 L, där vi hade bra uppsikt över förbitaxande plan och Autobahn i ryggen. Dock förblev molnen låga och temperaturen likaså.


Kan man språket får man gärna läsa om flygplatsen ute vid bana 25 L. Ingen av oss kan dock tyska, men lite kan man i alla fall lista ut vad det betyder.


Efter ett besök inne på själva flygplatsen i jakt på lunch, återvände vi till bana 18. Temperaturen hölls sig fortfarande nära nollan, och gärna under, men ljuset klarnade upp och humöret blev lite bättre med mat i magen och bilder i kameran.
Några intresseanta fångster vi tagit under dagen är ANA 747, Asiana 777, United 747, 767 och 777, American 777, Lufthansa A340-600, Lufthansa Retro, Air India 777 och Continental 767 för att nämna några. Dock hoppas vi på att få samma maskiner i morgon, fast i bättre ljus.
En fågel som verkar oerhört svårfångad är Condor 767. Den har vi lyckats se utan att kunna fota 8 gånger! Vi har suttit i bilen och sett den taxa förbi, starta eller landa. Men det får det bli ändring på...


Platsen där man står och fotar vid bana 18 är en liten platå invid stängslet. Stegar är bra att ha så man ser över och slipper få massa skräp i förgrunden.

I övrigt bör vi också nämna att området kring Frankfurt am Main är nog det polistätaste i Europa. T ex hann vi se 8 stycken polisbilar på väg från bana 18 till hotellet, vilket rör sig om ca 5 km. Detta var ingen slump, utan de är verkligen överallt. Sedan vi kom hit i går har vi sett ett antal som åker omkring rent allmänt.
En annan sak som konfunderar resesällskapet är alla dessa gulklädda män som står i skogen. De ser ut som en blandning av vägarbetare och luftisanställda och allt de gör är att stå på insidan staketet utan att se ut att vakta något eller liknande. De bara står där.

Jaja, mer information följer i morgon med mer bilder och rövarhistorier. Hej!

26 January 2009

Frankfurt - Del 1

Äntligen har spottingresan mot Frankfurt blivit av, just nu sitter vi på hotellrummet och slappar med lite Kit Kat osv.
Lite allmän info om resans fram tills nu;

Söndag (25/1)
Igår hämtade Niklas och Peter upp hyrbilen som skulle ta oss ner mot Knivsta, dagens mål.


En Audi som synes, här är vi på väg bort från Östersund.


Peter, Simon, Jonas och farligt mycket packning för den hyrbilens storlek.


Väl på plats i Knivsta blev det lite vila inför morgondagens flight, här visas lite allmän packning.

Måndag (26/1)

Peter och Simon på Arlanda med stegar och halvincheckat bagage.


LH3003 tog oss ner till Frankfurt am Main, och Lufthansa har vi ju inget emot, än iaf.. Väldigt trevlig service ombord med en överaskande Marsgodis i en påse.





Väl på Frankfurt var ljuset verkligen perfekt, vi hämtade ut vår finfina hyrbil och begav oss ut mot RWY 18. Tyvärr gick solen ner relativt fort (normalfort?), och vi fick bege oss mot hotellet vid 17-tiden.


Ett av hotellrummen. Efter incheckning osv blev det mat på hotellets restaurang, lagom dyrt och tog lång tid, så det blir middag i centrala Frankfurt framöver.


Så ska det inte se ut :p. (Well-done rumpsteak skulle det nog vara...)

Mer info följer imorgon kväll!

13 January 2009

Bloggande känns väldigt 2006

Första inlägget i nya bloggen, idag är det 12 dagar kvar till avresan mot Frankfurt am Main, nu är det bara mindre saker kvar att oroa sig över, och förhoppningsvis lever resan upp till förväntningarna man hade för snart 4 månader sen.

NextJet påbörjar linjeflygandet mellan Bromma-Östersund den 25/1, och lite konkurrens (mot SAS) är bara bra för själva flygsträckan. I och med att ingen av oss är på plats den dagen lär det dröja innan de första bilderna från flighten i fråga dyker upp här, så tills vidare kommer här en bild från helgens chartertrafik från London Heathrow, med turister på väg tillbaka från Åre.


2009-01-11, G-STRY BMI British Midland (Astraeus) Boeing 757-200